Skip to content

Po ministro vizito ligoninėje, dėl jos ateities aiškiau nepasidarė

Seimo nario Gintauto Kindurio iniciatyva ir kvietimu, Ignalinos ligoninėje apsilankė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Jį lydėjo Seimo nariai G. Kindurys ir Vytautas Rastenis, Panevėžio ligonių kasų direktorius Jonas Narbutas, rajono meras Henrikas Šiaudinis, rajono savivaldybės gydytoja Asta Laurinaitienė, G. Kindurio padėjėja Ona Zaleckienė. Pradžioje svečiai pusvalandį kalbėjosi ligoninės direktorės Drąsuolės Jatulienės kabinete, vėliau susitiko su ligoninės medikais.

Jau seniai kalbama, kad mažų miestų, tokių kaip Ignalina, ligoninės bus reorganizuotos į slaugos ligonines, paliekant kai kurias minimalias kitas medicinos paslaugas. Neliks Terapijos skyrių. Todėl iš ministro laukta informacijos, kaip tai bus daroma, ko ir kada laukti. Ministras, išdėstęs ligoninių optimizavimo gaires, šįkart konkrečių sprendimų mūsų ligoninės atžvilgiu nepasiūlė, sakė, turi apsispręsti pati ligoninės bendruomenė. Tad kol kas kokių nors ženklesnių pokyčių Ignalinos ligoninėje dar nebus.

Ministras savo maždaug dvidešimties minučių kalboje sakė: „Situacija Lietuvoje sudėtinga. Vyko derybos dėl medikų algų. Jų bendruomenės noras buvo atlyginimus pakelti 30 proc. ir nustatyti algų „grindis“ – 1500 eurų. Tai padarius, mažosios ligoninės, tokios kaip Ignalinos, užsidarytų per mėnesį. Jų svarbiausia bėda – mažai žmonių, mažai pacientų, paskui kuriuos ateina pinigai. Mums skundžiasi didžiųjų ligoninių, kur žmonių srautas didžiulis ir medikai dažnai per dieną neturi laiko net prisėsti, gydytojai, kad jie algos gauna tiek pat, kiek mažų ligoninių medikai, dažnai ateinantys į darbą pamiegoti. Kai kuriuose mažų ligoninių skyriuose išties taip yra. Dar blogiau, kad atvykstantys gydytojai dažnai gauna daug didesnes algas, nei vietos medikai. Šizofreniška situacija, nes „nukraujuoja“ didelės ligoninės, kurių gydytojai laksto po kelias įstaigas. Ir net esant tokiai situacijai, dažnai nesugebame išmokėti algų.

Tam, kad įstaiga dirbtų optimaliai, lova turi būti užimta 300 dienų per metus. Kad taip dirbtų ligoninės, Lietuvoje yra 1500 lovų per daug. Kita problema – daug pacientų į ligonines guldoma be reikalo. Ignalinoje 40 proc. pacientų neturi gulėti ligoninėje, o turėtų būti gydomi poliklinikose ar kitose vietose. Mūsų guldymo rodiklis – vienas didžiausių Europoje, o gyventojų sveikatos rodikliai – vieni blogiausių. Reiškia, pacientai, gulėdami ligoninėse, sveikesni nepasidaro. Jeigu neguldytume žmonių į ligonines be reikalo, Lietuvoje būtų 4500 lovų per daug. Turime daug įstaigų, kurios dirba 50–75 proc. apkrova. Viską optimizavus, visi gydytojai dirbtų normalų laiką ir gautų normalias algas. Šios problemos sprendžiamos ne tik Lietuvoje, mes nesame unikalūs. Daug važinėjau ir mačiau, kad su tais pačiais skausmais ir nepasitenkinimais susiduria danai, suomiai ir kitų šalių medikai.

Nei gydytojai, nei slaugytojai neturi dirbti už dyka, mes juos ilgai laikėm pusvelčiui. Bet pasakius A, reikia sakyti ir B. Kaip sudėlioti tinklą, iš kur gauti žmonių srautų? Optimizuoti, tai nereiškia ligonines uždaryti. Labai trūksta slaugos paslaugų, todėl nesuprantu, kodėl taip bijoma slaugos ligoninės pavadinimo. Keista bijoti to, ko labai reikia. Lietuvoje trūksta 3000 slaugos lovų. Skaičiuojam: turim 4500 gydymo lovų per daug, o slaugai trūksta 3000. Jeigu atitinkamai pertvarkytume, turėtume, ko norime: žmonėms nereikėtų laukti eilės į slaugą. Seime buvo užregistruotas sprendimo projektas, kad slaugą pratęsti nuo 120 iki 180 dienų. Jeigu tai patvirtintume, kur mes tuos ligonius dėtume, iš kur imtume pinigų? Tie, kurie atsigultų, gulėtų, o kiti net nepatektų.

Yra du ligoninių optimizavimo būdai. Pirmas.Mažosios ligoninės jungiasi prie didelių. Taip jau padarė Skuodas, prisijungdamas prie Klaipėdos. Tuomet didelės ligoninės gydytojai atvažiuoja į mažas, konsultuoja, ligoniai į dideles vežami brangiems tyrimams ir pan. Antras, mažosios ligoninės perorganizuojamos į slaugos ligonines. Taip jau padarė Kuršėnuose, išsaugodami minimalias Priėmimo skyriaus ir konsultavimo paslaugas. Ką rinktis – jūsų teisė.

Algas medikams pakėlėme, bet pinigai ateina tik su paslaugomis. Seime svarstomas projektas, kad ligoninių steigėjai būtų savivaldybės ir ministerija, su savivaldybėmis dabar tariamasi – ką ir kaip daryti, kad medikai tas padidintas algas gautų. Aišku viena: jeigu nedaryti nieko, ligoninės numirs pačios.“

Ministras atsakė į gydytojų klausimus, kai kuriais jų padiskutavo. Ne kartą sakė, kad jis ne viską žino, nors per dvejus metus daug sužinojo.

Seimo narys G. Kindurys MI teigė, kad dabar Seime pateikta ir svarstoma nemažai projektų, skirtų sveikatos apsaugos reformai suteikti daugiau aiškumo. Ligoninės direktorė D. Jatulienė, praėjus kelioms dienoms po ministro vizito, MI prisipažino, kad jam išvažiavus, aiškiau nepasidarė. „Be tų dviejų pasiūlytų įstaigos optimizavimo būdų, yra ir daugiau galimų alternatyvių sprendimų galimybių, tačiau kol kas niekas nesikeičia. Spręsime po to, kai bus priimti ir įsigalios Seime svarstomi sprendimai, tačiau, ko gero, tai jau bus kitąmet“, – sakė ligoninės direktorė.

Autoriaus nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje