Skip to content

Ignalinietės savo tapybą pristatė Čekijoje

Liepos 29-rupjūčio 6 d. Čekijoje, Prachaticės mieste, vyko tradicinis dailės pleneras „Salve Prachatice“. Plenere dalyvavo 17 dailininkų iš Čekijos, Slovakijos, Lietuvos, Baltarusijos, Italijos, Vokietijos, Austrijos. Ignalinos kraštui ir Lietuvai šiame renginyje atstovavo dvi dailininkės: Ignalinos kultūros ir sporto centro Dailės studijos vadovė mokytoja ekspertė Nijolė Trinkūnienė ir Vidiškių gimnazijos dailės mokytoja metodininkė Audronė Krikščionaitienė. 

Dar 2016 m., kai Ignalinoje viešėjo partnerių iš Prachaticės miesto delegacija, svečiams buvo parodyta Ignalinos krašto muziejuje tuo metu eksponuota Nijolės Trinkūnienės paveikslų paroda. Vienas iš delegacijos narių, dailininkas Vaclav Kuneš, susipažino ir su parodos autore bei pažadėjo ją pakviesti į jo kasmet organizuojamą tarptautinį dailininkų plenerą. Pažadas buvo ištesėtas. Ir šiemet Nijolė jau antrąkart dalyvavo plenere. Smagu, kad kelionės ir kūrybos džiaugsmu šįkart jau  galėjo dalintis su kolege.

Kiekvienas plenero dalyvis turėjo dovanoti miestui po vieną arba du paveikslus. Daugelio darbuose buvo įamžinti įspūdingo Prachaticės senamiesčio fragmentai, bažnyčios, jaukios gatvelės, miesto panoramos. Viename iš Nijolės Trinkūnienės paveikslų – šiauriniai miesto vartai, atveriantys didingą senamiesčio bokštų vaizdą, kitame  –  šv. Petro ir Povilo bažnyčia su senovės laikų maldininkais. Audronė Kriščionaitienė taip pat pasirinko senamiesčio ir bažnyčios vaizdus. Tapyti ir ištverti didelį karštį buvo didelis išbandymas, tačiau puiki plenero atmosfera suteikė daug kūrybinės energijos. Tos kelios dienos prabėgo labai greitai, o pleneras baigėsi gražia paroda, kuri iškilmingai atidaryta Prachaticės meno galerijoje. Dailininkus sveikino ir apdovanojo visą laiką juos mielai globojęs savivaldybės meras Martinas Maly, koncertavo miesto meno mokyklos atlikėjai. Įdomu tai, kad toje pačioje galerijoje kiek anksčiau buvo pristatoma draugiškų savivaldybių mokinių kūrybos paroda. Nijolė Trinkūnienė džiaugėsi suradusi ir Dailės studijos narių darbų.  

Ignalinietėms kelionė į Čekiją buvo ir puikus kūrybinis tobulėjimas, ir daugybę malonių prisiminimų dovanoję poilsio valandėlės. Naujos pažintys ir šiltas bendravimas su plenero organizatoriais, miesto vadovais bei dailininkais, ekskursijos po miestą ir nuostabiai gražias jo apylinkes paliko  nepamirštamų įspūdžių. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje