Skip to content

Kultūringas savaitgalis

Dar kartą galėjome suprasti, kad nieko nesuprantame. Čia aš apie „Euroviziją“. Malonu buvo skaityti įvairiausiuose portaluose, kaip gražiai atrodo Lisabonoje mūsų dainininkė ir kokią aukštą vietą, gal net pirmą, ji užims. Kokia jautri yra jos daina – žurnalistai spaudos centre klausosi ir verkia.

Kaip visada, buvo ir tokių, kurie drįso teigti, esą tokiu cypsėjimu ir tokia daina (labai negražiai kažkokio dainuoti nemokančio pavyduolio pavadinta „lopšine gėjams“) Europos neužkariausi ir nepavergsi. Nebent tik savo atrankos komisiją ir gerai apmokamus į Lisaboną komandiruotus „Eurovizijos“ specialistus ir saldžiabalsius žurnalistus – gal net kurį nors iš jų reikėjo siųsti dainuoti, gal aukščiau būtų pakilęs.

Kokios dainos ir kokie atlikėjai reikalingi „Eurovizijai“ ir jos klausytojams (nesakysiu – Europai, nes „Eurovizija“ Europoje domisi tam tikra grupė žmonių, turintį tam tikrą skonį ir grožio, estetikos suvokimą). 

Visa tai puikiai iliustruoja šiųmetinė nugalėtoja iš Izraelio. Labai estetiškai atrodė kresna, gerai pavalgiusi dainininkė, apsivilkusi japoniškų animacinių filmų herojų kostiumus primenantį rūbą, kurio suknele nepavadinsi, drąsiai atidengiantį putlias kulšis, veikiausiai turėjusias simbolizuoti pasiturintį gyvenimą šioje Azijos valstybėje. Taip, Azijoje, bet nėra čia ko burbėti, kad Izraelis dalyvauja „Eurovizijoje“. Australija irgi dalyvauja.  

O Izraelio atstovės dainavimas, protarpiais primenantis vištos (turiu omenyje tikrą paukštį) kudakavimą, tikrai pavergė „Eurovizijos“ žiūrovus, išsiilgusios natūralaus ryšio su gamta: gyvos vištos su parduotuvių lentynose gulinčiais broileriais nė iš tolo nepalyginsi.

Lietuviai žiūrovai balsuodami pasirodė esą tikri valstiečiai, kurių kudakavimu nenustebinsi: Izraelio atstovei skyrė vieną balą.

Mūsų atlikėja, šiemet patekusi į finalą – vis dėlto nuostabus laimėjimas po vietų penktame dešimtuke bendroje įskaitoje (mūsiškiai kukliai skaičiuoja vietas pusfinaliuose, užuot sudėję į vieną kišenę), bet nepatekusi į dešimtuką, vietos nesureikšmino. Girdi, jai tas pats, penkta, dvylikta, dvidešimta vieta. Žodžiu, tikra kovotoja, ar ne? 

Grįžtant prie mūsų komisijos, išsiuntusios į Lisaboną mūsų Ievutę, reikia pasidžiaugti, kad joje pakanka žmonių, žinančių bei suprantančių, ko reikia, norint tapti „Eurovizijos“ nugalėtoju. Jau daug metų tokių turime, komisijos narių, bet ne nugalėtojų, nors visada per atranką girdime: ši daina eurovizinė, ši ne eurovizinė, Europai šis atlikėjas (-a) tiks, o šito nėra ko siųsti, nes nieko nelaimės. 

Po dar vieno nelaimėjimo žinovai ras pateisinimų ir pasiteisinimų. Kalti bus visi, bet tik ne komisijos senbuvis ar tik šiemet komisijose atsiradusi plačiai žinoma (siauruose sluoksniuose) atlikėja tvoraraštininkė. Po to neverta stebėtis, kad, pavyzdžiui, Estijai Lietuvos žiūrovai skyrė 12 balų, o komisija – 0. Minėtam Izraeliui komisija skyrė 6 balus. 

O aš džiaugiuosi, kad galų gale baigėsi eurovizinė isterija per LRT radiją. Dabar galima bus ir jį retkarčiais įsijungti.

Bet kam viso to triukšmo reikėjo? O pažiūrėkit, kiek žmonių „Eurovizija“ maitina, taip sakant, kokia gera darbdavė yra, todėl reikia bent žodžiais iššvaistytus pinigėlius pateisinti: dirbome, plušome, stengėmės, o dėl visko kalta aplinka. Kad reikia komisijai mokėti, čia tik smulkmena. Kainuoja atranka, kainuoja „komandos“ kelionė. Šį „projektą“ apmoka mokesčių mokėtojai, išlaikantys LRT. O pastaroji savo ruožtu išlaiko nelabai aukšto meninio lygio konkursą. Matyt, Lietuvos žiūrovai geresnio nenusipelnė.

Prisiminti kultūrą privertė ir su liberalais susijęs „MG Baltic“ skandalas. Taigi dabar aišku, kodėl liberalas Vilniaus meras Remigijus Šimašius taip aršiai pasisako už Lietuvos partizanus menkinančią modernią skulptūrą, vaizduojančią bunkerį. Ar neatsitiks taip, kad teisme, esančiame kaip tik prieš šį bunkerį, bus nagrinėjama R. Šimašiaus partijos kolegų kyšininkų byla? Ir ar nepravers bunkeris, jeigu staiga kokiam Eligijui Masiuliui teks slėptis? O gal ir R. Šimašius apie prieglobstį sau slapta pagalvoja?

Tokia jau Lietuvoje kultūra.  

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje