Skip to content

Eismo įvykio deklaracijas reikia pildyti atsargiai

MI informacija

Nuo liepos neliko prievolės su savimi vežiotis automobilio dokumentų, civilinės atsakomybės draudimo poliso ir net vairuotojo pažymėjimo, draudikai perspėja, kad vairuotojai turi būti itin budrūs pildydami eismo įvykio deklaraciją. Jei šūsnis dokumentų ir anksčiau neapsaugodavo nuo klaidų deklaracijose, tai dabar bene vienintelė galimybė jų išvengti – pačiam drąsiai ir įdėmiai tikrinti asmens tapatybę patvirtinančius dokumentus ir įsitikinti, kad tikrai sutampa įvykyje dalyvavusio žmogaus ir deklaracijoje nurodomo asmens duomenys.

Draudimo bendrovės BTA Ekspertizių skyriaus vadovo A. Žiukelio teigimu, pasikeitus tvarkai gali padaugėti atvejų, kai deklaracijos užpildomos neteisingai, ar ne to asmens, kuris dalyvavo eismo įvykyje, vardu, tad vairuotojai turėtų būti budrūs bei geranoriški.

Ir dabar pasitaiko situacijų, kai žmonės įdėmiau pažvalgę į užpildytą deklaraciją vėliau atsitokėja, kad ji pildyta neteisingai, netiksliai, įvykio aplinkybės nurodytos kitokios nei buvo iš tiesų. Po to, kai nebereikės vežiotis vairuotojo pažymėjimo bei draudimo poliso, žmonės turi būti dar budresni: svarbu ne tik nepaleisti kaltininko, bet ir įsitikinti, kad deklaracija pildoma įvykyje dalyvavusio asmens vardu, duomenys nurodomi teisingai. Taip pat būtinai užpildykite deklaracijos grafas, skirtas kontaktams, nes jie reikalui esant leis susisiekti su įvykio dalyviu. Reiktų drąsiai prašyti eismo įvykio dalyvio parodyti asmens dokumentą ir apžiūrėti, ar tai tikrai tas žmogus, ar sutampa nuotrauka, o jo duomenis sugretinti su deklaracijoje pateiktais tapatybę patvirtinančiais duomenimis.

Iš esmės dabar vienintelis kelias savarankiškai pildant deklaraciją įsitikinti, kad eismo įvykis nefiksuojamas kito žmogaus vardu – pačiam įdėmiai apžiūrėti pasą ar tapatybės kortelę. Visos kitos procedūros, kaip ir pati deklaracijos forma, išliks nepasikeitusi. Jei eismo įvykyje dalyvaujantis žmogus su savimi neturi jokio asmens tapatybę patvirtinančio dokumento, siūloma nesileisti į kalbas ir kviesti policiją.

Jei situacija tokia, kad asmens tapatybė visiškai neaiški, nėra jokio ją patvirtinančio dokumento, siūlau visgi nepasitikėti tuo, ką pats žmogus sako, kuo prisistato. Visiems bus ramiau ir paprasčiau, jei tiesiog iškviesite policiją. Taip pat elgtis reiktų ir tuo atveju, jei kyla įtarimų dėl to, kad žmogus nuotraukoje visai nepanašus į save. Kai kurios grafos savarankiškai pildant deklaraciją nuo liepos 1 d. gali likti tuščios.

Situacijose, kai nusprendžiama nekviesti policijos, vairuotojai deklaracijas turi užpildyti patys. Neturint tu savimi vairuotojo pažymėjimo bei draudimo poliso, galbūt nepavyks įrašyti jų numerių, draudimo bendrovės pavadinimo, tačiau savaime tai nėra didelė problema – sužinoti, kokioje draudimo bendrovėje draustas automobilis galite Lietuvos respublikos transporto priemonių draudikų biuro internetiniame puslapyje www.cab.lt suvedę pagrindinius duomenis, o vairuotojo pažymėjimo kopiją pateiksite kreipdamiesi į draudimo bendrovę dėl žalos atlyginimo.

Specialisto teigimu, vienas iš patogiausių sprendimų – visų dokumentų fotografijas turėti kad ir mobiliajame telefone. Tokiu atveju išauga tikimybė, kad deklaraciją iš karto pavyks užpildyti teisingai, o žala administruojama nuosekliai.

Dokumentų nuotraukos tikrai gali praversti. Savo ruožtu vairuotojams siūlyčiau pirmiausia ne asmenukę avarijos vietoje pasidaryti, bet nufotografuoti ar nufilmuoti abi transporto priemones, eismo įvykio aplinkybes taip, kad matytųsi aplinka, kelio ženklai, žymėjimas. Tai gali labai praversti, jeigu kiltų klausimų dėl atsakomybės ar sugadinimų. Naujoji tvarka palengvins gyvenimą kai kuriems vairuotojams, tačiau laiko sutaupys tie, kurie ir toliau išlaikys įprotį dokumentus vežiotis su savimi.

„Aš pats, tarkime, ir toliau planuoju dokumentus vežiotis su savimi. Viena vertus dėl to, kad man tai nesukelia jokių problemų, tiesiog iš įpročio. Kita vertus, iš pagarbos policijos pareigūnams ir norėdamas sutaupyti jų laiką. Juk jei intensyvaus reido metu sustabdžius vairuotoją iki šiol užtekdavo vos kelių minučių peržvelgti visus dokumentus, tai jų neturint pareigūnams laiko ir dėmesio kiekvienam vairuotojui teks skirti gerokai daugiau“, – įsitikinęs BTA specialistas.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje