Skip to content

Šimtas gražiausių žodžių Vosiūnų kaimui

MI informacija

Liepos 28 d. ryčiausiame Lietuvos krašte, Vosiūnų kaime, šv. Mišiomis Švenčiausios Mergelės bažnyčioje prasidėjo kraštiečių šventė „Šimtas gražiausių žodžių Vosiūnų kaimui“, skirta Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo šimtmečiui paminėti. Mišias aukojo kun. Antanas Domeikis, vargonavo Valentina Sinkevič. Pasimeldę, šventės dalyviai įsiamžino bendroje nuotraukoje. Po to Didžiasalio seniūnas Antanas Pauliukėnas visus pakvietė aplankyti prie pat Baltarusijos sienos LKA keliautojų klubo pastatytą kryžių.

Lietuvos karių asociacijos Keliautojų klubo dviratininkai 2018 m. liepos 6 d. prie prezidentūros pradėjo 100-mečio žygį dviračiais aplink Lietuvą, planuodami per 26 dienas nuvažiuoti 1800 km, pastatyti 22 stacionarias vėliavas ir 4 kryžius labiausiai nutolusiuose šalies šiaurės, rytų, vakarų ir pietų taškuose. Liepos 26 d. ekspedicija aplankė ir pastatė kryžių ryčiausioje Lietuvos vietovėje – Vosiūnuose. Šio krašto žmonėms tai buvo išties puiki ir prasminga dovana.

Vėliau šventės dalyviai, aplankę artimųjų kapus ir uždegę atminimo žvakutes, pabraidžioję vaikystės takais, rinkosi prie Dysnos bibliotekos. Šis pastatas taip pat sukėlė daug prisiminimų, nes čia kažkada buvo Dysnos aštuonmetė mokykla. Daug kas iš gausaus susirinkusiųjų būrio lankė šią mokyklą, apie tai byloja pasodinti medeliai, gėlės, senus laikus menantys suolai… Pasikeitė šio pastato paskirtis – dabar čia įsikūrusi Dysnos biblioteka, krašto bendruomenė, koplyčia.

Bibliotekoje visų laukė bibliotekininkės Vandos Laurinavičienės parengtos parodos. Viena jų – „O, tėviške, laukų drugeli margas“, kurioje eksponuojama medžiaga su nuotraukomis apie Vosiūnus ir jo gyventojus, kita – Valentinos Gruzdienės ir Veronikos Gruzdienės rankdarbių paroda.  

Aplankę parodas, pasidalinę gražiais prisiminimais, visi rinkosi prie lauke papuoštos scenos. Šventės vedėja Valentina priminė, kad norintys gali parašyti gražiausius palinkėjimus Vosiūnų kaimui, o Didžiasalio seniūnas A. Pauliukėnas dar kartą pasveikino susirinkusius. Vėliau skambėjo seserų Valentinos Sinkevič ir Jelenos Špakovos dueto atliekamos dainos bei pasakorių – broliuko ir sesutės, Algirdo ir Jurgitos Pauliukėnų – sekamos pasakos. Daugelis išties buvo nustebinti, kad šiame krašte tiek talentų. Beje, šventėje apsilankė ir savo pasakojimais visus linksmino Zosė. Valentinos paraginti, į sceną noriai kilo šventės dalyviai, jie dalijosi linksmais ir liūdnais prisiminimais. Įdomus buvo vienos iš viešnių pastebėjimas, kad vosiūniškiai yra darbščiausi, nes jie keliasi 28 min. anksčiau, negu klaipėdiškiai, nes čia saulė pakyla 28 min. anksčiau…

Po oficialios šventės dalies, visi vaišinosi Vaidučio Spėčiaus virta žuviene, neskubėjo skirstytis, bendravo, dalinosi prisiminimais, dainavo, šoko, juk kai kurie buvo nesimatę net 50 metų…

Dėkojame

Šventės organizatorės Vanda ir Valentina nuoširdžiai dėkoja visiems, gausiai susirinkusiems į kraštiečių šventę, ypač dėkingos UAB „Birvėtos tvenkiniai“ direktorei Editai Brukštuvienei, Didžiasalio seniūnui Antanui Pauliukėnui, Jurgitai ir Algirdui Pauliukėnams, Jelenai Špakovai, Rimai Janutėnienei, Elytei Telyčėnienei, Onutei ir Vaidučiui Spėčiams, Jolantai Skrebutėnienei, Audronei Vaiškūnienei, Nijolei Kairevičienei, už šventės akimirkų įamžinimą – Juozui Navickui, taip pat garso operatoriams Jurijui Prokopenkovui bei Olegui Veličko, vairuotojui Lionginui Dešukui.

Rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Dysnos filialo ir Didžiasalio kultūros namų inf.

J. Navicko nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje