Skip to content

Bronius išlydėtas dirbti be… atlyginimo

Penktadienį Aukštaitijos nacionalinio ir Labanoro regioninio parkų direkcijos kolektyvas ir didžiulis būrys draugų į užtarnautą poilsį palydėjo biomedicinos mokslų daktarą, parko Gamtos skyriaus specialistą Bronių Šablevičių. Jis mūsų gamtai, jos tyrinėjimui ir saugojimui atidavė 40,5 brandžiausių savo gyvenimo metų. Galima sakyti – visus darbingus metus. Kaip sakė renginio vedėja Sigutė Mudinienė, Bronius yra tas žmogus, ant kurio galima pykti, galima juo džiaugtis, bet negalima likti abejingu.

Suteikus žodį B. Šablevičiui, pirmiausia jis nusistebėjo, kad į jo palydas susirinko tiek daug žmonių. Neieškantis žodžio kišenėje, Bronius sakė, kad per tuos keturis dešimtmečius buvo visko. Teko ir pastumdėliu pabūti, ir, kai reikia, nusilenkti, „uodegą pavizginti“, nes kas nelinksta, tas lūžta. Bet visur ir visada jis turėjo savo nuomonę, nekintamas vidines nuostatas.

„Lengviau tiems, kurie nesuaugę su savo darboviete. Man taip nebuvo. Darbo kolektyvas man buvo šeimos pakaitalas. Kai išvykdavau atostogų, jau antrą savaitę džiaugdavausi, kaip šaunu, kad turiu darbą ir turiu kur grįžti po atostogų. Jaunystėje man buvo pasiūlymų važiuoti į Akmenę, kitur, bet tik atvykęs į Ignaliną pajutau žemę po kojomis. Dabar visi klausia – ką veiksiu, išėjęs į pensiją? Nežinau. Bet žinau viena – nepaliksiu gamtos, miškų, ANP teritorija man jau maža, man rūpi visa Rytų Aukštaitija“, – sakė Bronius.

O jo kolegos įsitikinę, kad Bronius ir toliau dirbs savo darbą, tik be viršininkų, planų, ataskaitų ir, žinoma, be atlyginimo.

Jį tądien sveikino ir linkėjimus rieškučiom žarstė daugybė bendradarbių, kolegų iš kitų parkų ir įstaigų, tiesiog gerų draugų ir bičiulių. Buvusi ilgametė Broniaus kolegė, su kuria dirbo nuo pat pradžių, Irena Čeponienė, sakė: „Visur rašoma, kad jis gamtininkas, biologas, fotografas, rašytojas, publicistas, bet niekur nerašoma, kad jis žmogus. O Bronius pirmiausia – Žmogus.“

Aplinkos ministerijos Saugotinų teritorijų tarnybos (STT) direktoriaus pavaduotoja Rūta Baškytė sakė, kad Broniaus nereikėjo vedžioti už rankos, jis visur ir visada žinojo, ką reikia daryti saugomose teritorijose. Ji B. Šablevičiui įteikė aplinkos ministro Kęstučio Navicko ir STT direktoriaus Alberto Stanislovaičio Padėkos raštus.

Rajono meras Henrikas Šiaudinis Broniui dėkojo už ilgametę nesavanaudišką veiklą, puoselėjant ir populiarinant mūsų kraštą ir įteikė rajono savivaldybės Padėkos raštą.

„Jeigu visi taip savo darbą atliktų, kaip jį atlieka Bronius, jau dabar gyventume nepalyginamai geriau, nei gyvename“, – sakė Ignalinos seniūnijos seniūnas Jonas Polito.

B. Šablevičių taip pat sveikino, linkėjo ir dovanų atvežė Dalia Savickaitė, Tauragnų seniūnas, Ignalinos viešosios bibliotekos, Utenos savivaldybės, Sirvėtos regioninio parko atstovai ir daugelis kitų. Seimo nario Gintauto Kindurio padėką perdavė jo padėjėja Ona Zaleckienė.

B. Šablevičius parašė knygas: „Pelėdos ir plėšrieji paukščiai“, „Paklausyk griežlės“, „Erelis žuvininkas“, „Aukštaitijos nacionalinis parkas: svarbiausios žinios“, „Dugne pasaulis kitoks“, „Retieji augalai: Aukštaitijos nacionalinis parkas“, „Retosios augalų rūšys Aukštaitijos nacionaliniame parke 1978–1998 m.: „Miško paukščiai“, „Varliagyviai ir ropliai“, „Vabalai“, „Biologinei įvairovei svarbios teritorijos Aukštaitijos nacionaliniame parke“, „Sfinksai“, „Aukštaitijos nacionalinio parko paukščių įvairovė“, „Nematomoji žmogaus pusė“, „Lututė. Gyvenimas drevėje“ ir kt. O kur dar šimtai straipsnių laikraščiuose ir žurnaluose.

Neabejojama, kad dar išvysime ne vieną Broniaus knygą. Tad jam belieka palinkėti ir toliau išlikti įdomiu ir naudingu ir sau, ir mums visiems – visuomenei.

Autoriaus ir A. Jakšto nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje