Skip to content

Vaikų šimtmečio beržų alėja – ateities kartoms

MI informacija

Namai – sielos veidrodis, pasakojantis apie juos kuriančius ir juose gyvenančius žmones. Miestas ar kaimas – visos bendruomenės veidas. Norėdamas sukurti gražų ir jaukų miestą ar kaimą, žingsnelis po žingsnelio turi judėti į priekį. Kokiu keliu eisi ir kokių tikslų sieksi – spręsti tau. Kazokinė – nedidelė gyvenvietė, nuo Ignalinos pradžios nutolusi vos per 4 km ir skaičiuojanti daugiau nei 400 m. Įžymus šis kraštas ir ypatingais, šviesiais, darbščiais žmonėmis, kurie karta iš kartos, įdeda daug širdies, kurdami ir puoselėdami Kazokinę. Sekdami vieni kitų pavyzdžiu, vietos gyventojai kasdien juda į priekį, negailėdami nei jėgų, laiko ar finansų. 

Išsukus iš 102-ojo kelio, kairėje pusėje švyti Kamarauskų sodyba – ji oficialiai priklauso Zuikų kaimui, tačiau šie žmonės tapę neatsiejama Kazokinės bendruomenės dalimi. Už 200 m prasideda oficialioji Kazokinė, į kurią atvykusius svetingai pasitinka taip pat išpuoselėta Petronių sodyba. Už jų į dešinę vingiuoja Naujoji gatvė, kurios gyventojai, visi kaip vienas, nepriekaištingai „globoja“ ir asmenines, ir visuomeninės paskirties valdas. O tiesiai Dvaro gatvė veda gilyn senąja buvusio parko alėja link Dvaro pasatų, pro privačius ir daugiabučius namus, dešinėje palikdama Kazokinės bendruomenės namus, paštą, biblioteką. O paskui ta pačia alėja suka į kairę Panižiškės gatve, kol atvingiuoja iki pat Mielagėnų kelio. 

Regis viskas, ekskursija baigta. Kad ir kaip ten būtų, svarbiausia – kad iš kur beateitum ar beatvažiuotum, šioje jaukioje, ypatinga aura apgaubtoje gyvenvietėje juosiesi laukiamas ir reikalingas. 

Žingsnelis po žingsnelio Kazokinės žmonės kuria vis naujus planus. Vienas iš jų – nauja beržų alėja, pradėta kurti Lietuvos atkūrimo šimtmečio proga. Šią iniciatyvą paskatino rajono meras Henrikas Šiaudinis, Ignalinoje, Gavaičio pakrantėje pasodinus šimtmečio ąžuolų giraitę. „Tikiuosi šią gražią ir prasmingą akciją pratęs ir kitos mūsų rajono seniūnijos“, – tąkart ragino meras. Ignalinos seniūnija jungiasi prie akcijos. 

Birželio 2 d., kartu švęsdami ir Vaikų gynimo dieną, Kazokinės gyventojai, vadovaujami seniūnaičio Gedimino Kardelio, drauge su seniūnu Jono Polito, pradėtoje kurti beržų alėjoje pasodino 10 berželių. Ši alėja – savotiška „įžanga“ į senąją parko alėją, jungianti Zuikas ir Kazokinę. Akcijos metu medelius sodino Kazokinėje ir Zuikose gyvenantys vaikai ir čia nuolat viešintys vaikaičiai. Jiems talkino tėvai ir seneliai, kaimynai, o pačiai gausiausiai šeimai, 5 vaikams ir jų mamai, padėjo pats seniūnas J. Polito. 

Medeliams naujo juodžemio atvežė Jonas Kamarauskas, vandens parūpino Marius Petronis, senas žemes išgabeno Valdas Kamarauskas. Duobes iš vakaro iškasė (akmeninį gruntą laužtuvų pagalba išgramdė) Zigmas Zabolevičius, Povilas Dervinis, Kęstas Petronis, visa Kamarauskų šeima ir seniūnaitis su gaspadine Zita. Kitos dienos vakarą į savo rankas akcijos vairą kuriam laikui perėmė kiti bendruomenės nariai, medelių sodinimo žinovai: Arvydas Bartasūnas ir Andrius Juodelis. Šie abu Aukštaitijos nacionalinio parko ir Labanoro regioninio parko direkcijos darbuotojai ne tik pravedė mini sodinimo paskaitą, bet ir drauge su savais ir kitais bendruomenės vaikais sodino medelius. 

Kad šie linksmiau augtų ir tvirtesni būtų, Kajus Kamarauskas jiems skyrė du muzikinius kūrinius, kuriuos atliko akordeonu. 

Smagaus vakaro akcentas – seniūno J. Polito ir seniūnaičio G. Kardelio pasirašyti Liudijimai kiekvienam vaikui, sodinusiam medelius. Įteikdamas šiuos liudijimus, seniūnas dar kartą kiekvienam asmeniškai priminė, koks jis svarbus ir reikalingas savai bendruomenei, savai šaliai. 

Beržų alėja tik pradėta kurti ir kasmet bus papildoma naujais medeliais, gimus ir atvykus naujiems vaikams, o jų dar šioje vietoje galima pasodinti apie dvi dešimtis. 

Autorės nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje