Skip to content

Mero taurė išskrido į Kauną

Praėjusį šeštadienį Ignalinos aerodrome vėl kriokė lėktuvų motorai. Ultralengvųjų orlaivių pilotai varžėsi Atvirajame ultralengvųjų orlaivių čempionate, o kartu ir dėl rajono mero taurės. Tenka apgailestauti, kad kaip jau įprasta, įdomios varžybos visai nedomino ignaliniečių, kurių čia buvo ne daugiau dešimties. O juk stebėti orlaivių varžybas galimybę turi tik nedaugelis šalies vietovių, Ignalina – maloni išimtis. Bet yra kaip yra…

Šįkart orlaivių pertekliaus nebuvo, o skraidyklė tik viena, atskridusi iš Antalksnės, kurią pilotavo Nerijus Adomavičius. Koją pakišo orai. Kitą šeštadienį Tauragėje buvo numatytos respublikinės skraidyklių varžybos, bet prognozės rodo, kad kitą šeštadienį (rytoj) laukiami prasti orai, todėl Tauragės čempionatas skubiai buvo atkeltas į praėjusį šeštadienį ir visos skraidyklės susirinko ten. 

Varžybų tikslas – didinti ultralengvųjų orlaivių pilotų meistriškumą. Varžybų metu vykdytos dvi rungtys – navigacija žinomu maršrutu ir tikslusis tupdymas. Navigacijos metu pagrindiniai uždaviniai – kirsti laiko vartus tiksliai pagal nurodytą vidutinį greitį. Maršrutas gana netrumpas, siekė Zarasus, Utenos r. Tikslaus tupdymo užduotis – išjungus variklį, nusileisti į 100×50 m stačiakampį, kuriame yra dar dvi zonos, iš kurių brangiausia – 50 taškų. Abiejų pratimų rezultatai susumuoti ir geriausi pilotai apdovanoti prizais, diplomais, o geriausias tarp geriausių – rajono mero įsteigta taure. Susumavus rezultatus, jie buvo tokie:  

Teisėjų sprendimu, navigacijos rungtyje triumfavo pilotas Stanislovas Algirdas Keparutis su Ringaudu Kratuliu, antra vieta atiteko Ignalinos aerodromo komandai – Vytautui Rafanavičiui ir Albertui Maciulevičiui, o trečioji – Arūnui Lubiui. Būtent kaunietis S. A. Keparutis, geriausiai pasirodęs ypatingo susikaupimo pareikalavusioje navigacijos rungtyje, namo išsivežė ir Mero taurę.

Tikslaus tūpimo užduoties medalius pasidalino Pranas Špokauskas, Leonas Vedeikis ir Vytautas Rafanavičius su Albertu Maciulevičiumi.

Pilotų varžybas stebėjęs rajono meras Henrikas Šiaudinis džiaugėsi, kad tai jau antrasis ultralengvųjų orlaivių čempionatas Ignalinos žemėse, kuris užsitarnauja traukos objekto vardą ir garsina Ignalinos vardą.

„Atvirojo ultralengvųjų orlaivių čempionato 2018“ ir Ignalinos aerodromo komanda – Rimvydas Maciulevičius, Vytautas Rafanavičius, Albertas Maciulevičius, Karolis Rėksnys, fotografas Gintaras Staučė ir Jurgita Čepulytė – dėkoja Lietuvos aeroklubui ir žurnalui „Aviacijos pasaulis“ už prizus ir medalius.

Rajono meras Henrikas Šiaudinis su aerodromo įkūrėju Rimvydu Maciulevičiumi aptarė kitų metų renginius aerodrome. Svarbiausias įvykis – Europos (!!!) ultralengvųjų orlaivių čempionatas, kuris rugpjūčio 6–18 d. vyks pirmą kartą Lietuvos istorijoje, ir ne kur nors, o čia, Ignalinoje. Tikslas: nustatyti geriausius ultralengvųjų orlaivių pilotus RAL, RWL bei RGL (malūnsparniai) klasėse Europoje. Tokios varžybos vyksta 7 dienas, apytikslis dalyvių skaičius – 100, o įskaitant aptarnaujantį personalą, mechanikus, komandų vadovus, pagalbinius asmenis – iki 300. Čempionato metu vykdomos organizatorių nustatytos užduotys, kurios skirstomos į tris kategorijas: navigacija (skrydis žinomu / iš dalies žinomu arba nežinomu maršrutu), tikslumo (šuolis per 1 m aukštyje esančią virvę, tūpimas per 1 m aukštyje esančią virvę, tupdymas į stačiakampį su įjungtu arba išjungtu varikliu) ir skrydžio ekonomija. Tai turi būti išties nepakartojamas reginys.

Meras išreiškė mintį, kad aerodrome būtų galimybė mūsų gamtos grožį iš paukščio skrydžio aukščio už tam tikrą mokestį pamatyti visiems norintiems, kad būtų pradėta teikti tokia paslauga. Tam reikia bent jau keturviečio orlaivio. Buvo patikinta, kad tokios galimybės bus ieškoma.

Autoriaus nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje