Skip to content

Dar ne viskas išvogta

Lietuva atgimė, šventė baigėsi ir nacionalinis transliuotojas vėl pradėjo transliuoti anglišką šlamštą. Dvi dienos yra metuose, kai LRT radijas lietuviškai padainuoja, tai Vasario 16-oji ir Kovo 11-oji. O visas kitas dienas lietuviai priversti klausytis, kaip iš biudžeto, t. y., už visų mūsų pinigus išlaikoma „įstaiga“  perša lietuviams nelietuvišką gyvenimo būdą. Dar gerai tiems, kurie angliškai nesupranta, bet tokie yra Lietuvos gėda ir jų vis mažėja.  

Beje, o paskui stebimasi, kodėl lietuviams svetur geriau. Taigi jie jau įpratinti, kad viskas, kas nelietuviška, geriau. LRT laidas visokias rengia. Uždarbis ir rengėjams, ir, kai kas sako, užsakovams.

Dar Vasario 16-osios išvakarėse turėjome tokį skandaliuką. Taip jau visiškai atsitiktinai sutapo, kad panelės, prieš dešimtmetį nuėjusios pas kažką, išgėrusios butelį vyno ir visai naktelei atsigulusios į kažkieno lovą, apie tai prisiminė būtent Vasario 16-osios išvakarėse. O visas žurnalistinis mėšlas su pasimėgavimu svarstė, kaip ten buvo.

Svarbiausia, kad tuo, ar apskritai kas nors buvo, niekas net neabejoja. Ir tų, kurios po kokiu nors įtakingu režisieriumi pajudėjo (o gal ir nejudėjo) ir gavo gerą vaidmenį, negraužia sąžinė, kad kitos, kurios pajudėti nesusiprato, jokio vaidmens negavo. Gal dabar jos supyko, kad jos vaidmenų nebegauna? Ar tai joms prisisapnavo?

Lygių galimybių organai teigia: jeigu vargšė nuskriausta moteris kažkokį kuilį (tik taip, ir ne kitaip) apkaltino, jokių įrodymų nebereikia. Konstitucija, nekaltumo prezumpcija – niekis palyginti su šventa teise apšmeižti. Geriausia – anonimiškai. Visokios komisijos apsvarstys.

Anais laikais anoniminiais skundais tik KGB domėjosi. Mūsų laikais anoniminės „išpažintys“ tampa neginčijamu įrodymu. Ypač šūdasklaidai, kurią domina tik skandalai, jeigu jų nėra – ir pačios susikuria. Bet visa tai tik sutapimas.

Sutapimas yra ir tai, kad režisierius Jonas Vaitkus buvo užsipultas po to, kai sumanė statyti spektaklius apie Garliavą, Kusaitę, Medininkus, Lozoraičio ir Pociūno mirtį. Gal reikėtų sakyti ne sumanė, o užsimanė?

Negalima. „Nelzia“. Visuomenė šito nesupras.

Užtat visuomenė „Delfi“ organizuotame apklausoje „Šimtmečio žmonių“ sąraše pirmoje vietoje įrašė Antaną Smetoną, o antroje – Algirdą Brazauską. Tiesa, įtakingiausius dar rinko ir elitas, bet kadangi nepaskelbta, kas buvo tas elitas, svarbiausia – ar buvo elito sąraše Bunkė, ir jos greičiausiai nebuvo, tai elito išrinkto sąrašo neminėsiu, juoba ten Brazauskas tik vienuoliktoje vietoje. Aiškiai netikras elitas rinko.

Politologai aiškina: buvusį LKP CK pirmąjį sekretorių, kitaip tariant, visų Lietuvos komunistų vadą Brazauską visuomenė myli todėl, kad Brazauskas buvęs tikras šeimininkas, o žmonės nori, kad valdžioje būtų šeimininkas. Nusipliurpimas. Nors tvirtos rankos, kaip sakoma, Stalino pasiilgusių tikrai yra, nes socializmo idėjos tebegyvos tarpo komunistų-dėdėpistų-socdemų, vis dėlto „liaudžiai“ reikia kitko.

„Liaudžiai“ gera valdžia yra tokia, kuri ne tik pati vagia, bet ir kitiems leidžia vogti. Štai socdemų ikonos Brazausko meilužė bufetava, kai Brazauskas valdžioje buvo, sugebėjo viešbutuką privatizuoti. Tokį nediduką, 14 aukštų. Tada tas viešbutis vadinosi „Draugystė“ – ko nepadarysi vardan draugystės. Tai šeimininkas buvo, tai tvarkėsi.

Ir dar viskas teisėtai buvo padaryta, nes teismas nenusprendė kitaip, nepasiaiškino, iš kur bufetava paėmė milijonus. O gaila, nes gal būtų paaiškėję, kad bufetava komunistams su Brazausku „ant pryšakio“ kavos mažiau įpildavo, taip ir viešbutukui susitaupė, sovietiniais rubliais. Teisingiau, teismo visai nebuvo, nes kol prokurorai „susidomėjo“, baigėsi senaties terminas. Tai tik priekabiavimui įrodymų nereikia.

Komunistams valdant apskritai gerai buvo, o dabar? Jeigu tu ne valdžioje, tai tau vogti nei kyšių imti negalima. Štai liberastas Eligijus Masiulis, valdžioje nebūdamas (tada persikrikštiję komunistai, socdemai Lietuvą valdė) pabandė paimti, o gal net nepabandė, bet iš karto atsidūrė ten, kur pirmiausia valdžios vyrai turėtų būti. Čia taip kai kurie visuomenės nariai mano, o tie, kurie nemano, sako: pats imk ir kitiems leisk, o jei paėmei – žinok, su kuo pasidalinti reikia.

Tikrai šeimininko Lietuvai reikia. Dar ne viskas išvogta, o kas vagiama – nekoordinuotai, be šeimininko žinios. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje