Skip to content

Ožerškis – stebuklas iš Himalajų

Jeigu sovietmečiu buvo tik vienas stebuklingas augalas – ženšenis, tai dabar stebuklingų augalų su daugybe gydomųjų savybių – begalė rūšių. Net daržinė žliūgė, galinsoga (amerikanka) ir kiti augalai, laikomi įkyriomis piktžolėmis, sužinojęs, kiek turi gydomųjų savybių – negali patikėti. Pastaraisiais metais populiarumo viršūnėje puikuojasi ožerškis, dažnai vadinamas goji.

Mūsų klimato juostoje auga dygliuotasis ožerškis, kurio uogos valgomos, bet vertingomis savybėmis neprilygsta kininiam. Kininis ožerškis žymiai lepesnis už mūsiškį, mėgsta saulėtą, neužmirkusią, nuo vėjų apsaugotą lengvą dirvą. Jo krūmai gali užaugti iki 2–2,5 m aukščio, pradeda derėti trečiais metais. Nereikėtų ožerškio sumaišyti su kitu pas mus augančiu krūmu, taip pat ožekšniu, kurio uogos yra nuodingos.

Kuo vertingos šio bulvinių šeimos augalo uogos? Jos gydymo tikslams naudojamos tradicinėje kinų medicinoje daugiau nei 2000 metų. Ožerškio uogos lėtina senėjimo procesus, gydo įvairias kepenų ligas, gerina regėjimą, normalizuoja kraujospūdį, stiprina imunitetą, padeda sergant cukralige ir menopauzės metu. Ir visa tai teigiama, kad moksliškai įrodyta. Kad tiek daug vertingų gydomųjų savybių, rodo cheminė uogų sudėtis. Uogose randama 11 mineralų, 18 aminorūgščių, 6 vitaminai, daug įvairių angliavandenių, nesočiųjų riebalinių rūgščių, augalinių sterolių, karotenoidų ir kitų biologiškai veiklių medžiagų. Antioksidantų uogose 2 kartus daugiau, nei žaliojoje arbatoje, 3 kartus daugiau nei mėlynėse, 5 kartus – nei spanguolėse, geležies 15 kartų daugiau nei špinatuose, beta karoteno – daugiau nei morkose, kalio 4 kartus daugiau nei bananuose. Kai tiek daug biologiškai aktyvių medžiagų, dėl uogų vartojimo gydymo tikslais reikėtų pasikonsultuoti su gydytoju. Nepaminėjau, kad maistui ir gydimo tikslams kinai naudoja ne tik uogas, bet ir lapus, žievę, šaknis.

Esu ne kartą rašęs kad mūsų regiono klimatinės sąlygos labai nepalankios daugumai egzotinių, dabar vadinamų moderniais, augalų kultivavimui. Suprantama, kad ir kininiam ožekšniui sunku pritapti mūsų sodybose, gal geriau jaustųsi dygliuotasis ožerškis.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje