Skip to content

Domėjosi rajono verslo įmonių veikla

Praeitą savaitę savivaldybės meras Henrikas Šiaudinis ir mero pavaduotojas Laimutis Ragaišis aplankė kelias verslo įmones Ignalinoje ir rajone. Tai uždarosios akcinės bendrovės „Resta ES“, „Pas Egidijų“, „Legra“, „Agrokoncerno“ filialas Ignalinos rajone. Savivaldybės vadovai domėjosi šių įmonių veikla, plėtros galimybėmis, susitiko su vadovais  ir aptarė klausimus, kuriuos gali padėti išspręsti vietos valdžia. 

Pirmiausia aplankyta medinius modulinius namus gaminanti įmonė „Resta ES“. Jos vadovas Donatas Javaišis džiaugėsi, kad verslas einasi gana sėkmingai. Čia gaminami moduliai yra labai aukštos kokybės, gerai apšiltinti, su visomis instaliacijomis, lauko ir vidaus apdaila, baldais ir įranga. Vieni jų naudojami kaip buitinės patalpos, administraciniai, visuomeniniai pastatai, kiti yra puikūs nedideli būstai, tinkantys gyventi ar poilsiauti. Gamyboje matyti dviejų kambarių 31 m2 vasarnamiai pasirodė labai ergonomiški, patogūs, jaukiai ir kokybiškai įrengti. Tokį įsigijusiems belieka tik pasiruošti pagrindą modulio pastatymui bei prisijungti vandentiekį ir elektrą. Moduliniai pastatai Europoje yra labai populiarūs ir vertinami kaip greitos, kokybiškos ir ilgaamžės statybos sprendimas. Didžiąją dalį savo produkcijos įmonė „Resta ES“ eksportuoja į Skandinaviją, Vokietiją, Islandiją. Lietuvoje moduliniai pastatai taip pat populiarėja. Lietuviai kasmet įsigyja vis daugiau modulinių namelių. Dažniausiai juos perka privatūs asmenys, tačiau domisi ir įmonės, norinčios įrengti buitines, biuro ar gyvenamas patalpas savo darbuotojams. „Daug dėmesio skiriame darbo efektyvumo ir našumo didinimui, kokybės kontrolei. Kiekvienas darbuotojas atsako už savo darbą, visas modulio gamybos procesas yra prižiūrimas, kiekvienas atliktas darbas patikrinamas ir tai užfiksuojama modulio pase. Labai stengiamės užsakovams pateikti tik aukščiausios kokybės produktą“, – pasakojo direktorius.  

Ignalinoje registruota įmonė įsikūrusi Švenčionių g., buvusio betono gamybos cecho patalpose. Įmonei priklauso keletas gamybinių pastatų. Pagrindinis jų, kur vyksta modulių pastatų surinkimas, dabar yra gerokai pakeitęs išvaizdą: uždengta nauja stogo danga, sudėti nauji langai, įrengtos pramoninės grindys, atnaujinamas fasadas. Vadovas svečiams parodė naujas, darbuotojams skirtas persirengimo ir higienos patalpas, virtuvę, kur jie gali pasišildyti valgį, išgerti arbatos. D. Javaišis džiaugėsi, kad pavyko suburti draugišką ir atsakingą kolektyvą. Vyrai ir laisvalaikį kartais leidžia kartu, vyksta į kitus miestus krepšinio varžybų stebėti ar susirenka boulingo pažaisti. „Didindami gamybos apimtis nuolat ieškome ir naujų darbuotojų. Šiai dienai ypač reikalingi projekto vadovas, projektuotojas, medinių konstrukcijų surinkėjai.“ – sakė vadovas,  kviesdamas darbo ieškančius prisijungti prie „Resta ES“ kolektyvo.

Palinkėję sėkmės šios įmonės vadovams ir darbuotojams, meras ir vicemeras dar užsuko į šalimais esantį „Agrokoncerno“ filialą. Čia kol kas dar labai ramu, bet jau  laukiama didelio darbymečio, kai prasidės javapjūtė ir ūkininkai skubės vežti grūdus. Įmonės sandėliuose gali tilpti apie 10 tūkst. tonų, pernai priimta apie 8 tūkst. tonų. Kadangi grūdų sandėliai dabar yra dezinfekuojami, todėl apžiūrėtos tik trąšų laikymo patalpos. Vėliau aplankyta ir dar viena kaimynystėje veiklą pradėjusi uždaroji akcinė bendrovė „Pas Egidijų“.

Aplankyta ir dar viena kaimynystėje veiklą pradėjusi uždaroji akcinė bendrovė „Pas Egidijų“. Svečius pasitikęs įmonės vadovas Egidijus Šiaudinis maloniai aprodė parduotuvės ir biuro patalpas, papasakojo apie planuojamą veiklą. Parduotuvėje šiuo metu prekiaujama žemės ūkio technikos atsarginėmis dalimis, akumuliatoriais, padangomis, tepalais, varžtais ir įrankiais, techninėmis dujomis. Atskira patalpa skirta gana nepigioms motociklininkų prekėms: drabužiams, batams, pirštinėms, šalmams ir kt. Anksčiau Ignalinos statybos įmonei priklausiusios patalpos labai didelės (apie 4000 m2), jos buvo gana apleistos, todėl ir atnaujinimas vyksta gana lėtai, kai kur sienos yra sudrėkusios ir jų dar vis negalima uždengti fasadine danga. E. Šiaudinis dalį patalpų išnuomojęs siuvyklai, kita dalis dar tvarkoma. Verslininkas dabar svarsto, ar čia bus rengiamas viešbutis, ar nedideli butai, o galbūt atsiras keletas biurų nuomai. 

„Galima tik pasidžiaugti, kad buvusioje „Ignalinos statybos“ bazėje, kurios plotas apie 12 ha, visos patalpos yra užimtos, pastatai pritaikomi verslo reikmėms. Ši vieta tampa Ignalinos pramoniniu centru. Savivaldybė svarstys klausimą dėl bendro įvažiavimo į šių įmonių teritorijas pagerinimo.“, – sakė meras H. Šiaudinis.  

Aplankyta ir sėkmingai dirbanti įmonė Kazitiškio seniūnijoje. Tai durpių išgavimu užsiimanti UAB „Legra“, kurios vadovas Valdas Pipikas dar praeitų metų pabaigoje kvietė savivaldybės merą aplankyti Galų durpyną. Saulėtas ir šiltas penktadienio priešpietis tam puikiai tiko. Atvažiavus maloniai nustebino naujas įmonės biuras, kuris įsikūręs anksčiau aprašytos „Resta ES“ gamintuose į vieną pastatą sujungtuose nameliuose – puikios, jaukios ir šviesios patalpos, kuriose gali jaustis ne kaip durpyne, o kaip bet kuriame kitame didmiesčio biure. Kaip pasakojo V. Pipikas, Lietuvoje išgaunama apie 2 mln. m3 durpių, Galų durpyne – apie 10 tūkst., taigi įmonė nėra labai didelė, tačiau jos gaminamos produkcijos visiškai užtektų Lietuvos poreikiams. „Legros“ durpės ir substratai (durpės, praturtintos įvairiomis mineralinėmis medžiagomis) iškeliauja į Vokietiją, Austriją, Čekiją, Prancūziją, Italiją. Įvairių užklausimų gaunama ir iš Kinijos, Turkijos, tačiau šių šalių užsakymai būtų per daug dideli. Pasikalbėję biure, svečiai buvo pakviesti apžiūrėti patį durpyną, kur durpes išgauna ir technika, ir pluša darbininkai, kurie į dailias krūveles sukrauna gabalines durpes. Jos džiovinamos, vėliau keliskart permalamos ir yra vertingesnės už birias. Visa graži durpyno panorama atsiveria iš apžvalgos bokšto. „Pernai dėl lietingo oro surinkom tik apie 40 proc. planuoto derliaus, taigi  šiemet reikia padirbėti ir pasiekti 140 proc.“, – juokavo vadovas. Jis sakė, kad šiai vasarai darbuotojų komanda jau sukomplektuota, o žmonės čia jei tik nori, tai tikrai gali užsidirbti.  Į darbą priimami ir mokiniai nuo 16 metų. Meras Henrikas Šiaudinis pasidžiaugė vadovų entuziazmu, puikiai organizuotu įmonės darbu ir palinkėjo sėkmingo verslo. Durpyne kartu lankęsis Kazitiškio seniūnas Drąsutis Jelinskas sakė, kad šiuo metu Kazitiškyje praktiškai nėra bedarbių, o Švedriškėje veikianti medžio apdirbimo įmonė vis dar ieško darbuotojų.

„Aplankytos įmonės yra puikus sėkmingo verslo regione pavyzdys, visos jos suteikia darbą Ignalinos ir rajono gyventojams, rūpinasi žmonių darbo sąlygomis ir sąžiningu užmokesčiu. Norėtųsi, kad daugiau tokių šaunių verslininkų susidomėtų veiklos galimybėmis mūsų krašte…“, – kalbėjo meras H. Šiaudinis.

Autorės nuotr. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje