Praėjusį šeštadienį Ignalinos rajono vietos veiklos grupės komanda su palaikymo grupe pirmą kartą dalyvavo Šilutėje vykusiame dešimtajame tarptautiniame Žuvienės virimo čempionate. Net 57 komandų šiemet sulaukęs įspūdingas renginys vyko istorinėje Šilo karčemoje – senojo turgaus aikštėje, Šyšos pakrantėje. Atstovauti Ignalinos kraštui ir užimti garbingą žuvienės virimo šefo postą buvo pakviestas sertifikuotas šio tautinio paveldo valgio meistras Valdas Gaidelis. Žuvienės virimo čempionato sumanytojas, šeimininkas ir vedėjas Marijus Budraitis, iš ežerų krašto atvykusius svečius pasveikino ypač šiltai, nes jis džiaugiasi kiekviena nauja komanda ir stengiasi, kad kitais metais ji vėl sugrįžtų. Ši išvyka organizuota įgyvendinant Ignalinos rajono VVG tarpteritorinio bendradarbiavimo projektą „Žvejybos paveldo puoselėjimas: nuo ežerų iki jūros“. Taigi, visos kelionės, maitinimo ir nakvynės išlaidos buvo apmokėtos projekto lėšomis. Be dalyvavimo čempionate ir susitikimo su partneriais, ignaliniečiai dar apsilankė Šilutės žemės ūkio mokyklos žuvininkų rengimo centre, vienoje žuvies rūkymo ir edukacinių programų pristatymo sodyboje Rusnėje. Kelionė buvo išties įspūdinga, daug pamatyta, apie žuvį ir žuvininkystę daug sužinota ir daug žuvies bei žuvienės išragauta. Žinoma, pristatytas ir Ignalinos kraštas, parsivežta vertingos patirties, bendravimo su kūrybingais, savo veiklą mylinčiais žmonėmis džiaugsmo.
Apie 10 val. ryto ignaliniečiai kūrėsi savo kiemelyje, kūrė laužą, kabino katilą, ant stalų dėliojo atsivežtas vaišes, suvenyrus. Žmonės buvo vaišinamai ne tik žuviene, bet ir mūsų kraštą reprezentuojančia ežerine vytinta stintele bei rūkyta seliava. Renginio organizatoriams ir partneriams dovanota šakočių. Žuvies virimo komanda ryšėjo gražias balto lino prijuostes su Ignalinos ženklu, o šefui V. Gaideliui, kaip ir kitų komandų pagrindiniams žuvienės virėjams, prijuostes šventės atidarymo metu užrišo garbingi šventės svečiai. Visus susirinkusius sveikino Šilutės meras Vytautas Laurinaitis, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, Europos parlamento narė Vilija Blinkevičiūtė ir kt. Buvo pagerbti buvę čempionai ir vertinimo komisijos nariai. Į scenoje pastatytą valtį viena po kitos sėdo visos komandos. Iš 57 dalyvaujančių, 35 buvo suvažiavę ne iš Pamario krašto – sugužėję šventėn iš įvairių Lietuvos vietų ir užsienio šalių (Rusijos, Čekijos, Latvijos, Vokietijos). Po džiugaus prisistatymo užvirė darbas. Šefai ir jiems talkinantys sukosi apie katilus ir pagal jiems vieniems žinomus receptus kūrė savito skonio žuvienes. Kiekviena komanda gavo sunumeruotus dubenėlius, į kuriuos supylė žuvienės pavyzdžius ir pristatė į atskirą palapinę, kur skonius vertino garbi komisija.
Mūsų šefo žuvienės skonis
V. Gaidelis žuvienę virė iš mūsų krašte auginamų karpių. Pagardinimui naudojo 12 žolelių mišinį, pasitelkė ir savo firminio recepto perliukus. Skonis buvo tikrai puikus. Bebaigiant virti, žmonės rikiavosi prie katilų ilgiausiose eilėse. Ir prie Ignalinos stendo būriavosi dešimtys norinčiųjų paragauti Rytų Aukštaitijos žuvienės. Didelis 70 litrų katilas tuštėjo labai greitai. Prie žuvienės dar siūlytos su lupena virtos bulvės. Žmonės ne tik valgė, bet ir smagiai bendravo, klausinėjo apie Ignalinos kraštą. Ypač aktyviai Ignalina domėjosi būrelis lietuviškai kalbančių vokiečių bendrijos narių.
Čempionate iš viso išvirta ir išvaišinta apie 3,9 tūkst. litrų žuvienės. Komisija žuvienę vertino ne tik pagal jos skonį, bet ir pagal skaidrumą. Atskiroje kategorijoje buvo vertinta žuvies sriuba, nes tarp daugybės ragautų ir matytų žuvienių buvo ir panašesnių į bulvienes ar į šiupinius. Pavyzdžiui, Vokiečių komanda tirštą žuvies sriubą virė su kelių rūšių paprikomis.
Kaip vėliau sakė mūsų komandos šefas V. Gaidelis, mūsų žuvienės skaidrumas nukentėjo dėl karpio ir žalumynų. Skaidri žuvienė dažniausiai verdama iš starkio, kuris labiau prieinamas pajūrio kraštui. Kaip minėjo mūsų žuvienės meistras, ignaliniečiai neturi šviežio starkio, jį galima atsivežti tik šaldytą, o iš šaldytos žuvies geros žuvienės neišvirsi. Tačiau V. Gaidelis jau užsikrėtė šventės dvasia, azartu ir drąsiai pareiškė, kad čempionų vėliavą, kuri šiais metais iškeliavo į Mažeikius, tikrai atveš ir į Ignaliną, nes mūsų kraštas to vertas. „Dalyvavimas šiame čempionate buvo mūsų pirmas rimtas žingsnis į Vakarus, pristatant ir reklamuojant Rytų Aukštaitijos mitybos kultūrą bei visą nuostabų kraštą…“, – sakė didelę patirtį turizmo ir maitinimo versle turintis ežerų krašto patriotas.
Šventės apdovanojimų teikimo ceremonijoje buvo pagerbti žuvienės ir žuvies sriubos virimo varžytuvių prizininkai. Absoliutus čempionato nugalėtojas gavo čempiono žiedą, vėliavą, o Mažeikių komanda „Kobinys“ išdidžiai išsinešė įspūdingą prizą – 30 kg šamą. Ignaliniečiai taip pat lipo į sceną ir atsiėmė jiems skirtą dovaną bei sveikinimus. Specialųjį prizą – pintinę rinktinės rūkytos žuvies – mūsų komandai įsteigė 2013 m. čempionė Ilona Lioransienė. Taigi, pirmas žingsnis neliko nepastebėtas. Ignalinos vietos veiklos grupės pirmininkas Antanas Šakalys ir kaimo plėtros strategijos įgyvendinimo vadovė Ligita Smagurauskienė organizatoriams dėkojo už puikią šventę ir dovanojo šakotį.
Autorės nuotr.
Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!