Skip to content

Sulčių spaudyklose – anšlagas: dirbama net naktimis

Šiemet soduose rudens gėrybių, ypač obuolių, užderėjo tiek, kiek jau seniai nebuvo. Tad sulčių spaudyklose dabar didysis karštymetis. Sulčių spaudyklos tiesiog springsta vaisiais, neišvengiama ilgų eilių, kai kur dirbama ir naktimis. Mūsų rajone veikiančios sezoninės spaudyklos siūlo ne tik sulčių spaudimo, bet ir pasterizavimo bei pakavimo paslaugas. Spaudyklų trys: Kazokinėje, Strigailiškyje ir Peleniuose netoli Linkmenų. Šią savaitę apsilankėme dviejose, Kazokinės spaudykla dirba tik poilsio dienomis.

Strigailiškyje

Čia esantisulčių spaudykla, pasivadinusi „Obuolių baze“, yra naujausia ir techniškai moderniausia rajone. Darbą pradėjo neseniai, prieš pat obuolių sezoną. Importinė įranga nauja, blizganti. Ji įrengta su Europos Sąjungos parama, įgyvendinus pirmąjį rajone kaimo ir žuvininkystės plėtros strategijos 2014–2020 m. verslo projektą ir gavus 37 tūkst. eurų paramą. Reikėjo, žinoma, pridėti ir savo lėšų. Įmonei vadovauja jauna verslininkė Erika Žilėnaitė. Lankėmės vidury dienos, pačiame darbymetyje, tad panelei Erikai nuolat skambino klientai. Apsikeičiam keliomis frazėmis – ir vėl skambutis. Pagaliau prisėdam ilgesniam pokalbiui. 

„Šis verslas šeimyninis, be manęs dirba tėtis, mama, daug padeda mano draugas Tomas. Dabar dirba 4 žmonės, dar 2–3 trūksta. Darbas, žinoma, sezoninis, tačiau jo neturinčiam – vis šis tas. Tad kviečiame pas mus. Jokio specialaus pasirengimo nereikia. Sugalvosite, skambinkite tel. 8 681 23223“, – sako įmonės vadovė. 

Ir tęsia: „Per dieną spaudykla pagamina iki 4 tonų sulčių. Daugiausia klientai atveža obuolių, tačiau daugelis jų sultis prašo maišyti su morkomis, moliūgais, vynuogėmis, apelsinais, kitomis uogomis ir vaisiais. Šie apdorojami tokia seka: jie plaunami, smulkinami, išspaudžiami, filtruojami, pasterizuojami (kaitinami maždaug 80 laipsnių temperatūroje) ir išpilstomi į gražias ir patogias 3 ir 5 litrų pakuotes, kuriose integruotas čiaupas. Vienos pakuotės yra tvirtos, pastatomos, kitos maišelių formos, bet taip pat su čiaupeliais, kuriuos galima įstatyti į kartonines dėžutes.“

Specialistai teigia, kad šiuose, labai patogiose naudojimui, maišeliuose sultis galima laikyti iki 24 mėnesių be ypatingų sąlygų. O pradėjus mėgautis sultimis, atidarius pakuotę, suvartoti rekomenduojama per 3 mėnesius. Pakuočių sistema garantuoja ilgą vartojimo laiką, nes čiaupas nepraleidžia oro ir sultys nerūgsta. Ši pakuotė išsaugo sultyse esančius vitaminus ir kitas maistines medžiagas.

Ir apie kainas. 3 litrų pakuotė išspaustų ir apdorotų sulčių kainuoja 2,10 Eur, 5 litrų – 2,70 Eur. Dėžutė maišeliui įstatyti – 2,30 Eur. Žmonėms, panorusiems tik spaudimo paslaugos (be pasterizacijos ir pakavimo, į savo tarą) už litrą sulčių teks mokėti 20 centų.

Atvykus į „Obuolių bazės“ kiemą, vaizdas nekasdienis – ant medinių padėklų pūpso šimtai maišų su obuoliais. Tiesiog obuolių kalnagūbriai. Ant vieno padėklo – tik vieno kliento obuoliai. Daug kur ant maišų pūpso morkų maišeliai, dėžės su sodų vynuogėmis, maišeliai su parduotuvės apelsinais. Tad pasibeldžia pirmas klausimas – kada juos suspės sudoroti, kiek žmogui teks laukti? Į tai E. Žilėnaitė atsako: „Esant tokiai situacijai, gali tekti laukti iki dviejų parų. Šiaip dirbame nuo 10 ryto iki 20 val. vakaro, šiandien, ko gero, teks dirbti iki ryto, visą naktį. Prie kiekvieno kliento vieno iš maišų pritvirtinamas užrašas su jo pavarde, telefono numeriu ir maišų kiekio skaičiumi. Atlikus užsakymą, žmogui paskambinama arba atsiunčiama SMS su pranešimu, kad sultys išspaustos. 

Asmeninė patirtis. Keturis maišus obuolių spaudykloje palikau antradienį po pietų, SMS apie įvykdytą užsakymą gavau trečiadienį 21.14 val.

Peleniuose

Atvykus į šią spaudyklą „Spaudėja“, kieme taip pat buvo sukrauta stirta maišų, tačiau daug kartų kuklesnė nei Strigailiškyje. Ši įmonė – taip pat šeimos verslas. Darbuojasi broliai Deimantas ir Irmantas Čeberakai. Turi dar vieną pagalbininką. Dirba jau trečią sezoną ir pirmą sezoną – su pelnu sau.

„Spaudyklą įrengėme savo lėšomis ir savo rankomis. Investavom apie 20 tūkst. Tiek pinigų neturėjau, tad skolinausi iš giminių, draugų. Per pirmus du sezonus investicijos atsipirko, grąžinome visas skolas ir šį rudenį dirbame jau sau. Šiemet nežmoniškai daug obuolių, tad žmogui savo sulčių kartais tenka palaukti iki paros. Dirbame kasdien nuo 9 iki 18 val, savaitgaliais ilgiau“, – sako įmonei vadovaujantis Deimantas.

Jis papasakojo apie visą sulčių gamybos procesą, parodė, kaip veikia vienas ar kitas spaudyklos agregatas. Tūrio atžvilgiu įranga kuklesnė nei Strigailiškyje, bet pats procesas, gamybos ciklas – vienas prie vieno. Sultys pilstomos į tokias pat patogias pakuotes su čiaupais. Kainos? Kainos panašios: 3 litrai – 2 Eur, 5 litrai – 2,50 Eur.   

Spaudyklos susiduria su atliekų, obuolių išspaudų problema. Jos kaupiasi. Išspaudos – gana praktiška gamybinio proceso atlieka, kurią galima sušerti gyvuliams, išberti į dirvą ar galų gale panaudoti kompostui. Pelenių spaudykla problemą išsprendė – sudarė sutartis su ūkininkais, kurie išspaudas naudoja, gaminant silosą. Jų pridėjus, silosas greičiau rūgsta.

Įstrigo ir pono Deimanto optimizmas. Vyras apie savo verslą kalba su meile, tarsi apie mylimą moterį, nuolat šypsosi, pokštauja. O visa tai, sako, turi įtakos gaminamo produkto kokybei, sultys tiesiog įkraunamos geros energijos užtaisu. Beje, ir panelė Erika Strigailiškyje klientus visada su šypsena ir sutinka, ir palydi. Deimantas, sakė, džiaugiasi, kad atsirado sveika konkurencija šiame versle, giria ir žavisi Strigailiškio jaunų žmonių ryžtu pradėti sulčių spaudimo verslą. Kontaktinis šios spaudyklos tel. 8 611 56916.

Kazokinėje

Kaip pradžioje minėjau, Kazokinėje sulčių spaudykla dirba tik šeštadieniais ir sekmadieniais nuo 7.30 iki 18 val. Su spaudyklos šeimininke Maryte Berlinskiene, tądien užsiėmusia bulviakasio rūpesčiais, keliais sakiniais „persimetėm“ telefonu. Ji sakė, kad dirba jau septintus metus, jos įrangos našumas – 120 l/val. Kainos tokios pat, kaip ir Peleniuose: 3 litrai – 2 Eur, 5 litrai – 2,50 Eur.

Taupykite pinigus

Parduotuvėje (palyginkite) už 1 litrą iš koncentrato pagamintų sulčių sumokame 1–2 eurus, o spaudyklose už 5 litrus – tik 2,50–2,70 Eur. Tad taupykite pinigus ir neleiskite savo obuoliams supūti – spauskite sultis, kuriomis galėsite mėgauti ištisus metus. Atvežę savo obuolius į spaudyklas, pamiršite sulčių kaitinimą, stiklainių ruošimą, jų sandėliavimą, išspaudų surinkimą ir kitus sulčių spaudimui būdingus rūpesčius. Viską už jus padarys sulčių spaudykla.

Autoriaus ir L. Kovalevskienės nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje