Skip to content

Suoš, sužaliuos Šimtmečio ąžuolų giraitė

Ar jaučiate, kad mes visi gyvename ypatingu laiku – Lietuvai minint nepriklausomybės atkūrimo Šimtmečio metus. Ir tai puiki proga (ne dėl gražių fotografijų ir skambių frazių) nuveikti kažką reikšmingo, įsimintino ir ilgaamžiško. Vienus dalykus darome kiekvienas asmeniškai, kitus – su draugais, kolegomis. Ignalinos Česlovo Kudabos progimnazijos jaunimas subrandino idėją, kurią įkūnijo visų rajono mokymo įstaigų ugdytiniai – pasodinti Šimtmečio ąžuolų giraitę. 

Balandžio 27 d. Ignalinoje vyko ši graži ir prasminga, visas rajono mokyklas suvienijusi, akcija. Mokiniai kartu su savo mokytojais miesto paplūdimio teritorijoje, Gavio ir Gavaičio ežerų sandūroje pasodino 50 ąžuoliukų.  Miesto mokiniai į paplūdimį ėjo būreliais, nešini Lietuvos ir mokyklų vėliavomis, o iš tolimesnių kampelių atvyko mokykliniais autobusais. Nors buvo vėjuota ir debesuota, bet lietus nepasirodė ir geros nuotaikos nesugadino.

Renginys prasidėjo prie atnaujinto miesto paplūdimio tilto, kuris jau laukia vasaros sezono pradžios. Daina „Ant bangos“ visus pasveikino „Šaltinėlio“ mokyklos mokytojų vokalinis ansamblis „Atgaiva“ (vad. Vida Ksenzovienė). Meras Henrikas Šiaudinis pasidžiaugė, kad visos mokyklos palaikė šią iniciatyvą ir atsiuntė pačius geriausius ir aktyviausius mokinius, kuriems patikėta atlikti tikrai istorinį darbą. 

Mokiniams priminta, kad šiuos ąžuoliukus reikės ne tik pasodinti, bet prižiūrėti, lankyti ir gerbti, kad nė vienas nebūtų nulaužtas, o visi gražiai užaugtų ir ateities kartoms primintų 100-metį šventusią Ignaliną. „Visi darbai, padaryti šiais metais, turi labai didelę išliekamąją vertę, mes ir po daugelio metų prisiminsime šias akimirkas…“, – sakė Seimo narys Gintautas Kindurys, linkėjęs ąžuolams kelti šakas į dangų, o šaknis tvirtai leisti į žemę.

Ignalinos Česlovo Kudabos progimnazijos direktorė Danutė Jatulė dėkojo už pritarimą, palaikymą ir visų mokyklų dalyvavimą. Ji labai gražiai kalbėjo apie medį ir žmogų: „Kiekvienas pasodintas medelis – tai mūsų svajonių išsipildymas. Tikiuosi, kad užaugsit jūs, užaugs ir šie ąžuolai, nes juos sodina tikri Ignalinos ir Lietuvos patriotai“.

Visi akcijos dalyviai buvo puikiai nusiteikę ir darbas vyko sklandžiai. Ąžuoliukus konkurso būdu Kėdainiuose po 4,5 euro nupirko rajono savivaldybė, Ignalinos miesto seniūnija pasirūpino duobių iškasimu, atvežė juodžemio, Naujojo Daugėliškio mokykla dovanojo medinę informacinę lentą. Sodinimo darbuose entuziastingai dalyvavo savivaldybės meras H. Šiaudinis, mero pavaduotojas Laimutis Ragaišis, miškininko amatą puikiai išmanantis Seimo narys G. Kindurys. Sodinant pirmuosius tris giraitės ąžuolus, vyrams teko padirbėti iš peties ir prisiimti visą atsakomybę, mat šie ąžuoliukai buvo pačių mažiausiųjų – „Šaltinėlio“ mokyklos (Ignalinos ir Vidiškių) auklėtinių. 

Šiuos darbus organizavo seniūnas Valentinas Rumbutis. Jis džiaugėsi, kad miesto paplūdimio teritorija vis gražėja ir… jauniesiems „darbininkams“ dovanojo skanėstų – užkandžių gamtoje. Vėliau akcijos dalyviai vėl susirinko  prie tilto, susikibę rankomis sudainavo „Žemėj Lietuvos, ąžuolai žaliuos…“. 

Negali žinoti, ką jautė kiekvienas, drauge dainuodamas „maldą“ žemei ar rankoje laikydamas sodinamą medelį. Juk kažkam gal tai buvo pirmas medis jo gyvenime. Saugokime šią giraitę visi, džiaukimės ir didžiuokimės ja, kaip savo palikimu, prasmingu pėdsaku gimtojoje žemėje! 

Autorės ir J. Baltakio nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje