Skip to content

Apie mokesčius kitaip

MI informacija

Artėjant Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo šimtmečio minėjimui, Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) pakvietė visas Lietuvos mokyklų bendruomenes dalyvauti projekte „Aplankyti 100 Lietuvos mokyklų“ ir pasinaudoti galimybe susitikti su mokesčių specialistais, susipažinti su mokesčių istorija, aktualijomis, sužinoti mokesčių svarbą visuomenei bei valstybei. Tai – nuoseklus tęstinis VMI darbas, ugdant jaunosios kartos sąmoningumą, auginant brandžią, pozityvią visuomenę ir puoselėjant vertybes.

Ignalinos r. Naujojo Daugėliškio mokykla-daugiafunkcis centras nepraleido tokios galimybės ir 2018 m. sausio 26 d. organizavo susitikimą su Panevėžio apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Mokestinio prievolių departamento Ignalinos poskyrio vedėja Sigute Bagdoniene ir vyresniąja specialiste Maryte Jarukiene.

S. Bagdonienė, susitikimą pradėjusi rimta JAV prezidento Benjamino Franklino sentencija „Gyvenime yra neišvengiami tik du dalykai: mirtis ir mokesčiai“, vėliau visus pralinksmino laidos „Klausimėlis“ dalyvių – gatvės praeivių pasisakymais apie tai, kas yra mokesčiai.  VMI atstovės 8–10 ir 4 g klasių mokiniams papasakojo apie VMI struktūrą ir funkcijas, šalies biudžetą – „valstybės piniginę“ – kaip joje atsiranda pinigai, kaip į valstybės „piniginę“ gyventojai ir verslas, mokėdami mokesčius, įdeda savo dalį. S. Bagdonienė, kalbėdama apie mokesčių istorijos raidą pasaulyje ir Lietuvoje,  mums pateikė labai įdomių faktų apie senąsias rinkliavas ir mokesčius. Sužinojome, kad dar Bizantijoje buvo mokamas mokestis „už orą“, kurio dydis priklausė nuo pastato dydžio, jei jis viršydavo nustatytą, taip pat, kad įvairiose šalyse iš gyventojų buvo imamas pajamų mokestis – dešimtinė, kas leido sukurti valstybingumo pamatus, senovės Graikijoje iš nevedusių nuo 30 iki 35 m. vyrų buvo imamas viengungio mokestis, kad jie nemanytų jog viengungiškas gyvenimas yra lengvesnis ir labiau apsimokantis, XVII a. Jungtinėje Karalystėje buvo langų mokestis, 1705 m. Rusijoje – barzdos mokestis, 1993 m. Venecijoje priimtas šešėlio mokestis (parduotuvės ir kavinės moka už šešėlį krentantį ant valstybinės žemės), Austrijoje dėl kasmet susižalojančių Alpėse slidininkų įvestas gipso mokestis ir kt. Na, o Lietuvoje, pasakojo specialistės, seniausi mokesčiai iki XVI a. buvo natūriniai, tik vėliau juos pradėjo keisti piniginiai ir taip pat buvo vadinami įvairiai: padūmės, žagrės, sidabrinės, pagalvės ir kt.

„Nuslėpti ir nesumokėti mokesčiai – tai mūsų valstybės piliečiams nesuteiktos kokybiškos viešosios paslaugos, mažesnė socialinė gerovė. Svarbus jaunosios kartos suvokimas, kad piliečių sumokami mokesčiai skiriami Lietuvos gyventojų socialinėms reikmėms, sveikatos apsaugai, švietimui ir mokslui, subsidijoms verslui bei žemės ūkiui, krašto apsaugai, priešgaisrinei apsaugai, policijai, teisėsaugos sistemai, kultūrai, menui, sportui ir kitoms reikmėms. Tik sąžiningai mokėdami mokesčius prisidedame prie savo ir valstybės ateities kūrimo“, – teigė VMI Ignalinos poskyrio vedėja Sigutė Bagdonienė demonstruodama vaizdingas sutvarkyto bei apleisto miesto nuotraukas, jei mes vengtume mokėti mokesčius.

Dėkojame VMI Ignalinos poskyrio atstovėms Sigutei ir Marytei, kurios noriai pasidalijo sukaupta patirtimi ir žiniomis su mūsų mokiniais, organizavo smagų kryžiažodžio „Mokesčiai“ sprendimą, skatino būti atsakingais Lietuvos piliečiais, drąsiai pasisakančiais prieš šešėlinį verslą.

Džiaugiamės tapę VMI projekto „Aplankyti 100 mokyklų” pirmaisiais ir vieninteliais dalyviais Ignalinos rajone!

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje