Skip to content

Nacionalinis diktantas Ignalinoje – svarbus ir prasmingas darbas savo gimtajai kalbai

Kovo 2 d. Lietuvoje ir užsienyje buvo rašomas Nacionalinis diktantas. Pagrindinis konkurso organizatorių tikslas – paskatinti žmones didžiuotis unikalia lietuvių kalba, kalbėti ir rašyti ja taisyklingai. Tai graži  kalbos šventė, o ne griežtas žinių patikrinimas, todėl rašyti kviesti visi norintys. Šįkart pasikeitė diktanto rašymo laikas. Pasirinkta 11 val., penktadienis, taip tikintis, kad kuo daugiau įstaigų įsijungs į šią akciją. Diktantą buvo galima rašyti visose savivaldybėse, bibliotekose, mokyklose, įmonėse, įstaigose ir organizacijose, taip pat ir savo malonumui – namuose.

Rajono savivaldybės administracijos salėje diktantą rašė 17 žmonių. Juos pasveikino savivaldybės meras Henrikas Šiaudinis ir Informatikos ir bendrųjų reikalų skyriaus vedėjo pavaduotoja Laima Sidorenkienė. Pasidžiaugta ir kasmet matomais, ir naujais veidais. „Kasmet šitoje salėje susirenka būrelis lietuvių kalbos mylėtojų, gerbėjų ir puoselėtojų, kurie nori išreikšti pagarbą savo gimtajai kalbai, nori, kad ji gyvuotų…“, – sakė visiems sėkmės linkėjęs meras.

Diktantas rašytas ir kai kuriose rajono mokyklose: Ignalinos Česlovo Kudabos progimnazijoje (13 mokinių), Ignalinos gimnazijoje (8 mokiniai), Vidiškių gimnazijoje (5 mokiniai, 4 mokytojai), Dūkšto mokykloje (20 mokinių, 2 mokytojai), Naujojo Daugėliškio mokykloje-daugiafunkciame centre (19 mokinių, 4 mokytojai). 

Diktantą ir šiais metais skaitė Lietuvos televizijos žurnalistas Marijus Žiedas. Šįkart pasirinktas kunigo Juliaus Sasnausko tekstas „Vienkartinumas“. Tai nuoširdus ir labai atviras bei prasmingas  pasakojimas apie prisiminimuose iškilusius Mišiose patirtus Dievo malonės ženklus. Rašiusieji nesiskundė, kad tekstas būtų buvęs labai sudėtingas. Kasmet diktantą rašanti Janė Čiplienė sakė, kad jai dalyvavimas šiame konkurse yra  didelis malonumas, prasmingas ir svarbus darbas, nes kiekvienas žmogus turi būti raštingas, gerbti savo kalbą ir nuolat gilinti savo žinias…

Parašius diktantą visi darbai išsiųsti į Vilnių, kur juos tikrins konkurso vertinimo komisija. Dėl raštingiausiojo vardo bus varžomasi keliose kategorijose – raštingiausio moksleivio, suaugusiojo ir užsienio lietuvio. Kovo 5 dieną diktanto tekstas bus paskelbtas didžiuosiuose naujienų portaluose, svetainėje www.diktantas.lt. Tada jį rašiusieji galės pasitikrinti, kaip jiems sekėsi.

Autorės nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje