Skip to content

Europos diena – linksmai ir išradingai

Gegužės 8, 9 d. Ignalinos viešojoje bibliotekoje vyko Europos dienai skirti renginiai „Paveldas Lietuvoje ir Europoje“. Paveldas kaip tik ir yra šių metų Europos dienos pagrindinė tema. Europos diena Lietuvoje švenčiama nuo 2002 m. Ji skirta paminėti Prancūzijos užsienio reikalų ministro Roberto Šumano 1950 m. gegužės 9 d. iškeltą suvienytos Europos idėją, kuri laikoma oficialia Europos Sąjungos pradžia.

Minint Europos dieną bibliotekoje įdomiai užimti mažieji ignaliniečiai. Balionais ir Europos Sąjungos šalių vėliavėlėmis išpuoštame bibliotekos kiemelyje jie dainavo liaudies dainas, žaidė senuosius žaidimus. „Šaltinėlio“ mokyklos „Šypsniukų“ ir „Pumpurėlių“ priešmokyklinių grupių vaikai smagiai leido laiką. Jiems pasiūlyta sudalyvauti viktorinoje ir išsukus išminties ratą pabandyti atsakyti į klausimus, įminti mįsles ir už tai gauti prizą.  Kiti gi galėjo patys pabandyti vyti siūlus, kaip tai darydavo mūsų močiutės. Vienas laiko siūlų giją, kitas vynioja į kamuolėlį. Mažos rankelės ne iškart suvaldo siūlą, tačiau kai kamuolėlis didėja ir vynioti tampa lengviau. Vaikams labai patiko šokinėti per gumytę. Šis žaidimas, buvęs labai populiarus aštuntajame dešimtmetyje, jau  tapo paveldu. Taip  jau net nešokinėjo dabartinių penkiamečių tėveliai, greičiau – seneliai.  Na ir dar viena atrakcija – tai ženkliukų gaminimas. Kiekvienas vaikas ant popieriaus apskritimo nupiešė paveikslėlį, o paskui žiūrėjo, kaip tas paveikslėlis uždedamas ant ženkliuko ruošinio. Mažoji Lėja buvo pirmoji, kuriai įsegtas ženkliukas su jos piešinuku.    

Gegužės 8 dieną biblioteka organizavo virtualią viktoriną „Praeitis sutinka dabartį“. Įvairius faktus apie Europą ir Europos Sąjungą prisiminti skatinusioje viktorinoje, kuri tiesiogiai transliuota visame rajone, dalyvavo 10 komandų. Viktoriną iš bibliotekoje įrengtos studijos vedė mokiniai Viltė ir Matas. Nors buvo kviesti registruotis visi norintys, Ignalinoje žaidė tik vienas dalyvis, laikraščio „Mūsų Ignalina“ redaktorius Jonas Baltakis, savo asmens komandą pavadinęs „Vienas kaip cviekas“. Gegužės 9 d. bibliotekoje  apdovanotos viktorinos komandos nugalėtojos. 

Ženkliukus sau atminimui pasidarė ir viktorinoje dalyvavusios komandos bei visi renginiai dalyviai, gegužės 9-osios popietę susirinkę į apdovanojimų teikimo ceremoniją. Bibliotekos direktorė Loreta Aleknienė dovanas ir padėkas įteikė visoms 10-čiai viktorinoje dalyvavusių komandų. Pagal surinktą balų skaičių pirmą vietą užėmė Kazitiškio komanda (26 taškai), antrąją – vienas žaidęs Jonas Baltakis (24 tšk.) ir trečiąją – Grybėnų komanda (23 tšk.). Toliau rikiavosi Ceikinių, Dietkauščiznos, Didžiasalio, Dysnos, Mielagėnų ir Dūkšto komandos. Padėkas atsiėmę jų atstovai buvo patenkinti ir savo žiniomis, ir įdomiai praleistu laiku. 

Europos dienos paveldo temą papildė Aukštaitijos nacionaliniame parke besidarbuojanti ir įvairiomis veiklos sritimis besidominti savanorė italė Stefanija Travaglia (viešniai talkino jos kalbą vertusi Giedrė Šukytė). Ji Aukštaitijos nacionaliniame parke savanoriauja pagal Europos savanorių tarnybos (EVS) Erasmus+ programą.Savanorė trumpai papasakojo apie save, pristatė UNESCO saugomus senuosius Italijos miestus bei priešistorines polines gyvenvietes, kurių Italijoje išlikę daugiau nei 100. Taip pat pasakojo apie tradicinę italų virtuvę, į nematerialaus paveldo sąrašą įtrauktą Viduržemio jūros dietą. Viešnią jos gimtąja kalba pasveikino ir pakalbino ignalinietė Janina, kuri džiaugėsi galėjusi pritaikyti savo italų kalbos žinias. Na o Europos dienai skirtas renginys užbaigtas grupės „Muzikinis garsas“ iš Visagino koncertu.

Autorės nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje