Skip to content

Parama žemdirbiams, nukentėjusiems dėl liūčių

MI informacija

Europos Komisijos Lietuvai nuo liūčių ir potvynių nukentėjusiems ūkininkams skirta 9 mln. 120 tūkst. eurų kompensacija bus išmokėta iki rugsėjo mėn. pabaigos. Šiuo metu Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras apibendrina žemdirbių pateiktus duomenis apie žuvusius pasėlius. Rezultatai pateikti iki liepos 18 d., lėšos jau yra numatytos, tad žemdirbiams žadėta parama bus suteikta. Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) duomenimis, dėl EK skirtos paramos paraiškas pateikė apie 2500 žemdirbių, prašančių kompensuoti nuostolius 107 tūkst. hektarų plotuose.

Ministro Pirmininko žadėta parama iš LR valstybės biudžeto nuostoliams už žuvusį daržovių, uogų ir javų derlių kompensuoti bus išmokėta š. m. lapkričio-gruodžio mėnesiais. Šiuo metu yra derinamos taisyklės su Europos Komisija. Siekiant, kad  ES šalis narė galėtų nepažeidžiant ES teisės skirti specialų finansavimą iš nacionalinio biudžeto tam tikrai sričiai, šiuo atveju liūčių nuostoliams kompensuoti, turi būti parengtos atskiros taisyklės ir gautas Europos Komisijos pritarimas. T. y. taisyklės turi būti notifikuotos. Minėtos taisyklės jau yra parengtos  vyksta jų derinimo su Europos Komisija procesas.

Dėl sausros padarinių, aktyviai ieškoma žemdirbiams palankių sprendimų. Jau dabar pasiekta, kad būtų taikomi sušvelninti žalinimo reikalavimai, tai reiškia, kad tie, kam trūksta pašarų, galės nušienauti pūdymo plotus ir naudoti pašarui. Be to deramasi ne tik dėl ankstesnio tiesioginių išmokų avansų išmokėjimo, bet ir didesnės avanso dalies. Kai tik gausime aktualią informaciją apie EK sprendimus – informuosime.

Atkreiptinas dėmesys, kad dar sausio mėnesio pranešimuose, buvo nurodyta, kad ES parama bus  išmokėta iki rugsėjo 30 d., o lėšos iš nacionalinio biudžeto dėl papildomų derinimų su EK bus išmokėtos vėliau, t. y. – lapkričio – gruodžio mėn. Žemdirbių lūkesčiai ir argumentai yra aiškūs, bet Žemės ūkio ministerija  nevėluoja ir savo įsipareigojimus įgyvendins. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje