Skip to content

Ko svarbu nepamiršti renkantis vejos priežiūros techniką?

MI informacija

Vasara – intensyvus vejos priežiūros metas, todėl siekdami, kad mūsų kiemas visą sezoną džiugintų akį, skubame pasirūpinti ir atitinkama vejos priežiūros technika. Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos Utenos apskrities skyrius primena, į ką reikėtų atkreipti dėmesį įsigyjant vejos priežiūrai reikalingą inventorių. 

Kokybiški įrenginiai negrąžinami

Vadovaujantis Mažmeninės prekybos taisyklėmis, vejapjovės, vejos traktoriukai, žoliapjovės ir panašios prekės yra priskiriamos prie mašinų ir mechaninių įrenginių, kurių grąžinimas ar pakeitimas analogiškomis prekėmis, nesant kokybės trūkumų, galimas tik pardavėjui sutikus (ši taisyklė netaikoma įsigijus įrenginius nuotoliniu būdu, pavyzdžiui, internetu). Todėl prieš įsigyjant konkretų įrenginį vejai prižiūrėti, patartina įsigilinti į jo paskirtį, rūšį, techninius parametrus, atliekamas funkcijas, komplektaciją, taip pat tinkamai įvertinti savo poreikius, ketinamą pjauti vejos plotą, o kilus klausimams – išsamiai konsultuotis su pardavėju, kuris turi pareigą aiškiai ir suprantamai suteikti pirkėjui būtiną, teisingą, išsamią ir neklaidinančią informaciją. Pardavėjas, neįvykdęs arba netinkamai įvykdęs pareigą suteikti informaciją pirkėjui, turi atlyginti dėl to pirkėjo patirtus nuostolius.

Įstatyminė garantija – dveji metai

Pirkėjas reikalavimus dėl vejos priežiūrai skirtų įrenginių trūkumų, kaip ir kitų prekių atveju, gali pareikšti per protingą terminą, bet ne vėliau kaip per dvejus metus nuo prekės perdavimo pirkėjui dienos, jeigu įstatymas ar sutartis nenumato ilgesnio termino (garantija pagal įstatymą). Pirkėjas atsako už prekių trūkumus, jeigu neįrodo, kad trūkumai atsirado po prekės perdavimo pirkėjui dėl to, kad pirkėjas pažeidė prekės naudojimo ar saugojimo taisykles.

Nepamirškite skaityti naudojimo instrukcijos

Pažymėtina, kad Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos Utenos apskrities skyrius gauna nemažai pirkėjų skundų, susijusių su vejapjovių kokybės trūkumais. Tenka pripažinti, kad skundų nagrinėjimo metu neretai paaiškėja, kad vejapjovės sugedo ne dėl gamyklinių defektų, o dėl netinkamo vejapjovių eksploatavimo – mechaninių pažeidimų, netinkamo kuro ar tepalo naudojimo ir panašiai. Todėl įsigijus vejapjovę ar panašią prekę, būtina susipažinti su jos surinkimo, naudojimo ir priežiūros instrukcija bei saugumo reikalavimais. Primename, kad instrukcija lietuvių kalba pirkėjui privalo būti pateikta kartu su preke.

Kilus klausimų ar nesutarimų tarp pirkėjo ir pardavėjo dėl prekės kokybės, kreipkitės į Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos Utenos apskrities skyrių adresu Utenio a. 8, 28242 Utena, tel. (8 389) 20619 arba elektroniniu paštu utena@vvtat.lt.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje