Skip to content

Į ką atkreipti išskirtinį dėmesį, perkantiems automobilį iš užsienio

MI informacija

Lengvųjų automobilių importas į Lietuvą praėjusiais metais išaugo beveik 14 proc. Šiemet per pirmąjį pusmetį pirmą kartą įregistruota netoli 99 tūkst. naujų bei naudotų lengvųjų automobilių. Didėjant iš užsienio atvykstančių transporto priemonių skaičiui, „Regitra“ primena, į ką reikėtų atkreipti išskirtinį dėmesį prieš perkant automobilį ir atvykstant jo registruoti. 

Kiekvieną kartą registruodami transporto priemonę, „Regitros“ darbuotojai pasitelkia įvairias informacines sistemas, kuriose patikrina svarbius duomenis apie automobilį. Pavyzdžiui, ar jis nėra įkeistas, lizinguojamas, ar nėra panaikinta jo registracija dėl susidėvėjimo ar sugadinimo. Taip pat tikrinama, ar automobilis bei jo dokumentai nėra ieškomi.

Praktikoje pasitaiko tokių atvejų, kai įsigiję iš užsienio automobilį ir tik atvykę jį registruoti asmenys sužino, kad jis yra vogtas. Dėl to vėliau kyla nemažai problemų, nes tokia transporto priemonė negali būti įregistruota.

Jei registruojant automobilį paaiškėja, kad jis yra ieškomas, visą informaciją „Regitros“ darbuotojai perduoda policijai, kuri toliau atlieka tyrimą. Kaip rodo duomenys, 2016 m. „Regitroje“ iš viso buvo užfiksuotos 159 ieškomos transporto priemonės, ieškomų dokumentų – 61. Palyginimui, 2017 m. atitinkamai 184 transporto priemonės ir 66 dokumentai.

Patarimai, kaip nepakliūti į sukčių rankas

„Pirmiausia reikėtų žinoti, kad asmenys, kurie nelegaliais būdais bando parduoti automobilį, vengia pasirašyti pirkimo-pardavimo sutartį, taip pat nepateikia visų transporto priemonės dokumentų ar abiejų užvedimo raktelių. Reikėtų įvertinti ir kainą – įtartinai maža kaina taip pat gali būti vienas iš signalų, jog nėra viskas gerai“, – sako VĮ „Regitra“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Saulius Šuminas.

Būtinas išskirtinis dėmesys pirkimo-pardavimo sutarties sudarymui. Tai yra civiliniai santykiai, kuomet šalys tarpusavyje susitaria dėl turto perleidimo ir fiksuoja tai raštu. Taigi, tai yra abiejų šalių interesus saugantis dokumentas. Labai svarbu sutartyje nurodyti visą reikalingą informaciją: tikrus pirkėjo bei pardavėjo duomenis, transporto priemonės kainą, ridą, defektus ir kt. 

Ne ką mažiau svarbu nepamiršti fiksuoti ir pinigų perdavimo fakto raštu. Pavyzdžiui, jei už automobilį atsiskaitoma sutarties pasirašymo metu, į ją galima įtraukti punktą, jog pinigai už transporto priemonę sumokėti. Sutartį galima papildyti ir įtraukiant eilutę, kaip ir kokiais terminais atsiskaitymas bus vykdomas. Tuomet, kai už transporto priemonę atsiskaitoma grynaisiais, pinigų perdavimo faktą būtina užfiksuoti raštu.

Taip pat, jei įmanoma, visada patariama prieš perkant transporto priemonę patikrinti informaciją apie ją. Tai galima padaryti kai kurių valstybių viešai prieinamuose nacionaliniuose registruose. Jų sąrašą galima rasti „Regitros“ interneto svetainėje: https://bit.ly/2r2eWnW

Ko nepamiršti atvykstant registruoti iš užsienio atvykusio automobilio?

Primename, jog nusipirkus automobilį iš užsienio ir norint jį įregistruoti Lietuvoje, „Regitroje“ jį kartu su kilmės dokumentu reikės pateikti transporto priemonės tapatumui nustatyti. Tuo atveju, kai automobilis perkamas ne iš Europos ekonominei erdvei (EEE) priklausančios valstybės, papildomai reikės ir ekspertų išvados (techninės ekspertizės įmonės) bei muitinės procedūrų atlikimą patvirtinančio dokumento. 

Be šių dokumentų bus paprašyta pateikti ir asmens tapatybės ar atstovavimą patvirtinantį dokumentą, automobilio pirkimo-pardavimo sutartį ar kitokį įsigijimą patvirtinantį dokumentą. Be to, reikės pasirūpinti transporto priemonės valdytojo civilinės atsakomybės privalomuoju draudimu bei technine apžiūra. 

Primename, kad taupydami savo laiką, klientai gali iš anksto registruoti savo apsilankymo laiką padalinyje: https://bit.ly/2teascE

ALFA.lt nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje