Skip to content

Šventes švęskime saugiai ir kultūringai!

MI informacija

Artėja šv. Kalėdų ir Naujųjų metų šventės. Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Ignalinos rajono policijos komisariato (toliau – Ignalinos r. PK) pareigūnai prašo gyventojų švęsti saugiai ir kultūringai, nes per ilguosius savaitgalius ir per didžiąsias šventes padaugėja įvairių administracinių nusižengimų.

Svarbu paminėti, kad vagystės per šventes dažniau būna kelių tipų. Vagių taikiniu tampa priemiesčiuose, atokiau nuo miesto nutolę namai. Nusikaltėliai į juos braunasi šaudant fejerverkams, todėl šventimo įkarštyje aplinkiniai neišgirsta dūžtančių stiklų ar kito įsilaužimo metu keliamo triukšmo. Todėl gyventojai, išvykdami švęsti, privalo nepamiršti pasirūpinti savo būsto saugumu.

Kitas vagysčių tipas, kai nusikaltėliai „darbuojasi“ šeimininkams esant namuose, ypač – per Naujuosius. Nuo tokių vagių dažniausiai nukenčia daugiabučių namų gyventojai. Per Naujųjų euforiją žmonės būna atsipalaidavę, eina į lauką džiaugtis fejerverkais, sveikinti vieni kitų, todėl durys dažnai lieka neužrakintos. Tuo naudojasi vagys, kurie eina per visus laiptinės butus, ir užsuka į „svečius“ pas tuos, kurių namai neužrakinti, tuomet čiumpa pirmuosius pasitaikiusius vertingesnius daiktus: svečių ir šeimininkų rankines, pinigines, kailinius, paltus. Jei į butą užsukęs vagis netyčia sutinka šeimininką ar kitą žmogų, tiesiog mandagiai atsiprašo, kad neva ėjo pas kitą kaimyną ir supainiojo aukštą, pasveikina su šventėmis ir keliauja toliau ieškoti lengvo grobio.

Per šventes taip pat reikia saugotis kišenvagių, kurie „darbuojasi“ ten, kur būna labai daug žmonių – prekybos centruose, aikštėse, įvairiuose renginiuose.

Norint apsisaugoti nuo vagių, prieš išvykstant iš namų ne tik įjungti signalizaciją, gerai užrakinti duris, tačiau vertėtų palikti koridoriuje ar kuriame nors kambaryje įjungtą šviesą. Vagys dažniausiai prisibijo lįsti į būstus, jeigu nėra tikri, kad namuose nėra šeimininkų.

Ignalinos r. PK bendruomenės pareigūnės primena, jog norint išvengti vagysčių, reikia patiems pasirūpinti savo namais. Patirtis rodo, kad žmonių saugumui užtikrinti labai svarbus prevencijos priemonių skatinimas, gyventojų švietimas ir savišvieta. Visuomet būtina pasirūpinti savo turto apsauga, šviestuvais su judesio davikliais, patikimomis spynomis ir durų sklendėmis, esant galimybei įsirengti apsaugos signalizaciją ar pasinaudoti saugos tarnyba. Labai svarbi yra ir kaimynų pagalba, todėl glaudžiai bendraukite ir bendradarbiaukite su jais, burkitės į saugias kaimynystės grupes, o pastebėję daromas nusikalstamas veikas ar administracinius nusižengimus nelikite abejingi ir praneškite policijai bendruoju pagalbos telefonu 112 arba policijos pasitikėjimo telefonu 8 800 20 112. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje