Skip to content

„Darnūs namai“ skatina keisti požiūrį į daiktus

Laisvės aikštėje trečiadienio rytą „apsistojo“ mobilaus namelio ant rato gyventojai, kurie kvietė visus ignaliniečius užsukti į svečius. Koks tai namelis? Ką gi ten pamatė žmonės? Ar vertėjo užsukti?

„Darnūs namai“ misija

Gegužės 1-ąją iš sostinės Rotušės aikštės pajudėjo namas ant ratų, kurio interjeras sukurtas iš senų nebereikalingų daiktų. Tris mėnesius jis keliaus per Lietuvą ir skatins gyventojus keisti įpročius bei požiūrį į aplinką. Mokins panaudoti nebereikalingus rakandus savo namams atnaujinti, užuot pirkus naujus.

Aplinkos ministerija inicijavo ES remiamą plataus masto projektą „Darnūs namai“. Gegužės 1 d. iš Vilniaus išvykęs namas ant ratų iš viso aplankys 60 šalies savivaldybių. Per mobiliojo namo išleistuves Vilniaus Rotušės aikštėje buvo diskutuota, kokį pasaulį paliksime savo vaikams. Kaip pažymėjo diskusijoje dalyvavęs aplinkos viceministras M. Norbutas, prie atliekų prevencijos gali prisidėti kiekvienas žmogus – pirmiausia atsakingai vartodamas. Vienas svarbiausių projekto „Darnūs namai“ tikslų – skleisti informaciją apie žiedinės ekonomikos, aplinkosaugos, atsakingo vartojimo principus, atliekų perdirbimo naudą ir skatinti gyventojus keisti įpročius ir suvokimą.

Projekto komanda Ignalinoje

Mobiliaus namo, keliaujančio po Lietuvą, komanda Ignalinoje surengė atsakingą vartojimą skatinančią socialinę akciją – rodė kaip pasigaminti įvairių interjero daiktų iš jau naudotų.

Jei į šį namelį būtų mane atvedę užrištomis akimis, atidengus jas iškart pamanyčiau, jog patekau į skandinaviškąją IKEA. Labai žaviuosi jų išmone, dizainu ir kokybe… Mobilaus namelio interjero stilius – skandinavų kopija. Patinka ar nepatinka – spręsti kiekvienam. Spalvos ir idėjos paimtos iš IKEA prekybos centro, tačiau medžiagos – nebenaudojami mūsų buityje daiktai. Šviestuvai – iš „tarkų“, metalinių arbatinukų, iš senų durų – drabužių kabykla, iš medienos padėklų – minkštas kampas ir t. t. Sodyboje, nuosavame (mediniame) name, sodo namelyje – puikiausiai tinkantys ir stilingi interjero akcentai. Tačiau ir vėl – „įkandami“ ne kiekvienam. Nes šiuos daiktus sukūrė gabiausi Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos studentai.

O štai kūrybinės dirbtuvėlės, darželinukų ir pradinukų, ir gal dar paaugliukų žaidimai. Justė papasakojo, kaip galima iš netinkamos dėvėti palaidinės pasigaminti maišelį daiktams, vietoj naudojamų plastikinių. Ką veikti su vienkartiniais puodeliais ir t. t.

Smalsaujančiojo nuomonė

Jei būtų svarbi mano nuomonė – daug triukšmo, veiksmo ir judėjimo, bet aš tokiam projektui finansuoti neskirčiau nei cento. Ir ne todėl, kad netausoju gamtos. Sakyčiau, per daug užsižaidėme visame kame: vieni „nenčydamiesi“ su įvairaus plauko pažeidėjais, kiti beprasmiškai švaistydami pinigus, treti – vaikydamiesi garbės ir pripažinimo.

Ar tikrai sunku bakstelt „šiukšlintojui“ pirštu ir liepti pakelti šiukšlę, ar sunku nepirkti skudurų (drabužių) maišais, idant kasdien keistume juos naujais, ar sunku nepirkti kasdien visokio plastikinio ir kitokio, esą pigaus, bet niekam nereikalingo šlamšto, kuris jau sulūžta dar nepasinešus į namus, ar sunku rūšiuoti… Apskritai, nejau taip sunku vartoti saikingai ir protingai, ir nebūti elgesiu mažesniais už darželinukus, kuriems studentai organizuoja „pamokėles“?

Bent kol kas mūsų valstybėje galiojantys įstatymai sukuria daugiau problemų, nei jų sprendimų. Paprasčiau tariant, panašiems žaidimams švaistomos lėšos, resursai ir žmogiškieji ištekliai, užuot leidus konkretiems pareigūnams „konkrečiai“ dirbti, o eiliniam piliečiui sudaryti sąlygas ir protingai skatint elgtis pilietiškai.

Autorės nuotr. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje