Skip to content

Laikas kambarinei žemdirbystei

Persiritus kalendorinei žiemai į antrąją pusę ir sparčiai ilgėjant šviesiajam periodui, turime puikių galimybių savo pasilpusį organizmą pamaitinti kambaryje ant palangės užsiaugintais ekologiškais žalumynais. Tai padaryti nesudėtinga. Reikia laisvos palangės, vazonėlių (lovelių), įsigyti norimų sėklų, dirvožemio (substrato). Dabar miesto gyventojui, kai bemaž visi daugiabučiai renovuoti ir įstiklinti balkonai, turi idealias sąlygas jau nuo sausio užsiimti kambarine žemdirbyste. Kokie prieskoniniai augalai tinka auginti ant palangės?

Bene populiariausia kultūra  – svogūnų auginimas laiškais. Jose gausu vitamino C, kuris gerina savijautą, saugo nuo pavasarinio peršalimo, tinka nuo slogos, kosulio, gerklės uždegimo.

Petražolėse gausu vitamio A ir C, jos gerina virškinimą, normalizuoja kraujotaką.

Raudonėlis skleidžia gerą aromatą džiovintas. Lapeliuose daug eterinių aliejų ir karčiųjų medžiagų, kurios gerina virškinimą, ramina nervus, padeda nuo nemigos, bronchito, galvos skausmo.

Kalendra turi karotino, rutino, vitaminų B, B2,B3,valo kraują, gerina virškinimą, veikia raminančiai.

Bazilikas tinka šviežioms salotoms ir žuvies patiekalams, stiprina imuninę sistemą, gydo alkoholizmą, depresiją, širdies nepakankamumą.

Čiobreliai tinka triušienai, sriubai, saldiems patiekalams. Dėl gydomųjų savybių labai vertinama čiobrelių arbata. Gydo nemigą, kelią nuotaiką, naikina mikrobus.

Mėta gerina virškinimą, ramina ir slopina nervų sistemos nervingumą ir dirglumą, šalina blogą burnos kvapą.

Mairūnas tinka mėsos, dešrų gamybai, riebius patiekalus padaro lengviau virškinamais. Arbata vartojama nuo peršalimo, skrandžio ligų, dantenų kraujavimo bei burnos gleivinės uždegimo.

Krapai salotoms ir šaltibarščiams prie bulvių, ypač šviežių. Mažina kraujospūdį, geria virškinimą.

Dar  neseniai buvo  madinga daiginti grūdus, daugiausia kviečius, ir iš paaugusių želmenų spausti sultis ir jas vartoti vos ne visų ligų profilaktikai.

Minėtiems žalumynams užsiauginti užtenka, kad patalpoje būtų 15–17 laipsnių temperatūra, pakankamai šviesos. Sėklos sudygsta per 2–7 dienas. Suprantama, augalai nebus tokio dydžio, kaip atvirame grunte išauginti, bet savo savybėmis beveik nesiskirs. Visa tai galima įsigyti prekyvietėse, bet savo rankomis užauginti žalumyniniai prieskoniai gali suteikti daug džiaugsmo šeimos nariams, stiprinti sveikatą žiemos laikotarpiu.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje