Skip to content

Perspėja dėl gaisrų pavojaus

MI informacija

Prasidėję lietūs tą pavojų atitolina, tačiau Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, nuo gegužės 1 d. Lietuvoje  miškuose kilo 17 gaisrų, išdegė apie 500 arų miško paklotės. Kaip informavo Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba, dėl nusistovėjusių šiltų orų pastaruoju metu šalies miškuose didėja gaisrų pavojus. Šių metų gegužės 8, 9 d. duomenimis,   ketvirta (didelis pavojus gaisrams kilti) miškų gaisringumo klasė yra paskelbta Vilniaus, Trakų, Ukmergės, Marijampolės, Alytaus,  Ignalinos, Švenčionėlių, Raseinių ir Jurbarko miškų urėdijose.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas, atsižvelgdamas į išaugusį gaisrų pavojų miškuose, prašo gyventojų būti budrių ir atsakingų. Pasak departamento Valstybinės priešgaisrinės priežiūros valdybos viršininko Jūrio Targonsko, dažniausiai gaisrus miškuose sukelia neatsargūs poilsiautojai, numetę neužgesintą nuorūką, degtuką arba palikę rusenantį laužą. Nereikėtų pamiršti, kad miškuose gausu sausos žolės, spyglių, dervingų medžių šakelių, sausų samanų, kurios užsiliepsnoja ir dega labai greitai.

„Ypač didelį pavojų miškams kelia deginami laužai. Juos leidžiama kurti tik specialiose aikštelėse, apsuptose iš visų pusių ne siauresne kaip 0,5 m mineralizuota zona. Tai iki nedegančio grunto pašalintos miško paklotės juosta. Arti laužavietės neturi būti sausos žolės, medžių, durpingo grunto ar kitokių degių medžiagų. Nekurkite didelių laužų, kai pučia stiprus vėjas, nes žiežirbos gali uždegti medžius. Esant sausam ir karštam orui, kūrenti  miške laužus draudžiama. Paliekant laužą būtina įsitikinti, kad jis gerai užgesintas, o  žarijas užgesinkite vandeniu arba užberkite žemėmis“, – teigia J. Targonskas.

Dar viena su žmogaus veikla susijusi gaisrų miškuose priežastis – automobiliai ir kitos transporto priemonės. Kibirkštys, lekiančios iš automobilių, traktorių, miškavežių ir kitų transporto priemonių variklių arba netvarkingų išmetamųjų vamzdžių, gali uždegti sausą miško paklotę.

Vykdami į mišką poilsiauti, atkreipkite dėmesį į oro ir gaisringumo prognozę, į miške ir poilsio aikštelėse esančias informacijos priemones ir vykdykite visus miškininkų ir priešgaisrinės apsaugos darbuotojų nurodymus.

Valstybinės priešgaisrinės priežiūros valdybos vadovas atkreipia dėmesį, kad pastebėjus miške įsiplieskiantį gaisrą, pasistenkite patys jį užgesinti, nes ugnis gali labai greitai išplisti į didesnius plotus. Užsidegusią miško paklotę nedideliame plote lengvai galima užgesinti patiems, užplakant liepsną medžių šakomis, drabužiais arba užtrypiant kojomis. Tokius gaisrus taip pat galima gesinti vandeniu arba užberti žemėmis. Nepavykus ugnies užgesinti, nedelsdami skambinkite skubios pagalbos telefonu 112 ir mėginkite jos plitimui užkirsti kelią – kastuvu ar lazdomis išrauskite ne siauresnę kaip 0,5 m mineralizuotą juostą.

„Vakarų ekspreso“ nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje