Skip to content

Meras susitiko su ligoninės darbuotojais

Birželio 5 d. savivaldybės meras Henrikas Šiaudinis susitiko su Ignalinos rajono ligoninės darbuotojais aptarti įstaigos veiklos ir darbo užmokesčio klausimų. Kalbėta ir apie ligoninės ateitį, kuri iki šiol neaiški. Ligoninės direktorė Drąsuolė Jatulienė apžvelgė pagrindinius veiklos rodiklius, įstaigos pajamas ir išlaidas.

Per metus ligoninė gauna 1 mln. 700 pajamų, apie 80 proc. šios sumos išleidžiama darbuotojų atlyginimams Sodros mokesčiams. Didžiausią dalį pajamų uždirba Terapijos  ir Slaugos skyriai. Daug paslaugų suteikia Priėmimo skyrius, tačiau tos paslaugios pigios ir atneša mažai pajamų.  Direktorė pastebėjo, kad daugėja ambulatorinių paslaugų, tačiau atsižvelgiant į rajono gyventojų amžių, pacientų hospitalizacijos trukmė Ignalinos ligoninėje yra labai ilga – 10,9 dienos. Didelę dalį pacientų, ypač Reabilitacijos ir sveikatinimo skyriuje sudaro Švenčionių rajono gyventojai. Gegužės mėnesį sanatorinės paslaugos šiame skyriuje suteiktos 31 pacientui iš Švenčionių ir tik 4-iems – iš Ignalinos rajono. Kaip sakė direktorė nuo 2016 m. mažėjo darbuotojų skaičius ir triskart buvo didinami atlyginimai. Šią gegužę slaugytojų atlyginimai padidinti 100 eurų, gydytojų – 200–250 eurų. „Šias lėšas ligoninė turi užsidirbti. Kai nesuteikiame paslaugų, nėra ir pinigų. Jei vasaros laikotarpiu paslaugų bus mažai, tai dirbsime į didelį minusą. Per praeitus metus vien teikdami slaugos paslaugas nepaėmėme 44 tūkst. eurų.“, – sakė direktorė. Kalbėdama apie įstaigos ateitį ligoninės vadovė pastebėjo, kad ligoninėje gali likti tik ambulatorinės paslaugos ir slauga. Neaišku ir dėl įstaigos statuso, ar ji išliks kaip atskiras juridinis vienetas. 

Savivaldybės meras sakė, kad ligoninės veiklos ir išlikimo klausimai įvairiu lygiu svarstomi jau keletą metų, tačiau savivaldybės nuomonė čia neturi lemiamos įtakos, kadangi restruktūrizacijos procesai jau suplanuoti. Ir nors savivaldybė yra ir poliklinikos ir ligoninės steigėja, tačiau ji atsakinga tik už pirminį sveikatos priežiūros lygį, kurį užtikrina poliklinika, finansavimą iš ligonių kasų gaunanti pagal prisiregistravusių gyventojų skaičių. Būtent tai ir garantuoja normalų poliklinikos gyvavimą. Ligoninė teikia antrines medicinos priežiūros paslaugas, už kurias atsakinga Sveikatos apsaugos ministerija, kuri ir priima sprendimus. Ligoninė finansavimą gauną už suteiktų paslaugų skaičių ir dar svarbu, kad paslaugos yra skirtingai įkainojamos. „Įvairiuose posėdžiuose ir pasitarimuose mums nuolat sako, kad Lietuvoje yra per daug ligoninių, kad rajonų ligoninėse teikiamos prastos  paslaugos ir tik didžiųjų miestų įstaigose pacientai jas gaus kokybiškas. Taip pat akcentuojama, kad reikia stiprinti pirminę grandį, šeimos gydytojų kompetencijas ir daugiau dėmesio skirti sveikos gyvensenos ugdymui“,– kalbėjo meras. Jis pritarė minčiai, kad reikia didinti medikų atlyginimus, tačiau tam turi būti skiriamos lėšos, o ne tik pakeliami paslaugų įkainiai, kurie vis tiek nepadengia reikiamo pinigų kiekio numatytam darbo užmokesčio pakėlimui.  

Savivaldybė gali prisidėti tik skirdama lėšų įvairiems remonto darbams, pagelbėdama susimokėti už šildymą ir pan. Gegužę savivaldybės taryba skyrė 15 000 eurų iš savivaldybės biudžeto lėšų virtuvės įrangai atnaujinti. 

Meras darbuotojus informavo, kad birželio 8 d. (šiandien) ligoninėje lankysis sveikatos apsaugos ministras A. Veryga ir jis galės geriau pakomentuoti situaciją, ministerijos planus bei atsakyti į klausimus. Medikai nebuvo optimistiškai nusiteikę ir sakė iš susitikimo daug nesitikintys, bet klausimų ir pastebėjimų iš dažnai patiriamų probleminių situacijų tikrai turės. Į ligoninę penktadienį taip pat atvyks Seimo nariai Gintautas Kindurys ir Vytautas Rastenis bei Panevėžio teritorinės ligonių kasos direktorius Jonas Narbutas. 

Autorės nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje