Skip to content

Liaudies priešai saldina arbatą ir valgo lašinius

Anais laikais pasakotas anekdotas, kuriame buvo kalbama apie žmones, kurie dešrą valgo užsirakinę, kad kaimynai nesužinotų. Šiais laikais dešros parduotuvėse – kiek nori ir kokios nori, bet disidentų daugėja. Dabar jau nesvarbu, ką valgai, svarbu, ką geri. Todėl ir tenka, prieš dedantis cukraus į arbatą ar kavą, duris užsirakinti, kad verygos nesužinotų, kiek tu jo dedi. Ir dėdamasi jautiesi disidente, nes prieš valdžią eini.

O jeigu dar sveikatos prievaizdai sužinotų, kad praėjusį sekmadienį mes po pietų ne tik į kavą cukraus įsidėjome, bet ir brendžio po taurelę įsipylėme? Kadangi meniniuose kūriniuose apie gerus daiktus, taigi ir apie alkoholį, rašyti nedraudžiama, o aš žvelgiu menišku žvilgsniu, tai pasakysiu, kad išgėrėme „Alitos“ brendžio, nes mūsų šūkis ­– pirk prekę lietuvišką.

Labai valdžia mūsų sveikata rūpinasi. Kaip rūpintis – turi iš ko mokytis, kad ir iš Andropovo ir Gorbačiovo, gal prisimenate tokius buvusius SSRS vadovus? Antrasis buvo tiesiog tikras komunistas, o pirmasis, prieš tapdamas generaliniu sekretoriumi, patyrimo sėmėsi KGB pirmininko poste. Ypač iš jo reikėtų mokytis, kaip reikia drausti ir neleisti.

Mūsų piliečiai nesąmoningi ir patys nesupranta, kad sveikai gyventi privalu. Todėl valdžiai tenka gamintojus prie nago spausti. Štai pasirašytas susitarimas su „didžiosiomis kompanijomis“, kad šios į savo produkciją dės mažiau cukraus ir druskos.

Dės jos mažiau ar ne, nežinau, bet užtat žinau, kad tokį susitarimą „Kėdainių konservų“ produkcijos nebepirksiu. Todėl kad nežinau, kuo konservuose cukrus ir druska bus pakeisti. Štai „Coka cola“, irgi šį susitarimą pasirašiusi, jau vietoj cukraus į kalorijų neturinčią savo produkcijos rūšį saldiklio aspartamo deda. O šis, teigia kai kurie mokslininkai, yra legalūs nuodai. Bet mūsų valdžia pripažįsta tik tuos mokslininkus, kurių nuomonė su jos nuomone sutampa.

O kad ta „sveika“ produkcija pabrangs, tai ir arkliui aišku. O kuo brangiau – tuo visiems geriau. Aš apie gamintojus ir prekybininkus kalbu. Štai didieji prekybos tinklai užsibrėžė laikui bėgant pašalinti nuo prekystalių pigiausius kiaušinius. Mat juos deda narvuose laikomos vištos, o narvuose jos yra nelaimingos, todėl deda nesveikus kiaušinius. Prekybos tinklai labai pirkėjų sveikata rūpinasi, todėl ateityje tokiais nelaimingais kiaušiniais neprekiaus.

Prisimenu anekdotą apie laimingus ir nelaimingus (po vestuvių) kiaušinius, bet gal čia nepasakosiu, juoba kalbame apie vištas. Dabar 10 „nesveikų“ kiaušinių kaina ne akcijų metų, ŽŪIKVC (ŽŪMPRIS) skelbiamais sausio 26 d. duomenimis, svyruoja nuo 1,64 Eur (M kategorija) iki 1,79 Eur (L kategorija). Beje, per metus 10 kiaušinių pabrango atitinkamai 45,13 ir 36,64. Ne centų – procentų. Čia žinia tiems, kurie sako, kad „ant Lietuvos“ niekas nebrangsta.

Ant kraiko arba laisvėje laikomų vištų kiaušinių kaina dar 20–30 proc. didesnė. O ekologiški brangesni dvigubai. Tad prekybos tinklams tokiais prekiauti labiau apsimoka. Taip, nedidinant maržos ir nebijant būti apkaltintiems lupikavimu (nors kas Lietuvoje to bijo? Tai ne cukrus ar riebalai, Lietuvoje nedraudžiama), galima 20–30 proc. pasididinti pelną.

Bet čia prekybininkai, jie visada pirmiausia į pelną žiūri. Štai mūsų valdžia, ji žmonėmis rūpinasi, todėl ragina nuo gripo skiepytis – tada jie nesirgs. Taip rūpinasi, kad vakciną nuo gripo pirko pigiausią, jau medicininiu požiūriu pasenusią, ne nuo to gripo, kuris šiemet, o nuo to, kuris pernai buvo.

Iš pradžių dar triukšmo buvo, gydytojai per radiją aiškino, kad ta vakcina nuo šiuometinės gripo atmainos neapsaugo. Paskui radijas surado gydytojų, kurie pradėjo aiškinti, kad čia nieko tokio, taip, žmonės sirgs gripu, bet nemirs. Matote, kaip galima žmones paguosti, užtat pinigai sutaupyti. Kur jie nukeliavo – niekas nežino. Mat, kaip Veryga sako, reikia, kad žmonės prie pigesnių vaistų priprastų.

Čia jis apie naują tvarką, kurią žadamą įvesti nuo balandžio: susirgsi, nueisi pas gydytoją, o šis privalės išrašyti tau pigiausius vaistus. Jokio pasirinkimo: tik pigiausius. Mat Veryga žino, kad visos ligos geriausiai gydomos pigiausiais vaistais. Tiesa, yra gydytojų ir ekspertų, kurie vadina tai nesąmone, bando išaiškinti ministrui, kad nors generinių vaistų veiklioji medžiaga ta pati, tačiau užpildas skiriasi, o jis net alergiją gali sukelti, bet Verygai tie, kurie mano kitaip, nieko neišmano.

Šis projektas, anot Verygos, dabar pateiktas derinti visuomenei. Galima būtų sakyti – palauksim, pažiūrėsim, kas bus, tik bėda, kad kaip tai daroma, žinome, nuo senų laikų, čia niekas nesikeičia. O gal jūs kitaip manote? Gal su kuriuo nors iš jūsų buvo tartasi ar net derinta?

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje