Skip to content

Griežtinama tvarka pasienio zonoje

MI informacija

Nuo Naujų metų griežtėja patekimo į Valstybės sienos apsaugos zoną (VSAZ) tvarka ir mažėja į ją galėsiančių atvykti asmenų ratas. Be to, norintiesiems būti pasienio vandenyse, kuriais eina išorės siena, įvedama valstybės rinkliava. Tokios naujovės yra išorės sienų su Rusija ir Baltarusija apsaugos stiprinimo priemonės.

VSAZ – tai nuo valstybės sienos į Lietuvos teritorijos gilumą einanti paženklinta pasienio ruožo teritorijos dalis, kurioje valstybės sienos apsaugai ir jos tvarkymui užtikrinti įgyvendinamos techninės, organizacinės ir teisinės valstybės sienos apsaugos priemonės. Paprastai ši zona į Lietuvos teritorijos gilumą nuo sienos tęsiasi nuo maždaug 50 m iki kelių kilometrų. Į specialiais ženklais pažymėtą VSAZ patekti galima tik gavus VSAT leidimus.

VSAT sudaro Asmenų, turinčių teisę būti VSAZ, pasienio juostoje, pasienio vandenyse, kurių vandenimis arba krantais eina išorės siena, sąrašą ir išduoda tokius leidimus.

Nuo sausio 1 d. į VSAZ galės patekti motyvuotus prašymus ir reikiamus dokumentus pateikę fiziniai asmenys, jei jie:

* gyvena VSAZ arba yra nekilnojamojo turto savininkai ar naudotojai;

* ketina aplankyti VSAZ gyvenančius ar dirbančius asmenis, lankytis visuomeninėse vietose (kapinėse, muziejuose, dvaruose), kurios yra VSAZ. Fiziniai asmenys į sąrašą bus įrašomi nurodant konkrečią vietovę,  kurioje jie turės teisę  būti;

* atvykti ir būti pasienio vandenyse, kurių vandenimis arba krantais eina išorės siena. Šiuo atveju asmenys turės sumokėti valstybės rinkliavą, kurios anksčiau nebuvo;

* turi VSAT raštišką pritarimą/sutikimą pasienio juostoje statyti ar prižiūrėti valstybės sienos apsaugos objektus bei įrenginius, atlikti kitą su sienos apsauga susijusią veiklą.

Anksčiau leidimus į VSAZ galėjo gauti ir kiti asmenys, neatitinkantys anksčiau išvardintų sąlygų. Patekimo į VSAZ  tvarkos griežtinimas yra viena iš priemonių, kuriomis stiprinama išorės sienų su Rusija ir Baltarusija apsauga.

Nuo sausio 1 d. patekimo į VSAT tvarka juridiniams asmenims nesikeis. Nesikeis ir prašymų patekti į VSAZ išdavimo tvarka. Asmenys juos galės pateikti atvykę į VSAT centrinę įstaigą Vilniuje, VSAT pasienio rinktines ar pasienio užkardas bei elektroninėmis priemonėmis per elektroninio pristatymo sistemą.

Nors formaliai tokių metus galiojančių leidimų išdavimo laikas yra iki 10 dienų, tačiau pasieniečiai juos dažniausiai išduoda per porą dienų.

Į VSAZ nepatenka turizmui svarbūs ar tankiau apgyvendinti ruožai pasienyje su Rusija prie Rusnės salos, Rambyno kalno, Panemunės, Smalininkų ir Kybartų miestelių, taip pat ilgas ruožas Šakių rajone, kur siena eina Šešupe. VSAT nėra nužymėta ir kai kuriuose ruožuose Ignalinos, Švenčionių bei Šalčininkų rajonuose, kur eina siena su Baltarusija.

Už patekimą į VSAZ be leidimo ir neteisėtą buvimą joje numatyta administracinė atsakomybė. Dėl to šiemet pasieniečiai jau nubaudė daugiau kaip 300 asmenų. Pirmą kartą už tokį pažeidimą gresia įspėjimas arba bauda nuo 40 iki 90 eurų. Jei asmuo jau baustas už šį pažeidimą, tada jam gali būti skirta bauda nuo 90 iki 170 eurų.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje