Skip to content

Neatidėliotini pavasario darbai

Po šv. Velykų pagaliau atkeliavę šilti orai, gamtos gėrybių puoselėtojus privertė iš būstų, uždarų erdvių išeiti į gamtą, lauką. Kaip ir buvo galima prognozuoti, po šaltoko kovo balandis kompensuos šilumos trūkumo „nuostolius“. Per keletą dienų išnyko visos žiemos sniego sankaupos, kurių didelių ir nebuvo. Beliko vandens telkiniams išsivaduoti nuo paskutinių ledo šarvų. Su kiekviena diena vis daugiau atgimstančios gyvybės įvairovės tiek vietinės faunos, tiek iš žiemaviečių grįžtančių sparnuočių. Nereikia tikėtis, kad bus išvengta didelių temperatūrų svyravimo šuolių. Esame jau pripratę prie staigių orų svyravimų ir tai nestebina. Tik neramu, kad nebūtų per šiltas balandis, tada didėlė vėsios gegužės tikimybė (kai viskas sudygę, sužaliavę,  šalnos lepesnėms kultūroms gali stipriai pakenkti).

Kokie balandžio pradžios darbai? Pirmiausia, ištirpus sniegui, susitvarkome aplinką ir einame į sodą genėti vaismedžių ir vaiskrūmių. Balinti medelius jau pavėlavome. Atrišame nuo medelių buvusią apsaugą nuo kiškių ir stirnų, geriausiai tai padaryti nesaulėtu metu. Gerai daro tie sodininkai, kurie medelius apjuosia metaliniu tinkleliu, nes kiškiai gali ir gegužę, net birželį apgriaužti žievę. 

Vaismedžius nuo ligų ir kenkėjų purškiame vario sulfatu (100 g/10 l vandens) arba Bordo skysčiu (100 g vario sulfato +50 g kalkių 10 l vandens). Purškiama, kai temperatūra ne žemesnė plius 5 ir ne aukštesnė, nei 20 laipsnių. Skysčio lipnumą didina skystas kalio muilas (300 g/10 l tirpalo). Mūsų klimatinėmis sąlygomis rekomenduojama purkšti 4–5 kartus. Pumpurams brinkstant, prieš žydėjimą, po žydėjimo ir likus 15–20 dienų iki skynimo. Intensyvios pramoninės sodininkystės ūkiai, daugiau pietinių kraštų, sodus, atviro grunto kultūras nuo žaladarių kenkėjų purškia dešimt ir daugiau kartų. 

Remontantinių aviečių stiebus reikia sutrumpinti iki žemės paviršiaus – daigai turi išdygti iš šakniastiebių. Daug kam šią žiemą braškės stipriai nukentėjo ten, kur nutirpus sniegui, nebuvo mulčiuotos, o šalčio buvo daugiau nei 10 laipsnių. Teks atsodinti. Tam yra gera galimybė, nes šį savaitgalį Ignalinoje pavasarinė mugė. Kas ruošiasi pirkti medelių, ypač vaismedžių, reikia prekeivių pasiteirauti, ar sodinukai ne lenkiškos kilmės. Paprastai būna veislių, skirtų pramoniniams sodams ir žymiai švelnesnio klimato regionams. Taigi reikėtų įsigyti sodmenų iš patikimų sodininkų, arčiau esančių regionų (Anykščių, Panevėžio, neužmirštant savų, kaip M. Jurkevičiaus, E. Kiminiaus veislynų). Artėjant mugei dar kartą patikrinkime, ką turime, kas nukentėjo po žiemos ir ką norėtume įsigyti.

O gamtoje vis gražiau, linksmiau. Jau spėjome pasidžiaugti pirmosiomis žibuoklėmis, paragauti kevo, beržo sulos, paskanauti pirmų šio sezono daržovių – topinambų, laukiame pasirodant bobausių ir briedžiukų, neužmirštant, kad gamtoje tyko ir pavojų – tai encefalitinės erkės. O kas laiko triušius, kuo skubiau juos vakcinuokime nuo miksomatozės, nes uodai, musės jau aktyvios. Paskubėkime ir inkilus sparnuočiams bei šikšnosparniams iškelti. 

Taigi, jau šią savaitę reikia atlikti aibę neatidėliotinų darbų. Linkiu geros pavasarinės mugės, kuri tradiciškai vyks savivaldybės aikštėj balandžio 14 d., šeštadienį.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje