Skip to content

Rajono darželinukams – 70 komplektų tautinių kostiumų

MI informacija

Vienas labai „neperpučiamas jokių vėjų“ laikraštis iš pradžių šaipėsi iš idėjos vaikus aprengti tautiniais kostiumais. Pastaruoju metu jau virkavo ir pergyveno, kad žadėtų kostiumų esą darželiai negavo. Jau aišku, kad tos pašaipos ir paašarojimai – pro šalį. MI žiniomis, rajono mažiesiems piliečiams skirta 70 komplektų (vieną komplektą sudaro 1 kostiumėlis mergaitei ir 1 kostiumėlis berniukui) stilizuotų tautinių kostiumėlių. Šiuo metu jie padovanoti Žemaitijos ir daliai Dzūkijos regionų darželių. Kadangi Lietuvos šimtmetį švęsime visus metus – rajono vaikučiai tikrai turės progų renginiuose pasirodyti su tautiniais kostiumėliais.

Šie metai yra labai didi ir graži šventė visai Lietuvai, todėl norėdamas įprasminti šventę darbais, labdaros paramos fondas „Švieskime vaikus“ dalį paramos skyrė mažųjų Lietuvos piliečių etninės kultūros edukacijai. Fondas Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio proga šalies vaikų darželiams įteiks ypatingą dovaną – šiuolaikiškus stilizuotus tautinius kostiumus. Dizainerio Juozo Statkevičiaus sukurtais kostiumais mažyliai pasipuoš iki Kovo 11-osios. Iš viso fondas pagamins ir padovanos net 18 tūkst. kostiumų mažiesiems.

Fondo projektas „Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio dovanos Lietuvos darželiams“ rengtas konsultuojantis su Lietuvos liaudies kultūros centro etnografais, etninių amatų puoselėtojais. Sukurti kostiumai siūti Lietuvoje, naudojant kokybiškus Olandijoje pagamintus ir vaikučiams pritaikytus audinius. Specialiai šiam projektui pagal autentiškus pavyzdžius Lietuvoje išaustos šiuolaikiškos juostos. Aukštaitijos darželiams pagaminti 6592, Dzūkijos – 5132 Suvalkijos – 1172, Žemaitijos ir Mažosios Lietuvos – 5104 kostiumai.

„Norime padėti lėšų stokojantiems darželiams puoselėti etninę kultūrą, supažindinant darželinukus su tautiniais kostiumais. Manome, kad šis projektas padės darželiams, jų etninę kultūrą puoselėjantiems kolektyvams. Mūsų viena iš fondo misijų skatinti vaikų domėjimąsi etnine kultūra, ieškome būdų, kaip padėti šeimoms pamilti kultūros vertybių visumą, ugdyti tautinę savimonę, saugoti kultūros papročius ir jų savitumą“, – sako labdaros ir paramos fondo „Švieskime vaikus“ direktorė Vaida Mandrijauskaitė.

Dizaineris savo darbą dovanoja ir sako, jog dirbęs neatlygintinai ir norįs parodyti, kad kiekvienas savo darbu galime ne tik puoselėti kultūrą, tradicijas bet ir įvairiais būdais puošti Lietuvą. „Su didžiausiu malonumu kūriau vaikams, kurie tik pradeda kūrybingą pažintį su valstybe, jos istorija, tradicijomis ir pilietiškumu. Labai džiaugiuosi ištisus metus, praleidęs su mintimi, kad valstybės atkūrimo šimtmetį pradėsime spalvingai, susipažindami su kiekvieno Lietuvos etnografinio regiono spalvomis ir tradicijomis. Tai buvo labai sudėtinga ir įdomi užduotis, padarytas didelis istorinis darbas, neturintis analogo. Dirbome kruopščiai ir dėmesingai“, – sako J. Statkevičius. Pasak jo, kostiumas yra patogus, lengvai dėvimas ir prižiūrimas.

Fondo steigėjai – Lietuvos muzikantas, prodiuseris, aktorius Andrius Mamontovas ir kultūros mecenatas, politikas Ramūnas Karbauskis.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje