Skip to content

Tradicinės Medžiotojų ir žvejų šventės šiemet nebus, bet…

Įpratę prie tradicijų, žmonės labai sunkiai išgyvena net ir mažiausias permainas. Deja, kartais sudrumsti įsivyravusį ritmą tiesiog būtina, idant pabustume iš saugaus ir ramaus Letargo miego. Kone keturis dešimtmečius mūsų rajone vykdavo Medžiotojų ir žvejų šventė, kuri net per tokį ilgą laiką (šiemet būtų 38-oji, nuo 1980 m.) sugebėjo ne tik išlaikyti savo gerbėjus, bet nuolat atnaujinti ir padidinti jų būrį. Po ilgo laiko šiemet pirmą kartą ši šventė, tradiciškai organizuojama paskutinįjį liepos arba pirmąjį rugpjūčio savaitgalį, nebus rengiama.  

Sutapę aplinkybės 

„Net keletas aplinkybių lėmė tai, jog šiais metais nuspręsta neorganizuoti šventės. Viena jų – noras atnaujinti parodomųjų medžioklių tradiciją. Antroji – padaryti ilgesnį laiko tarpą tarp visų bendro susitikimo, kad toji šventė atneštų naujų idėjų, daugiau azarto, ir be jokios abejonės, sustiprintų ilgesį tiek tradicijoms, tiek vienų kitiems. Trečioji – ne pati smagiausia aplinkybė – iki šiol valstybės valdytas poilsio namelis Vaišniūnuose, šalia Švoginos upelio, kur ir visada vykdavo šventės, yra perduotas Turto fondui (bus parduodamas aukciono būdu) ir šiuo metu yra kaip ir be šeimininko. Kaip viskas klostysis toliau – spėlioti per anksti“, – sakė Darius Berlinskas, Lietuvos medžioklės ir žvejybos draugijos Ignalinos skyriaus medžioklės žinovas.

Atgaivinamos tradicijos 

Kaip jau minėjau, alternatyva nevyksiančiai šiais metais šventei – parodomoji medžioklė. Po 6-erių metų pertraukos, šį rudenį, ji vyks Dysnos būrelių medžioklės plotų vienete. Paskutinį kartą mūsų kraštuose tokia medžioklė vyko 2012 m. Didžiagirio būrelio medžioklės plotų vienete. Tada medžioklėje dalyvavo apie 50 medžiotojų iš visų rajono teritorijoje medžiojančių būrelių. Buvo sumedžiota stirninas ir gražus lapinas, keli šernai. Parodomoji medžioklė vyksta pagal visas senąsias medžioklės tradicijas, o jos išties įspūdingos ir įsimintinos. Pradedant medžioklės rago pūtimu ir baigiant sumedžiotų žvėrių išrikiavimu specialiu eiliškumu, pagerbimu ir padėka už „dovanas“. Medžioklė nėra ir neturi būti žudymas dėl žudymo. Tai visas mokslas, tradicijos, ir galiausia – reikšmingos apeigos. Taigi, ir šį rudenį į gražų reginį visus sukvies Dovydo Talijūno pučiamas medžioklės ragas. 

Sekite MI ir atrasite reportažų apie Ignalinos šaudyklą (Azoje) bei Antano Truskausko medžioklės trofėjų muziejų ir Žvejo pirkią. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje