Skip to content

Nuosprendis neteisėtai sklypus užvaldžiusiems asmenims

MI informacija

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nutartimi, 2018 m. kovo 6 d. atmestas buvusios Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) prie Žemės ūkio ministerijos Kretingos skyriaus vyresniosios specialistės J. A. ir jos gynėjo advokato kasacinis skundas baudžiamojoje byloje, kurioje nuteistoji J. A. ir dar du asmenys pripažinti kaltais dėl sukčiavimo, dokumento suklastojimo ir disponavimo suklastotu dokumentu.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Klaipėdos valdybos ir Klaipėdos apygardos prokuratūros pareigūnų atlikto ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad NŽT Kretingos skyriaus darbuotoja J. A. disponavo informacija apie buvusius savininkus, iki nacionalizacijos turėjusius žemės ir miško sklypus, į kuriuos nebuvo atkurtos nuosavybės teisės. Šiuos duomenis ji neteisėtai suteikė piliečiui A. V., kuris, veikdamas grupėje su kitu asmeniu A. Š., nutarė tyčia apgaule įgyti teisę į svetimą turtą – 76,68 ha žemę Laukžemės kaime, Kretingos rajone.

Teismas konstatavo, kad J. A. priėmė žinomai suklastotą A. Š. pateiktą prašymą atkurti nuosavybės teises ir šio prašymo pagrindu bei tarnyboje naudodama žinomai suklastotus oficialius dokumentus, neteisėtai parengė melagingas išvadas, kurių pagrindu NŽT priėmė sprendimus atkurti A. Š. nuosavybės teises ir neatlygintinai nuosavybėn perdavė žemės ir miško sklypus Rietavo, Mažeikių rajono, Ignalinos rajono savivaldybių teritorijose.

Asmenys pripažinti kaltais Skuodo rajono apylinkės teismo 2017 m. vasario 17 d. nuosprendžiu. Šį teismo nuosprendį,  2017 m. birželio 29 d. apeliacine tvarka išnagrinėjęs bylą, taip pat buvo palikęs galioti Šiaulių apygardos teismas.

Už šias nusikalstamas veikas buvusi NŽT Kretingos skyriaus darbuotoja J. A. nuteista 2 metų laisvės atėmimo bausme ir vykdymas atidėtas vieneriems metams ir šešiems mėnesiams, taip pat jai atimta teisė ketverius metus eiti valstybės tarnautojo ar jam prilyginto asmens pareigas. Nuteistajam A. V. skirta 3 metų laisvės atėmimo bausmė ir bausmės vykdymas atidėtas dvejiems metams, iš jo konfiskuotas turtas, kurio vertė 396 368 eurai. Kitam nuteistajam A. Š. skirta vienerių metų ir penkių mėnesių laisvės apribojimo bausmė. Nuteistieji A. V. ir A.Š. nuosprendžio kasacine tvarka neskundė.

Šiuo metu Plungės apylinkės teismo Kretingos rūmuose nagrinėjamoje kitoje STT tirtoje baudžiamojoje byloje J. A. yra kaltinama kartu su dviem bendrininkais sukūrusi ir panaudojusi schemą, kaip neteisėtai užgrobti vienam asmeniui iki nacionalizacijos priklausiusią 80 ha žemę Kretingos rajone.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje