Skip to content

Ryčiausiame rajono kampelyje – prasmingos iškilmės

Penktadienio pavakarę įspūdingai praturtino ryčiausiame šalies kampelyje surengtos išties jaukios, prasmingos, bet kartu ir įkvepiančiai didingos iškilmės – minėtos buvusio pirmojo šalies Ministro Pirmininko Augustino Voldemaro 135-osios gimimo metinės. Ta proga savo mintis, idėjas ir jėgas suvienijo Voldemarų giminė, mokytoja Nijolė Keraitienė ir Didžiasalio Ryto gimnazijos bendruomenė, Dysnos bibliotekininkė Vanda Laurinavičienė ir Ignalinos viešosios bibliotekos komanda, seniūnas Algirdas Pauliukevičius, Ignalinos rajono savivaldybė bei VSAT Ignalinos rinktinės Tverečiaus užkardos vadas Marius Garuckas bei kiti pareigūnai.

Ta proga ne tik sutvarkyta Augustino Voldemaro sodybos aplinka, pastatyta informatyvi ir daili atminimo lenta, suorganizuotas gražus ir prasmingas renginys bei jaukios vaišės gamtoje. 

Į istorijos gelmes nusileidome giedodami „Tautišką giesmę“. Rajono meras Henrikas Šiaudinis, drauge su seniūnu Algirdu Pauliukevičiumi, atidengė pastatytą informacinį stendą. Mokytojos N. Keratienės padedami, moksleiviai parengė išsamų ir gražų pasakojimą vieno iškiliausių šio krašto asmenybių – Augustino Voldemaro – gyvenimo žygiams pristatyti. Mokytoja labai pasidžiaugė išskirtine ir betarpiška šio krašto draugyste su VSAT pareigūnais, kuriuos ne tik Voldemarų sodybą susigrąžinę šios šeimos nariai, bet ir visi čia gyvenantys žmonės jau priima kaip savo šeimos narius, „su kuriais kasdien susimojuoja po kelis kartus“. 

Toliau istorijos vingiais vedžiojo Gražina Voldemaraitė-Saikauskienė, kažkada pati gyvenusi šioje sodyboje. Daug gražių žodžių ir palinkėjimų, žvelgdamas buvusio Premjero  nuo „liepos šakos“, pažėrė ir Voldemarų giminės atstovas Augustinas Voldemaras. Šis žmogus buvo vienas iš iniciatorių, kad po daugelio metų Voldemarų sodyba sugrįžtų į tos pačios giminės rankas. 

Ignalinos viešosios bibliotekos Dysnos filialo bibliotekininkė Vanda Laurinavičienė pristatė neįtikėtinai gražų projektą – „Laiškas Augustinui Voldemarui“. Į šį projektą įsitraukė per 20 bendruomenės narių, nuo 6-erių iki perkopusių septynias dešimtmtis. Visi jie rašė laiką A. Voldemarui. Šie labai įdomūs ir unikalūs laiškai saugomi Dysnos bibliotekoje, o jų kopijas galima rasti ir Ignalinos viešojoje bibliotekoje. 

„Prieš šimtą metų kuriant mūsų valstybę, Augustinui Voldemarui tebuvo 35-eri. Šiandien, praėjus visam šimtmečiui, 20-mečius mes dar vadiname paaugliais, o 35-erių žmogus mūsų akimis dar nėra visai subrendęs ir jį vertiname „atlaidžiau“. O kokius darbus nuveikė ir kokius kalnus nuvertė A. Voldemaras, būdamas vos 35-erių prieš 100 metų…“, – priminė N. Keraitienė. 

Situaciją apie šį kraštą pristatė meras. „Daugelis šio krašto žmonių jaučia jaudulį, prisimindami šį didų žmogų. Kaip šiame krašte galėjo užaugti tokia asmenybė? Šiandien net ir sostinės politikai stebisi, kaip šiame krašte galėjo gimti ir užaugti toks Lietuvos patriotas, lietuvybės puoselėtojas ir Lietuvos kūrėjas, kai šiame krašte net nebuvo Lietuvos? Istoriškai tai faktas, tačiau labiau norint galima pasiekti visko. Man pirmą kartą čia teko lankytis 1977 m. ir sužinoti apie šią vietą. Džiaugiuosi, kad dabar viskas keičiasi tik geryn, už tai dėkoju šio krašto žmonėms. Šiame krašte Lietuvos patriotizmo niekada nebuvo mažiau, negu kur nors kitur šalyje. Žvelgiant į 1918–1919 m. savanorių sąrašus, mane stebina tai, kad kitose seniūnijose jų yra 3–5 žmonės, o šiame krašte jau užfiksuoti 38 savanoriai ir dar, sako, ne pabaiga. Manau, A. Voldemaro pavyzdys šiame krašte jau tada įkvėpė žmones kurti valstybę ir kovoti už ją. Ir šiandien jūs, gyvenantys čia, taip pat esat išsaugoję itin stiprią patriotiškumo dvasią, kuri kasdien padeda jums padaryti tai, kas yra neįmanoma“, – sakė H. Šiaudinis. 

Sveikinimo žodį tarė ir Didžiasalio seniūnas bei Dysnos bendruomenės pirmininkė Jolanta Jurėnienė. 

Pasibaigus oficialiems pokalbiams, niekas neskubėjo skirstytis. Vaišindamiesi pasieniečių išvirta kvapnia žolelių arbata ir skanėstais, tiek giminės, tiek svečiai ir organizatoriai šnekučiavosi ne tik apie praeitį. Kūrė ir planus ateičiai. 

Nuo autorės: ačiū Tverečiaus užkardos pasieniečiams, patruliavusiems Didžiasalio kelyje penktadienio pavakarę, už supratingumą!

Autorės nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje