Skip to content

„Palūšės regata“ įvairiais garsais dvi dienas klegėjo jau aštuntąjį kartą

Jau visi žino, kad kasmet pirmąjį rugpjūčio savaitgalį Palūšė sušlama burių plazdesiu – vyksta Palūšės regata. Šiemet ji plazdėjo aštuntąjį kartą. Apie šią regatą jau žino visoje šalyje, tad kasmet į ją atvyksta vis daugiau svečių iš visos Lietuvos. Šiemet, atrodo, pasiektas publikos gausos rekordas. Dainuojant Edmundui Kučinskui, šiaip jau erdviame paplūdimyje, tiesiogine prasme, nebuvo vietos kur obuoliui nukristi, jos neliko net šokėjams.Keičiasi ir patiPalūšė. Šią vasarą poilsiautojai jau kviečiami ilsėtis naujuose moderniuose nameliuose, veikia centras „Campus viridis“ su restoranu ir konferencijų sale, užeiga, dirba dvi valtinės, buvusiame pašto pastate kuriasi Aukštaitijos verslo centras.  

Regata

Kaip įprasta, regata vyko dvi dienas, o štai pramoginė šventės dalis (koncertai, linksmoji regata ir pan.) buvo sukelta į vieną – pirmąją – dieną. Nors šiųmetė regata pavadinta „100 burių“ vardu, rungtis su Lūšių banga atvyko 37 burlaiviai ir burlentės. Ir tai daugiau, nei ankstesniais metais. Kai burės išsibarsto po Lūšius – tai nepakartojamas vaizdas. Panevėžio jachtų klubo komandoras, palūšietis Juozas Bečelis sakė, kad jam „ežeras, pasipuošęs burėmis, atrodo pats gražiausias – lyg pieva su žydinčiomis gėlėmis“. Ir šiemet oras buriuotojams buvo tarsi pagal užsakymą, o svarbiausia – buvo nemenkas vėjas, tad šįkart pernelyg dažnai ir nereikėjo skanduoti buriuotojų burtažodžio „Gero vėjo!“ Per regatos atidarymą pakelta nauja, Marijaus Kibildžio sukurta, „Palūšės regatos“ vėliava. 

Plaukimų nugalėtojai visose laivų klasėse paskelbti ir apdovanoti antrąją dieną. Buriuotojus pasveikino rajono vicemeras Laimutis Ragaišis ir naujasis Palūšės bendruomenės pirmininkas Gediminas Šatkauskas. Jiems įteiktos savivaldybės padėkos, dovanos, pasidžiaugta, kad kasmet plečiasi regatos dalyvių geografija. Šiemet buriuotojai dalyvavo iš Panevėžio, Kauno, Vilniaus, Alytaus, Ukmergės, Jurbarko ir kitų miestų.

Regatos sportas 

Pirmąją šventės dieną, lygiagrečiai su buriavimu, bendruomenės sporto aikštyne pietinėje ežero pusėje kovos vyko krepšinio ir tinklinio aikštelėse. Abiejuose turnyruose dalyvavo po 5 komandas, kurios, kol išaiškino nugalėtojus, rungėsi 5 val. Krepšinio 3×3 turnyro prizininkais tapo komandos: 1. „Rytoj 26“, „Honolulu“ ir „Naura“. Paplūdimio tinklinio 2×2 turnyre pirmavo „Turbo vėžlių“ komanda, antri liko „Naura“, treti – „Žalčiai“. 

Pirmąkart surengtas šachmatų simultanas. Tai varžybos, kai vienas šachmatininkas (didmeistris) vienu metu žaidžia su keliolika ar net keliasdešimt šachmatininkų. Šįkart dalyvavo dešimt lentų prieš vieną. Didmeistrio pozicijoje turėjo žaisti įžymus šalies šachmatų meistras M. Bieliauskas, tačiau dėl svarbių priežasčių jis neatvyko. Tad jį pakeitė daugkartinis rajono šachmatų čempionas, ignalinietis Michailas Špakovas. Jis laimėjo 6 partijas, vieną sužaidė lygiosiomis ir tris pralaimėjo. Vienas iš laimėtojų prieš čempioną buvo devynmetis Benediktas iš Vilniaus (jo šaknys Palūšėje). Tai neeilinių gabumų vaikis ir jei jis gyvenimą pašvęs šachmatams, turėsime lietuvišką Kasparovą, kuris (pasaulio eksčempionas), beje, 2004 m. lankėsi Ignalinoje ir atidarė savo vardo šachmatų klasę. Organizatoriai dėkojo simultano dalyviams, nepabijojusiems dalyvauti, ir žiūrovams, sirgusiems už savo favoritus. 

Žolynų paslaptys

Jas praskleidė žolininkė iš Švenčionių r. S. Juknevičienė. Ji papasakojo apie žolininkystę, jos raidą, atskirų augalų gydomąsias savybes, pateikė daug arbatų ir vaistažolių trauktinių receptų. Daugelis jų sukurti pačios žolininkės. Atsakė į klausytojų klausimus, po paskaitos konsultavo, kokius ir nuo kokių negalavimų žolynus vartoti, kaip juos tam paruošti.

Atidarymas

Nors šventė įvairiais garsais klegėjo visą dieną, oficialus jos atidarymas vyko tik 18 val. Šventės dalyvius, organizatorius ir rėmėjus  sveikino, geros nuotaikos ir malonios viešnagės Palūšėje linkėjo atostogaujantis rajono meras Henrikas Šiaudinis, jo pavaduotojas L. Ragaišis, seniūnas Jonas Polito, Aukštaitijos nacionalinio ir Labanoro regioninių parkų direktorius Gedas Kukanauskas, Panevėžio jachtklubo komandoras Juozas Bečelis ir jo pavaduotojas Vytautas Šiškus, Seimo nariai Gintautas Kindurys ir Vytautas Rastenis. Bendruomenės narė Dalia Lapėnienė, visą dešimtmetį stovėjusi prie bendruomenės vairo, pasidžiaugė, kad garsas apie Palūšę sklinda vis plačiau, o naujajam bendruomenės vadovui Gediminui linkėjo sėkmės, audringos veiklos, meilės žmonėms ir žmonių meilės. „Palūšė turi pačią geriausią bendruomenę Lietuvoje“, – sakė G. Kukanauskas ir dėkojo už gražų bendradarbiavimą, idėjas, vieni kitų palaikymą.

Renginį vedė pats bendruomenės pirmininkas G. Šatkauskas ir Palūšėje gimusi ir augusi Živilė Gaspariūnienė. Linksma dainele apie katę renginį pasveikino vedėjos Živilės dukra Saulė.

Linksmoji regata 

Ji visada sulaukia žiūrovų gausos ir audringo jų palaikymo. Šiemet dalyvavo 7 komandos, su viena už kitą „mandresnėmis“ savadarbėmis plaukimo priemonėmis, apsirengusios vienas už kitą išmoningesniais kostiumais. Šią regatą pagal tai galima pavadinti karnavalu ant vandens. Visi linksmosios regatos dalyviai publiką stengėsi nustebinti, pralinksminti ir pradžiuginti. Nors vyko varžybos, kuri plaukimo priemonė pirmoji pasieks finišą, tačiau vertinimo komisija balus skyrė ne vien greičiui, bet, pirmiausia, išmonei, įdėtam darbui, gaminant plaukimo priemones, kostiumų originalumui. Tad nors pirmieji finišavo „Garažiniai“, komisijos balsais vietos komandoms paskirstytos taip: 1) „Neptūnas kelia bangas“ (32 balai), 2) „Vikingai“ (24), 3–4) „Aplink Lietuvą cepelinu“ ir „Neklaužada“ (po 23 balus).

Kitos pramogos

Nuo pat ryto vyko regatos mugė. Palūšiniai svečius kvietė į savo turgelį, kuriame siūlė ir daržovių, ir vaisių bei uogų, kepinių, rankdarbių, o suvažiavę prekybininkai iš kitur – įvairiausių medžio, vilnos dirbinių, mezginių, audiniais, pintinių, suvenyrų, maisto produktų. Čia pat veikė žuvų rūkykla, kebabinė, virė kita prekyba. Ir viskas be alkoholio, be alaus. Tad niekam šventėje netriukšmavo tušti skrandžiai, nedžiūvo gerklės, o namo niekas negrįžo be lauktuvių. 

Buvo ir madų demonstravimas. Neįprastų. Lietuviškos pirties bičiulių draugijos narė, drabužių kūrėja Milda Kregždė pristatė pirties kolekciją „Žydinti giria“. Tai lino drabužiai moterims ir vyrams. Savo bičiulės kūrybą pristatė ir apie autorę gražiai papasakojo „Ūkininko patarėjo“ žurnalistė Gertrūda Rinkūnienė (beje, kraštietė iš Trainiškio).

Grupelė sveikuolių dar po apylinkes surengė šiaurietiško ėjimo žygį.

Koncertai

Jie įsisiūbavo atvėsus vakarui. Pirmiausia gražiausias ir populiariausias kompozitoriaus Mikalojaus Noviko dainas atliko jo kūrybos gerbėjas ir propaguotojas Marius Vilčinskas, taip pat jaunosios solistės Nicolė bei Beatričė Čeponytė bei Ignalinos „Šaltinėlio“ mokyklos vokalinis ansamblis „Atgaiva“ (vad. V. Ksenzovienė). Prisimintos ir senos kompozitoriaus dainos, padainuota daug naujų. O šio koncerto vinis – šventėje dalyvavo pats maestro Mikalojus su žmona Irena. Jiems įteikta gėlių, dėkota už gražias ir nesenstančias dainas. 

Jau pradžioje rašiau, kad per E. Kučinsko koncertą buvo visiškas anšlagas, ko gero, pasiektas ir žiūrovų skaičiaus rekordas. Sutemus, ant vandens įrengtos scenos vyko romantikos vakaras – dainavo ir vietiniai, ir atvykę bardai. Šį koncertą pradėjo ir daug žiūrovų ovacijų pelnė ignalinietis bardas Valerijus Ksenzovas. Vėliau scenoje nusileido Jurbarko bardų klubo desantas. Jo nariams dainuojant, lygiai vidurnaktyje Palūšę nušvietė fejerverkai.

Abi dienas tarp šventės dalyvių buvo Ignalinoje turintis butą ir čia dažnai poilsiaujantis Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pirmininkas Audrys Antanaitis. Jis susižavėjęs sakė: „Abi dienas renginyje skamba tik lietuviška muzika! Puikus pavyzdys mūsų paklaikusiems globalistinio tarptautiškumo Lietuvoje gynėjams!“ Taigi dar vienas pliusas Palūšės regatai.

Autoriaus, D. Visakavičiūtės, A. Antanaičio ir ANP nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje