Skip to content

Atidaryta JAV ir Lietuvos draugystės 100-mečiui skirta paroda

Rajono savivaldybėje lankėsi JAV ambasados Politikos skyriaus patarėjas Edwardas Janis. Vėliau svečias apžiūrėjo Ignalinos krašto muziejaus ekspozicijas ir dalyvavo Lietuvos ir JAV bičiulystės šimtmetį  pristatančioje parodoje „Per Atlantą: Lietuvos ir JAV draugystės amžius“.  

Ambasados patarėjas susitiko su savivaldybės mero pavaduotoju Laimučiu Ragaišiu, savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoju Donatu Mačiu. Susitikime taip pat dalyvavo ambasados politikos specialistės Renata Dromantaitė ir Aleksandra Singer. Svečiams buvo papasakota apie rajoną, Ignalinos miestą, turizmo galimybes, pastarųjų metų projektus. Prisiminti ir svarbiausi XX a. Lietuvos istorijos momentai, tautos kelias į nepriklausomybę. „Nors būdama maža šalis Lietuva turi ir išreiškia savo svarią nuomonę tarptautinėje erdvėje. Ji yra tikrai gera ES ir NATO sąjungininkė“, – sakė Edwardas Janis.

Parodos atidaryme bibliotekoje svečias visus susirinkusius pasveikino lietuviškai. Sakė, kalbą pramoko per kelis mėnesius, nors ji ir sunki. Jis džiaugėsi pirmą kartą būdamas Ignalinoje ir pristatydamas Lietuvos valstybingumo atkūrimo 100-mečiui skirtą parodą, kuri suteikia galimybę pažinti amerikiečius ir lietuvius per juos vienijančias tarpvalstybinės ir kultūrinės veiklos sritis. „Amerikiečių vardu noriu padėkoti Lietuvai  už 100 metų draugystę ir palinkėti dar šimto…“, – sakė E. Janis.  

Parodą „Per Atlantą: Lietuvos ir JAV draugystės amžius“ parengė JAV ambasada Lietuvoje, Prezidento Valdo Adamkaus biblioteka-muziejus, JAV mokslininkas dr. Charles Perrin (Čarlis Perinas),  JAV ir Lietuvos istorikai. Apie šį darbą pasakojo viena iš parodos rengėjų Giedrė Milerytė-Japertienė. Kuriant ekspoziciją buvo surinkta daugybė unikalių istorinių dokumentų, fotografijų, istoriografinės medžiagos, atskleidžiančios valstybinius santykius, lietuvių išeivijos Amerikoje veiklą, iškilias asmenybes, mokslininkų, menininkų ir sportininkų ryšius.

Šalia dešimties parodos stendų su nuotraukomis ir dokumentų, leidinių, laikraščių puslapių kopijomis, specialiame ekrane galima pamatyti ir filmuotą medžiagą iš Lietuvos centrinio valstybės archyvo – apie legendinį Amerikos lietuvių krepšininką Praną Lubiną, taip pat – įrašytą pokalbį su Nobelio premijos laureatu, lietuvių kilmės mokslininku ekonomistu prof. Robertu J. Shiller (Robertu Šileriu). Deramas dėmesys parodoje skirtas lietuvių išeivijos Amerikoje reikšmei, įkūnijant svarbiausias lietuvių viltis, lūkesčius tarpukario metu, per sovietų okupaciją bei Lietuvai atgavus nepriklausomybę.

Paroda pasidžiaugęs vicemeras L. Ragaišis, apie Lietuvos ir Amerikos ryšius kalbėjo kaip apie labai reikšmingus ir atpažįstamus daugelyje sričių. Jis priminė kelias lietuvių emigracijos bangas, stiprias lietuvių išeivių bendruomenes ir iškalbingą skaičių, kuris byloja, kad apie 700 tūkst. JAV gyventojų savo prigimtines šaknis sieja su Lietuva. Ambasados atstovams vicemeras įteikė savivaldybės atminimo dovanas ir dėkojo už Ignalinai parodytą dėmesį ir galimybę pamatyti unikalią parodą. Už parodą taip pat dėkojo ir svečius apdovanojo bibliotekos direktorė Loreta Aleknienė. 

Per Lietuvą keliaujanti paroda Ignalinoje bus eksponuojama iki rugpjūčio 13 d.

J. Baltakio nuotr. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje