Skip to content

Kaniūkų vasara nuspalvinta pačiomis ryškiausiomis spalvomis

Kasmetė Kaniūkų vasaros šventė šiemet vadinosi „Nuspalvink vasarą“. Ji prasidėjo oficialia gaida – skverelyje netoli prieš kelerius metus pastatyto kryžiaus atidengtas stogastulpis, skirtas Lietuvos 100-mečiui. Kaip sakė renginio vedėjas Gintautas Velička, šis meno kūrinys liudija, kad kaimas gyvas. „Dar pernai susirinkusi bendruomenės valdyba sprendė, kaip geriau paminėti iškilią Lietuvos šimtmečio datą. Iškart nebuvo apsispręsta, bet vėliau bendruomenės pirmininkas Antanas Šakalys pasiūlė pastatyti stogastulpį, kuris išliktų ir ateinančioms kartoms. Pasiūlymui buvo pritarta“, – sakė vedėjas. „Lietuvos šimtmetis, iškovota laisvė, atvėrė duris ir laisvai kūrybai. Todėl ir kilo mintis, kad ši sukaktis būtų pažymėta laisvos kūrybos išraiška – stogastulpiu. Jo autorius – švenčioniškis Genadijus Martinkėnas iš Cirkliškio, prieš kelis metus netoliese pastatytas kryžius – taip pat jo darbas. Džiugu, kad prie šio darbo savo piniginėmis aukomis prisidėjo ir Kaniūkų žmonės“, – džiaugėsi A. Šakalys. Jam pritarė ir Dūkšto seniūnas Vytautas Kazėnas.

Susirinkus prie koplytstulpio, prakiuro ir iki tol kentėjęs dangus, tačiau vasariškas lietus nieko neišgąsdino. Ir per lietų smagiai skambėjo ir „Tautiška giesmė“, ir Dūkšto saviveiklininkų kvarteto atliekamos dainos.

Šaunios muzikos pynė

Atidengus stogastulpį, visi susirinko prie Kaniūkų jaunimo centro, kur laukė linksmoji šventės dalis, jai vadovavo šeimyninis Renatos ir Gintauto Veličkų duetas. Pirmasis į sceną pakviestas jau minėtas Dūkšto kvartetas – Dangutė Urbonienė, Agnė Umbrasienė, Birutė Paukštienė ir Vytautas Kazėnas. Jų koncertinis pasirodymas prasidėjo daina „Kaniūkams“ (žodžiai G. Veličkos). Tai tarsi šio kaimo himnas. Kiekvienam, einančiam į šventę, buvo išdalinti tekstai su šios dainos žodžiais ir šventės programa, tad dainuoti buvo raginama visa publika. 

Daug geros nuotaikos pažėrė ir gausių plojimų susilaukė svečiai iš sostinės – folkloro kapela „Ratilai“. Ji susikūrė 1996 m. Vilniaus Universiteto ansamblio „Ratilio“ instrumentinės grupės pagrindu. Dabar kapela –4 profesionalių muzikantų grupė, kuri, skirtingai nei kiti kolektyvai, vadovo neturi. Repertuare ne tik linksmi XIX–XX a. pradžios instrumentiniai kūriniai, bet ir to laikotarpio lietuviškos dainos. „Ratilai“ džiugina ne tik Lietuvos publiką, bet dažni svečiai ir užsienio mugėse, parodose, festivaliuose. Koncertavo Latvijoje, Estijoje, Baltarusijoje, Ukrainoje, Rusijos Kaliningrado srityje, Belgijoje, Anglijoje, Vokietijoje, Vengrijoje, Austrijoje, Turkijoje.

Po smagaus „Ratilų“ patrepsyno, mikrofonas perduotas dar vienam šventės svečiui – subtiliajam Pauliui Stalioniui. Renginio vedėjas Gintautas publikai jį taip pristatė: „Tai režisierius, redaktorius, poetas, žinomų dainų tekstų autorius ir dainininkas. Paulius sako: „Šimtu procentų žinau, kad atlikdamas koncertuose tik savo kūrybos dainas, publikai atiduodu tai, kuo gyvenau, gyvenu ir gyvensiu. Žmonės iš manęs gauna tikrą emociją – mano liūdesį, juoką, pasaulėžiūrą. Tikiu, kad muzika turi nešti gėrį.“ Pirmąją savo dainą Paulius parašė vienuolikos metų. Išmoko du gitaros akordus ir sukūrė dainą apie Lietuvą. Tuomet buvo Atgimimo laikai. Tai pirmosios dešimt Pauliaus dainų buvo skirtos Lietuvai. Šiemet, švenčiant Lietuvos 100-metį, kalbėti apie tai labai prasminga. O pirmąjį eilėraštį parašė šešerių, eilėraštis buvo skirtas mamai. Paulius iki šešiolikos jau buvo sukūręs apie 150 dainų. Dar tinka pažymėti, kad Paulius sukurti tekstai labai patinka žinomam dainininkui Edmundui Kučinskui. „Už tuos, kurie…“, „Dar ne viskas“, „Atidarykim duris“ – tai vis Pauliaus kurtos dainos.  E. Kučinskui jis yra  sukūręs per penkiasdešimt tekstų, nemažai tekstų yra parašęs ir kitiems Lietuvoje gerai žinomiems dainininkams.“

Futbolo turnyras

Šventės dieną nuo pat ryto Kaniūkuose vyko mažojo futbolo turnyras 6×6. Juokauta, kad jis tarsi ką tik pasibaigusio Pasaulio futbolo čempionato tęsinys. Per vieną iš šventinio koncerto pertraukėlių, A. Šakalys medaliais apdovanojo šio turnyro antrosios ir trečiosios vietos laimėtojus (nugalėtojams ignaliniečiams apdovanojimai įteikti iškart po turnyro, nes Ignalinos futbolininkai skubėjo namo). Futbolo turnyro rezultatai tokie: 1-oji vieta– Ignalinos „Velniai“ (Fernandas Juchnevičius, Šarūnas Lisauskas, Olegas Ivanovas, Aleksas Kralikauskas ir kt.). 2-oji vieta– Kaniūkų kaimo bendruomenės jaunimo komanda „Šermukšnis“ (Vladas Sketerskis, Paulius Drabata, Marius Bagdonas, Rytis Šakalys, Karolis Beganskas ir kt.). 3-oji vietaatiteko „Pasieniečio“ komandai (Aivaras Čepulis, Karolis Juodagalvis, Karolis Alėjūnas, Almantas Maldžius, Rimvydas Narauskas, Valdas Sketerskis).

Pristatyta nauja knyga

Dar vienas šventės akcentas – pristatyta nauja Ignalinos krašto muziejus išleista knyga „Rojus vakar ir šiandien“. Ji išleista, dalyvaujant projektinėje veikloje pagal projektą, finansuotą pagal Dvisektorės Ignalinos rajono kaimo ir žuvininkystės plėtros strategijos 2014–2020 m. priemonę „Kultūros savitumo išsaugojimas, tradicijų tęstinumas“. Ignalinos krašto muziejaus padalinys, prof. Adomo Hrebnickio muziejus, turėjo sukaupęs nemažą nuotraukų archyvą ir išleido knygą-albumą, kuris supažindina ne tik su eksponatų ypatybėmis, Rojaus kraštovaizdžiu bet ir suteikia papildomą informaciją, adresą, darbo laiką, o kadangi muziejus yra nuošalioje vietoje – schemą, padedančią jį rasti. Knygos pristatymai vyks ir kituose renginiuose, knyga bus naudojama pažintiniam ir reprezentaciniam tikslui, leidinių gaus rajono bibliotekos, profesoriaus A. Hrebnickio proanūkis gyvenantis Lenkijoje.

Bendruomenės pirmininkas A. Šakalys apdovanojo visus bendruomenės narius, šiais metais šventusius ar dar tik švęsiančius „apvalius“ gimtadienius. Sutemus, Kaniūkų padangė nuspalvinta ir tradicinio laužo liepsnomis, ir šventinio fejerverko ugnimis, kurios sutvisko dainuojant P. Stalioniui. Buvo šventėje kur ir pavalgyti, ir atsigerti, kavos pagurkšnoti. 

Autoriaus ir G. Veličkos nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje