Skip to content

„Gyvasis mikrofonas“ skleidė šventinį džiaugsmą, pagarbą Lietuvai ir gimtajai kalbai

Vasario 15-ąją Ignalinos viešojoje bibliotekoje ir jos filialuose visą dieną vyko graži ir prasminga Lietuvai ir lietuvių kalbai skirta akcija „Gyvasis mikrofonas“. Iš bibliotekoje įrengtos studijos Ignalina galėjo girdėti gražiausius lietuviškus tekstus. „Mes džiaugiamės tuo, kad galime kalbėti ir skaityti lietuvių kalba, kad turime raštą… Mūsų kraštas dažnai buvo skriaudžiamas okupacijų, bet mes išlikome, išlaikėme savo kalbą, vertingas tarmes…“, – sakė bibliotekos direktorė Loreta Aleknienė. Ji džiaugėsi skaitytojų ir bibliotekos bičiulių aktyvumu bei noru prisidėti prie šios akcijos.

Renginys pradėtas Lietuvos 100-mečiui skirtos parodos pristatymu. Ekspozicijoje galima pamatyti ir bibliotekos fonduose esančius, ir skaitytojų paskolintus senus laikraščius, knygas, signatarų nuotraukas bei vertingus medalius, kuriuose įamžintos svarbiausios Lietuvai datos bei įvykiai. Parodą pristačiusi Laima Andrijauskienė dėkojo poniai Gražinai Jonikienei už vertingus laikraščius, rašytojai Gintarei Adomaitytei – už senas knygas ir Raimundui Pratkeliui – už tikrai įdomią medalių kolekciją.

Direktorė Loreta Aleknienė kvietė pavartyti 1930-ųjų metų laikraštį „Vilniaus žodis“. Tai padaryti galima tik su pirštinėmis, kad nebūtų pažeisti laiko pažymėti ir labai saugomi senojo leidinio puslapiai. Buvo atverstos ir pacituotos vietos, kuriose minimi kai kurie mūsų rajono vietovardžiai: korespondencija iš Vidiškių, Petravo, Gėlūnų… 1931-ųjų metų numeriuose galima paskaityti apie Antano Smetonos rinkimus ir pajusti to laiko dvasią.

Bibliotekos fojė visi išklausė antruoju Lietuvos himnu vadinamos dainos „Lietuva brangi“ įrašą. Tai buvo gražios ir jautrios akimirkos, šventiškai nuteikusios, atvėrusios širdis. Gyvojo mikrofono akciją pradėjo savivaldybės mero pavaduotojas Laimutis Ragaišis, pasveikinęs Ignaliną ir visus renginio dalyvius. „Šiandien turime džiaugtis ir didžiuotis, kad mūsų tėvai, seneliai ir proseneliai sugebėjo išsaugoti lietuvybę, kultūrą ir kalbą, atkurti valstybingumą. Valstybės kūrimas – tai nuolatinis procesas, svarbus kiekvieno lietuvio, kiekvieno Lietuvos piliečio darbas. Mus visus vienija lietuvybės dvasia, jungia kalba, kuri suteikia mums stiprybės šiandien ir vilties rytojui…“, – kalbėjo vicemeras.

„Kartu su pirmu oro įkvėpimu ir su pirmu motinos pieno lašu mes gavome gimtąją kalbą, kuri yra viena seniausių pasaulyje. Tai turtas, kurio neįmanoma išmatuoti jokiais pinigais…“, – apie lietuvių kalbą, jos vertę, grožį, kaitą ir saugojimą kalbėjo savivaldybės kalbos tvarkytoja Laima Sidorenkienė. Ji pastebėjo, kad šis renginys yra skirtas ir tarptautinei gimtosios kalbos dienai. Jau trečius metus nuo vasario 16-osios iki kovo 11-osios skelbiamos lietuvių kalbos dienos. Taigi ši akcija pagerbė Lietuvos valstybės šimtmetį ir svarbiausią tautos vertybę – kalbą.

Pirmieji gyvąjį mikrofoną išbandė skaitovai iš Naujojo Daugėliškio mokyklos. Mokiniai atvyko su savo lietuvių kalbos mokytoja Neringa Mudėniene. Vėliau prie mikrofono sėdo Ignalinos ir Vidiškių gimnazijų, „Šaltinėlio“ mokyklos skaitovai. Didžiasalio ir Dūkšto vaikai dalyvavo akcijoje savo bibliotekoje. Taigi visą dieną buvo skaitomi tarmiški tekstai, žinomų autorių ir pačių dalyvių sukurti kūriniai, skambėjo proza ir poezija.

Smagu, kad akcijoje dalyvavo ir vaikai, ir vyresni žmonės. Visi jie įsitraukė į pasiūlytas smagias veiklas. Pynė tautines apyrankes, iš trijų spalvų popieriaus karpė rankytes, kurias klijavo prie bibliotekos įėjimo.

Autorės nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje