Skip to content

Jeigu taupyti, tai tik žmogaus sveikatos sąskaita

Kaip sveikatėlė, gerbiami Lietuvos piliečiai, Briuselio mums padovanoti ir dar pabėgti nespėję pabėgėliai ir šiaip asmenys be pilietybės? Ar gripu jau persirgote? Džiaugiuosi, kad skaitote šias eilutes – vadinasi, nenumirėte. Juk šiemet Lietuvoje gripu jau sirgo dvigubai daugiau žmonių, negu praėjusią žiemą, o mirė septyni – pernai trys. O juk žiema, nekarksint, dar nesibaigė.

Prisimenu, kažkuriais metais bulvarinė spauda, trumpiau – purvasklaida buvo užsivedusi rašyti apie gripo aukas. Tada žadėjo ateiti kažkoks paukščių gripas, tai purvasklaida, jo belaukdama, kiekvieną mirusįjį aprašinėjo.

Šiemet daugiau būtų galima apie tai parašyti, nes daktarai patyliukais šnibždasi, kad „iš viršaus“ taip pat patyliukais nurodyta rašyti kitą mirties priežastį, girdi, žmonės ir šiaip miršta, nebūtinai rašyti, kad nuo gripo.

Apskritai apie gripą rašyti nėra kada, šiemet, kaip jau ne pirmi metai, pagrindinė tema – antras galas. Visi kaip susitarę apie gripą tyli. Kad tik niekas neprisimintų, jog Sveikatos apsaugos ministerija (tiksliau – Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos, bet ką čia tikslinsi, kromelis taigi vienas) Lietuvai nuo gripo paskiepyti nupirko trivalentės vakcinos, apsaugančios nuo A tipo ir vieno B potipio gripo. Ir labai džiaugėsi, kad pigiai pirko.

Tik po to, kai dauguma norinčių buvo paskiepyta tuo trivalenčiu pigiu skiepu, kažkaip į viešumą išlindo žinia, kad gripu, nuo kurio jis apsaugo, daugiausia sergama Amerikoje, o Europoje siaučia B potipio gripo virusas. Nuo to gripo reikalinga ne trivalentė, o keturvalentė vakcina. Bet ji brangesnė, todėl Sveikatos ministerija pasirinko pigesnę.

Kai paaiškėjo, kad nupirkta „ne ta“ vakcina, ligonių kasų biurokratai pradėjo aiškinti, kad ir ta „sueis“, kad žmonės sirgs, bet nemirs. Kadangi matome, kad ne tik serga, bet ir miršta, biurokratai jau sako, kad vakcina gera, tik gripas blogas.

Nacionaliniu vadinamas transliuotojas pliurpia, kad tai gydytojų nuomonė. Gydytojai mano kitaip, bet nacionalinis transliuotojas to negirdi. Gal dabar, kai Seimo komisija jo veiklą tikrina, bando bent tokiu būdu valdantiesiems prisigerinti?

Bet ar žinote, kad ne visi skiepyti žmonės gripu susirgo? Tarp laimingųjų – tie, kurie žinojo, kad nuo tos gripo atmainos, kuri yra bjauriausia ir kuri dabar Lietuvoje šeimininkauja, galima pasiskiepyti ir keturvalente vakcina. Tik ta vakcina buvo komercinė, taip sakant, saviškiams, ponams, nes jos skiepas kainavo 38 eurus. Suprantama, kad tokia kaina tikrai ne visiems įkandama, ir dar ne visi apie ją žinojo, tik išrinktieji.

Kiek ponas Veryga sutaupė žmonių sveikatos sąskaita? Už 120 000 dozių vakcinos, kurią pagal jos veiksmingumą beveik galima prilyginti fiziologiniam tirpalui, kitaip tariant, pasūdytam vandeniui, buvo sumokėta 310 000 eurų, grubiai tariant, po 3 eurus už dozę. Už vandenį gal ir brangoka, ar ne?.. Nežinau, kiek iš jų yra nemokamų, už kiek buvo perkama „komercinė“ vakcina, todėl tikslų skaičių galėtų pasakyti nebent pats ministras.

Tiesa, ministras neskaičiuoja, kiek kainuoja „biuleteniai“. O kiek dėl ligų praranda šalies ekonomika – čia jau visai kita eilutė, tai sveikatos ministrui apskritai neturi rūpėti. Kaip ir mirusieji, tų išvis galima neskaičiuoti.

Taupymas sveikatos srityje Lietuvoje tęsiasi. Veryga sugalvojo visiškai panaikinti ligonines rajonuose, palikti jas tik didžiuosiuose miestuose. o rajonuose teikti tik būtinąją pagalbą. Susirgai – važiuok į Uteną. Nuvažiavai, į ligoninę nepriėmė – tavo reikalas, kaip namo parsigausi. Ką čia šnekėsi, čia tik tarp kitko, aš apie gripą, o ligoninės bus uždarytos vėliau, kai gripas baigsis. Ir ministro čia prašome nepainioti, jis rūpinasi, kad sveikatos apsaugai pinigų daugiau būtų. Kuo čia žmogus dėtas?   

Gal Verygą ne sveikatos, o finansų ministru reikėjo skirti? Gal ten jis labiau pritapęs būtų, ogi dabar – stengiasi taupyti žmonių sveikatos sąskaita. Nors gal ne, gal tada jis ne tik ligonines, bet ir dar ką uždaryti rastų. Tegul sėdi, gal dauguma išgyvens. 

Beje, apžvalgininkas Algimantas Rusteika svetainėje slaptai.lt klausė: „Aurelijau, kokia vakcina paskiepijai savo šeimą“? Naivus žmogus, jeigu atsakymo tikėjosi. Pacientų paslaptis pas mus gina įstatymas. Ne tau, žmogeli, tokius dalykus apie ministrą žinoti.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje