Skip to content

Šalis po truputį ruošiasi prezidento rinkimams

MI informacija

Dalia Grybauskaitė Lietuvos prezidentės postą užima jau beveik 9-erius metus. Visgi, 2019-ųjų birželį su šiomis pareigomis ekscelencijai teks atsisveikinti. Lietuvoje prezidentas negali būti renkamas trečiai kadencijai, todėl D. Grybauskaitė rinkimuose dalyvauti negalės.

Nors iki naujųjų rinkimų liko daugiau nei pusantrų metų, apie tai pasigirsta vis daugiau kalbų. Laikui bėgant pastarosios tik dažnės, o po pusmečio po truputį turėtų startuoti ir politikų rinkimės kampanijos.

Favoritai aiškūs

Pagrindiniu favoritu triumfuoti rinkimuose lažybų punktai įvardina ministrą pirmininką, puikiai su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) praėjusiais metais vykusiuose Seimo rinkimuose pasirodžiusį Saulių Skvernelį. Pavyzdžiui, jeigu „Betsafe“ lažybų bendrovėje statytumėte už šio politiko pergalę, statytą sumą pergalės atveju pasitrigubintumėte.

Būtent S. Skverneliui geriausius šansus tapti prezidentu prognozuoja ir visuomenės apklausos. Jose taip pat šmėžuoja tokie kandidatai kaip Kauno meras Visvaldas Matijošaitis, SEB banko vyriausiasis ekonomistas Lietuvoje Gitanas Nausėda, diplomatinę tarnybą sustabdęs Vygaudas Ušackas.

Ar dalyvaus – neaišku

Tiesa, nors favoritai ir žinomi, ar jie išties nuspręs dalyvauti rinkimuose nėra aišku. S. Skvernelis, paklausas ar dalyvaus prezidento rinkimuose, tikina, kad yra apsisprendęs, bet savo sprendimo viešai taip ir neįvardina.

Kalbama, kad jei S. Skvernelis nuspręstų nedalyvauti LVŽS į prezidento rinkimus galėtų deleguoti Viktorą Pranckietį, kuris šiuo metu užima Seimo pirmininko pareigas.

V. Matijošaitis dar prieš metus teigė, jog į prezidento postą tikrai nekandidatuos niekuomet. Visgi, dabar Kauno mero žodis nebėra toks griežtas. Žinomas verslininkas visai neseniai teigė, jog labai myli laikinąją sostinę, tačiau labai myli ir visą Lietuvą. Šis pareiškimas pakurstė kalbas, kad V. Matijošaitis gali ryžtis dalyvauti rinkimams.

Politiko poziciją galėjo pakeisti ir teigiamas visuomenės požiūris. Jeigu rinkimai vyktų šiandien, praktiškai neabejojama, kad V. Matijošaitis pasirodytų sėkmingai.

G. Nausėda taip pat kol kas neįvardino savo sprendimo, tačiau ženklai rodo, kad ekonomistas linksta į dalyvavimo pusę. G. Nausėda vis dažniau pasisako ne tik ekonominėmis temomis, tapo gerokai aktyvesniu socialiniuose tinkluose. Pasak politologų, tikėtina, kad tokiu būdu G. Nausėda jau dabar siekia užsitikrinti kiek įmanoma didesnį palaikymą.

Tuo tarpu V. Ušačkas tikrai turėtų dalyvauti rinkimuose. Apie tai oficialaus pranešimo dar nebuvo, tačiau sprendimas sustabdyti diplomatinę karjerą ir grįžti gyventi į Lietuvą kalba pats už save.

Ką kels konservatoriai ir socdemai taip pat nežinoma

V. Ušackas yra Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos narys, visgi ar ši partija palaikys V. Ušacką kol kas nėra aišku.

Vis dažniau pasigirsta kalbų, jog konservatoriai į prezidentus gali kelti buvusią Finansų ministrę, dabar Seimo Audito komiteto pirmininkės pareigas užimančią Ingridą Šimonytę. Be to, noro dalyvauti prezidento rinkimuose neslepia kitas diplomatas Žygimantas Pavilionis.

Kas prezidento rinkimuose atstovaus Lietuvos socialdemokratų partiją (LSDP) taip pat nėra žinoma. Spėjama, kad į rinkimus gali eiti europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė arba eurokomisaras Vytenis Andriukaitis.

Laukti liko ne daug

Nors rinkimai vyks tik 2019-aisias, laukti mums liko visai ne daug. Jau kitąmet turėtų paaiškėti dauguma kandidatų ir prasidėti aktyvi rinkiminė kampanija.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje