Skip to content

Stripeikiuose pirmą kartą švęsta Bitės diena

Bitėms – daugiau nei dvidešimt milijonų metų, tačiau tik praėjusį sekmadienį pirmą kartą žmonijos istorijoje minėta ir švęsta Bitės diena. Senovinės bitininkystės muziejuje Stripeikiuose „dūzgė“ gausybė bičių ir medaus mylėtojų, Lietuvos Prezidentūra, bitininkai, verslininkai, ūkininkai, menininkai, mokslininkai. Muziejaus direktorė Danutė Indrašienė ir visa Aukštaitijos nacionalinio ir Sirvėtos regioninių parkų komanda drauge su vadovu Gedu Kukanausku svetingai priėmė atvykusius švęsti ne tik iš Ignalinos, Utenos, bet ir JAV bei Japonijos ambasadų atstovus.  

Šventei dirigavo žinoma etnomuzikologė Zita Kelmickaitė ir žurnalistas, bitininkas Edmudas Jakilaitis. Renginio pradžioje iškilmingai pakelta Bičių vėliava. Padėkota svečiams, rėmėjams ir pristatyta Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės dovana muziejui – bičių avilys, puoštas vaikų piešiniais. Pasak, E. Jakilaičio, prezidentė turinti tris avilius, iš kurių vienas tiesiai iš Turniškių atvežtas į Stripeikius. 

„Bitės dienos atsiradimas – geriausias įrodymas, kokia yra svarbi bitė gamtai ir visos planetos išlikimui. Lietuva nuo seniausių laikų rūpinosi bitininkyste, paminėdama ją ir valstybės statutuose. Tik Lietuva turi išskirtinę bičiulystės sąvoką ir yra įpratusi apie bites kalbėti kaip apie žmones. Iš bitės yra ko pasimokyti visiems – ne tik darbštumo, bet ir pasiaukojimo bei supratimo, kad net patys mažiausi gali padaryti labai daug – pakelti už save didesnę naštą“, – sakoma šalies vadovės sveikinime, kurį atvežė prezidentūros atstovė.

Bitininkystės muziejuje jau yra ir Prezidento Valdo Adamkaus, ir iš Ukrainos prezidento Viktoro Juščenkos gauti ir muziejui padovanoti aviliai. Šiuose dviejuose aviliuose jau gyvena bitės. Bites ketinama laikyti ir Prezidentės dovanotame avilyje.

Iškilmingai atidengus avilį, netrukus visi sujudo taip pat iškilmingai atidengti ir Vabzdžių viešbutį. Idėjos autorė – direktorė D. Indrašienė, įgyvendintojas – menininkas Mykolas, o finansų „ministrė“ – Beata Nikolson, kuri ir pristatė naujojo viešbučio „apgyvendinimo sąlygas“. 

Bitės dienos šventėje Stripeikiuose veikė kūrybinės dirbtuvės, pavasarinio medaus ir sūrių mugė, veikė tapybos paroda, vyko paskaitos, dar kartą svečiams pristatyti unikalūs miesto ir „atvirieji“ aviliai. Viskas skirta bitėms ir apie bites. Šventei įsibėgėjus, vieni smaližiavo prie pirmojo pavasarinio medaus, kiti skanavo sūrių, o treti gardžiavosi baikerių virta žuviene, klausėsi išskirtinės grupės „Ugniavijas“. 

Emocijų, gražių akimirkų, naujų pažinčių ir atradimų – nors vežimu vežk… Vasaros sezonas Bitininkystės muziejuje, pagerbiant Biteles, pradėtas triukšmingai, smagiai ir turiningai.

Autorės nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje