Skip to content

Radioaktyvių vamzdelių aukcionas atvedė į teismą

MI informacija

Trys valstybinės įmonės „Ignalinos atominė elektrinė“ (IAE) vadovaujantys darbuotojai bei kelių bendrovių atstovai netrukus atsidurs teisiamųjų suole. Panevėžio apygardos prokuratūroje surašius kaltinamąjį aktą, teismui perduota nagrinėti baudžiamoji byla dėl korupcinio pobūdžio nusikalstamos veikos IAE. Ikiteisminį tyrimą šioje byloje atliko Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžio valdybos pareigūnai, jiems vadovavo Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorė Dalia Markauskienė.

Tyrimas buvo pradėtas, kai STT pareigūnus sudomino 2014 m. organizuotas IAE turto pardavimo aukcionas. Kilo įtarimų, kad iš anksto buvo numatyta, kas taps aukciono laimėtoju.

Minėtas aukcionas buvo surengtas dėl 2 tūkst. tonų varinių vamzdelių, užterštų radioaktyviomis medžiagomis, pardavimo. Aukcione dalyvavo tik du dalyviai. Viena dalyvių, įmonė iš Vokietijos, laimėjusi aukcioną įgijo teisę užterštus vamzdelius įsigyti už pradinę kainą – daugiau nei 5 mln. litų (1,5 mln. eurų) arba 2 tūkst. 700 litų (781,9 eurų) už toną. Tuo metu rinkoje švaraus vario tonos kaina buvo beveik 5 kartus didesnė – apie 13 tūkst. litų (3 tūkst. 765 eurų).

Be to, nors aukciono laimėtojas buvo įpareigotas įsigytą radioaktyviomis medžiagomis užterštą metalą išgabenti iš IAE nevalytą, po aukciono elektrinės teritorijoje buvo įdiegta technologinė linija vamzdelių valymui ir pradėti vamzdelių valymo darbai.

Dėl piktnaudžiavimo tarnyba, veikiant organizuotoje grupėje, kaltinimai pareikšti 6 asmenims: IAE generaliniam direktoriui D. J., buvusiam generaliniam direktoriui O. Č., buvusiam komercijos skyriaus vadovui L. P., Vokietijos įmonės įgaliotam atstovui G. B., vienos Lietuvos bendrovės direktoriui K. N. bei Vokietijos piliečiui P. Z. Dviem iš jų, O. Č. bei L. P., pateikti kaltinimai ir dėl neteisėto disponavimo radioaktyviomis medžiagomis.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, minėti asmenys galimai veikė organizuotoje grupėje, buvo pasiskirstę vaidmenimis – vieni organizavo nusikalstamas veikas, kiti jiems talkino kaip padėjėjai, treti atliko vykdytojų funkcijas.

Šio ikiteisminio tyrimo metu STT kreipėsi į Konkurencijos tarybą, prašydama įvertinti, ar nebuvo pažeistas Konkurencijos įstatymas organizuojant ir vykdant minėtą aukcioną. Konkurencijos taryba praėjusių metų gruodžio mėnesį konstatavo, kad aukcione dalyvavusios dvi įmonės, iš anksto susitarusios, tik imitavo konkurenciją, todėl abiem joms už Konkurencijos įstatymo pažeidimus skyrė po 27 tūkst. eurų dydžio baudas.

Pasak ikiteisminiam tyrimui vadovavusios prokurorės D. Markauskienės, STT pareigūnai atliko itin didelį ir sudėtingą darbą. „Byla – didelės apimties, ją sudaro 35 tomai medžiagos, vien kaltinamajam aktui surašyti prireikė 150 lapų“, – sakė prokurorė, bylą perdavusi nagrinėti Panevėžio apygardos teismui.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje