Skip to content

Sveikuolių ir šiaip šarlatanų Lietuva

Praėjusį sekmadienį buvo tarptautinė ozono sluoksnio apsaugos diena. Ar prisidėjote prie šio sluoksnio išsaugojimo? Kokiu būdu galėjote tai padaryti? 

Ogi labai paprastu. Kovotojai už gyvūnų teises ir už vegetarizmą aiškina, kad tarp valstybių, pirmaujančių ardančių tą sluoksnį, yra Naujoji Zelandija, nes joje daug karvių, o karvės išleidžia iš savo vidurių daug dujų. 

Taigi, jeigu praėjusį sekmadienį negadinote oro (ir dar nevalgėte jautienos – nerėmėte jos gamintojų), irgi saugojote ozono sluoksnį.

Sakysite, tai jau marazmas. O televiziją įsijungti bandėte? Apie ką kasdien galėsite sužinoti? Pirma vieta neabejotinai atitenka sveikai mitybai, dietoms, visokiausiems žolininkams, šarlatanams, būrėjams ir šiaip „fizrukams“.

O „fizrukams“ kodėl? Taigi ar neskaitėte, kaip vienas sveikos mitybos specialistu vadinamas veikėjas, nors šiaip pagal išsilavinimą yra tik „fizrukas“, pataria: jeigu skauda galvą, suvalgykite morką. Štai taip, ir jokių vaistų nereikia, vaistines uždaryt, ligonines irgi uždaryt, tegul visi gydosi morkomis…

Užtat žolininkų prisiveisė – kaip erkių. Tik pirkite, visokiausių arbatėlių pasiūlys, nuo visų ligų, ir dar nuo meilės, ir nuo blogos akies… Tiesa, patys žolininkai susirgę į polikliniką bėga, o meilėje – pasižiūrėkite televizorių – nė vienai raganai nesiseka.  

Čia dar prisiminiau, kaip iš Amerikos atvažiavusiam aktoriui Sigalui (socializmo snukdaužys užsigeidė) Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka padavė ką tik garbingomis prezidento rankomis išrautą ir nuskustą morką su žodžiais: „Valgyk, tai naudinga“. Štai iš ko mūsų sveikuoliai supratimo apie sveiką gyvenseną semiasi.

Ir agresyvumas sveikuoliams būdingas. Negana to, kad patys save žaloja…

Nors ne, taip sakyti negalima. Savęs tai jie nežaloja. Ačiū internetui, paskelbė Seimo valgyklos valgiaraštį. Pasirodo, seimūnai normaliai maitinasi, jiems dar neįrodyta, kad duoną valgyti galima, o štai džiovinta duona, kitaip tariant, džiūvėsiais ką nors pagardinti, jau nesveika. Žodžiu, patys valdžios vyrai valgo kaip žmonės, o sveikatinami kiti, ir pradėta nuo tų, kuriems apsiginti sunkiausia – vaikų. Jokio pasirinkimo nepalikta – tarsi kažkokiame sveikatingumo konclageryje.

Sveikata rūpinamasi? Štai praėjusį šeštadienį žmonės buvo raginami tikrintis dėl prostatos, dėl krūties vėžio… Jeigu rūpinamasi, tai kodėl senoliams už tokius tyrimus jau mokėti reikia? Kol jaunas, darbingas, tave nemokamai patikrins, pasenai – mokėk. Nors kuo čia stebėtis, seniai niekam, tai yra, valdžiai, nebereikalingi,

Už sveikatinimą irgi mokėti reikia. Visokios mokyklos nulups nuo tavęs tiek, kad be dietų suliesėsi. O ekologiški produktai – kiek jie brangesni, palyginti su normaliais, kokius mūsų tėvai ir seneliai valgė, nes nežinojo, kad jie nesveiki?

Čia viena moterėlė per televizorių teisingai pasakė: karo seniai nebuvo.  

Tai ir renkamės, kas sveika. O viskas, kas sveika, yra brangu. Kad neskanu – jau tiek to, kaip sakė vienas veikėjas, negausit kitko – valgysit ir priprasit. Šuo ir kariamas pripranta, o žmogus… 

Bet svarbiau – tai brangu. Užtat raginti kitus sveikai gyventi labai apsimoka. Pardavęs kilogramą „ekologiškų“, į kišenę du ar dar daugiau kartų įsidedi, ir kuo daugiau įsidedi, tuo garsiai rėki apie sveiką maistą.    

Kas gali paneigti, kad sveikos gyvensenos propaguotojams už tą propagandą „ekologiškų“ produktų gamintojai nesumoka?

O visokios sveikatingumo mokyklos? Jų savininkai irgi už sveiką gyvenimą, nors padorioje valstybėje žmonių gyvenimo įstatymais reguliuoti jiems nebūtų leista.

Bet tai padorioje. O mūsų sostinė vis sparčiau iš Vilniaus į Briuselį persikelia, O šis jau ir rūkytus produktus uždrausti rengiasi. Nuodingi jie, matote. Ir uždraus, ir mūsų valdžia, Briuseliui į akis žiūrinti – ko pageidaujate? Ką ten sakote, į kurią vietą mums lįsti?

Et, einu, užkirsiu rūkytų lašinukų su duona ir svogūnais. Kol dar neuždrausti. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje