Skip to content

Vaikų lūpomis skamba gimtojo krašto tarmė

MI informacija

Šiuolaikinėje visuomenėje vaikui kalbėti ir dainuoti tarmiškai – didžiulis iššūkis. Juk kalbėjimas tarmiškai didelės daugumos vaikų ir net suaugusiųjų akimis atrodo kaip didžiulė, nenuplaunama gėda. Be to, net ir vienas tarmiškai ištartas žodis iššaukia ir gana skaudžias „kietuolių“ patyčias. Tad vaikai ir jaunimas, nebijantys prabilti ar uždainuoti tarmiškai – jau vien dėl to visi be išimties verti padėkos ir mūsų pagarbos. Ženklų teigiamą postūmį tarmės išsaugojimo ir puoselėjimo link ir tokių vaikų palaikymą savotiškai inicijuoja Lietuvos liaudies kultūros centro organizuojamas  lietuvių liaudies kūrybos atlikėjų  konkursas „Tramtatulis“, vaikus ir jaunuolius kviečiantis pasirodyti, kas geriausias pasakorius, dainininkas, muzikantas, kieno lūpomis autentiškiausiai skamba gimtoji tarmė. Šiame konkurse kasmet dalyvauja ir rajono ugdymo įstaigų ugdytiniai, o rajoninį turą organizuoja Švietimo ir kultūros skyrius. 

Kovo 30 d. Ignalinos kultūros ir sporto centre  į rajoninį „Tramtatulio“ turą susirinko  20 atlikėjų iš Ignalinos, Vidiškių, Didžiasalio, Naujojo Daugėliškio. Dalyvių amžius nuo 6 iki 18 metų (pavieniai atlikėjai, duetas ir tercetas). „Smagu matyti ne vieną pažįstamą veidą. Šis konkursas – tai galimybė prisiliesti prie savo šaknų, pažinti savo praeitį per ištartą dainą, ištartą tarmišką žodį, per tas vertybes, kurias puoselėjo mūsų senoliai. Linkiu jums visiems gražaus ir smagaus laiko šioje šventėje“, – sveikindama dalyvius sakė vertinimo komisijos pirmininkė, savivaldybės administracijos Švietimo ir kultūros skyriaus vedėja Gražina Mackonienė. 

Šiais metais bene vienodai populiari buvo ir pasakojamoji, ir dainuojamoji tautosaka. Įdomias, linksmas pasakas ir sakmes keitė senosios dainos. Visi atlikėjai buvo žavūs, įdomūs, o ypač tie, kurie kalbėjo jiems įprasta  ir tokia sava tarmiška šneka. Malonu buvo klausytis mažųjų dainorėlių ir vyresniųjų – Ignalinos gimnazijos merginų ir vaikinų iš Vidiškių gimnazijos. „Ryto“ gimnazijos mokytoja Skaidrė Pauliukėnienė konkursui parengė ne tik savo vaikus, jau rajone gerai žinomus skaitovus Jurgitą ir Algirdą, bet ir dar dvi šauniai tarmiškai kalbančias mokines Kamilę Filipavičiūtę ir Gintarę Jurėnaitę bei vyruką Edgarą Umbražiūną. Išties daugelį sužavėjo ir Ignalinos Česlovo Kudabos progimnazijos mokinio Igno Aleksejevo atliekamos karo dainos, kurių vaikinuką mokė Birutė Misiūnienė. Papildomų vertinimo komisijos pagyrimų sulaukė N. Daugėliškio mokyklos-daugiafunkcio centro pasakorius Augustas Trinkūnas (mok. Sigutė Lunckienė) ir dainorėlė Austėja Pakšijevskytė (mok. Lina Gladkauskienė). 

Atlikėjai buvo vertinami atsižvelgiant į pasirinktų kūrinių meninę vertę, atlikimo autentiškumą, įtaigumą, balso natūralumą, sceninę kultūrą. Vertinimo komisijoje dirbo savivaldybės administracijos Švietimo ir kultūros skyriaus vedėja Gražina Mackonienė, šio skyriaus vyr. specialistė Rasa Juodagalvienė ir Aukštaitijos nacionalinio parko kultūrologė, vyr. specialistė Sigutė Mudinienė.

Šiemet rajoninio turo laureatais tapo Aida Čiučiurkaitė (mok. Vida Ksenzovienė) ir Hubertas Raginis (mok. Irutė Drūtiekienė ir Lionė Gruodienė) iš Ignalinos „Šaltinėlio“ mokyklos, Jurgita Pauliukėnaitė ir Algirdas Pauliukėnas iš Didžiasalio „Ryto“ gimnazijos ir Gabrielė Čepulytė (mok. Rožė Bielinienė) iš Vidiškių gimnazijos Mielagėnų skyriaus. Konkurso laureatams įteikti diplomai, o visiems dalyviams – padėkos ir dovanos. Etnologė Sigutė Mudinienė tardama baigiamąjį žodį pagyrė, padrąsino, patarė ir pakvietė tiek dalyvius, tiek jų mokytojus tobulėti ir toliau ir neužmišti savo krašto kultūros ir tarmės. „Didžiulis džiaugsmas, kad kasmet susirenka toks gražus būrys tarmiškai kalbančių vaikų. Tai visų pirma mokytojų nuopelnas. Mūsų tarmė yra viena greičiausiai nykstančių Lietuvoje, tačiau reikia tikėtis, kad šie vaikai ją neš ir saugos visą gyvenimą…“, – renginio pabaigoje kalbėjo etnologė Sigutė Mudinienė. 

Autorės nuotr. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje