Skip to content

Mokytojų diena ryčiausiame Lietuvos pakraštyje

Šiais metais Ignalinos rajono mokytojai pakviesti švęsti Tarptautinę mokytojų dieną netradiciškai. Spalio 5-ąją jiems organizuota ekskursija, aplankant įdomiausius ryčiausio Lietuvos pakraščio objektus, o Tverečiaus bažnyčioje surengtas minėjimas ir dovanotas klasikinės muzikos koncertas. Tokia pažintinė kultūrinė kelionė  ir šiltas pabuvimas kartu atrandant savo krašto patrauklumą, pasidžiaugiant rudenišku gamtos grožiu  buvo savivaldybės mero Henriko Šiaudinio mintis. Rytinė rajono dalis dažnai nepelnytai stokoja dėmesio, tačiau būtent šis kraštas buvo didysis lietuvybės ir tautiškumo puoselėjimo lopšys, išugdęs Lietuvai daug garsių asmenybių. 

Mokytojai aplankė Ceikinius, grožėjosi atstatytąja Švč. Mergelės Marijos bažnyčia, kuri dabar didžiausia šio gražaus kaimelio puošmena. Ceikiniai dar žinoma ir kaip garsių Lietuvos muzikų Kipro ir Miko Petrauskų šeimos gyvenimo vieta. Malonūs įspūdžiai mokytojų laukė ir Mielagėnuose, kur visus šiltai sutiko ir priėmė klebonas Marijonas Savickas, papasakojęs apie nuostabiąją Šv. Jono Krikštytojo bažnyčią. Ji atvykusius nustebina tuo, kad primena Vilniaus arkikatedrą. Bažnyčią puošia nemažai vertingų dailininko Vincento Smakausko paveikslų. Puikiai sutvarkyta jos aplinka, kaip ir išpuoselėtas miestelis, taip pat traukia akį. Iš Mielagėnų kelias suko pro Paliesiaus dvarą, per etnografinius Mėčionių, Kukutėlių kaimus, pro Tverečiaus pasienio užkardą ir šalia jos esantį prof. Zigmui Žemaičiui skirtą stendą. Šis garsus matematikas, ilgametis Nepriklausomos Lietuvos Aviacijos klubo prezidentas, ilgą laiką buvo nepelnytai primirštas savajame krašte. 2018 m. įgyvendinant Didžiasalio „Ryto“ gimnazijos projektą „Pažink valstybę“, pasitelkus Tverečiaus sen. ir savivaldybės pajėgas, pavyko įamžinti ne tik Z. Žemaičio, bet ir Nepriklausomybės akto signataro profesoriaus Česlovo Kudabos bei 1918 m. savanorių atminimą. Sustota ir Tverečiuje prie seniūnijos, kur įamžintas prof. Č. Kudabos atminimas, neseniai pastatyta atminimo lenta 1918 m. savanoriams. Nuo Tverečiaus važiuota pro Padysnio lankas, pasienio stebėjimo bokštą, ūkininko Juozo Mikšto bei Birvėtos žuvininkystės ūkio valdas ir trumpam sustota Dysnos kaime prie A. Voldemaro atminimo stendo ir paminklo. Visus stendus pagamino technologijų mokytojas Darius Vitėnas, medžiagą stendams parengė taip pat gimnazijos mokytojai ir mokiniai. 

Su muzika ir daina mokytojai sutikti Didžiasalio „Ryto“ gimnazijoje. Juos lydėję šios gimnazijos mokytojai gidai ir direktorė Elena Sekonienė visus kvietė apžiūrėti šią kultūrine veikla ir įvairiais mokinių pasiekimais garsėjančią mokyklą, turtingą ir įdomų krašto muziejų. Gimnazija šiai dienai išleido netgi specialų lankstinuką, kuriame yra aprašytos kelionėje lankytos vietos ir asmenybės. Pabendravę ir pasivaišinę mokytojai skubėjo į Tverečiaus bažnyčią. Čia juos sutiko klebonas Antanas Domeikis, buvo išsakyti sveikinimo žodžiai ir įteiktos padėkos labiausiai nusipelniusiems. „Mokytojai yra tie, kurie šalia žinių mokinių širdyse turėtų palikti gėrio ilgesį…“, – sakė klebonas.

Rajono meras H. Šiaudinis ir Švietimo ir kultūros skyriaus vedėja Gražina Mackonienė dėkojo mokytojams už jų prasmingą darbą, meilę ir kantrybę, sugebėjimą įkvėpti, motyvuoti, surasti ir puoselėti talentus. Mokytojams linkėta sveikatos, kantrybės ir kuo dažniau pasidžiaugti savo mokiniais. „Būti mokytoju niekada nebuvo lengva. Dabartiniame laike  taip pat patiriame iššūkių, tačiau tai, ką šiandien patyrėme, kokioje nuostabioje bendrystėje buvome, ir yra prasmė to darbo…“, – sakė G. Mackonienė. Meras, vedėja ir savivaldybės administracijos direktorius Vidas Kreivėnas savivaldybės padėkas ir dovanas įteikė 12-kai rajono mokytojų. 

Mokytojų išvyka ir gražia švente džiaugėsi Europos parlamento narys Bronis Ropė, visiems linkėjęs ugdyti drąsias, kūrybingas ir konkuruoti Europoje bei pasaulyje galinčias asmenybes. Savo padėkas ir dovanas B. Ropė įteikė Ignalinos „Šaltinėlio“ mokyklos“ direktoriaus pavaduotojai Aldonai Veršekytei, Vidiškių gimnazijos Mielagėnų skyriaus mokytojai Rožei Bielinienei ir Didžiasalio „Ryto“ gimnazijai, už jos darbus puoselėjant tradicijas, krašto kultūrinį ir istorinį palikimą bei ugdant bendruomeniškumą.  

Seimo nario Gintauto Kindurio linkėjimus mokytojams perdavė jo padėjėja Onutė Zaleckienė. Buvo perskaityta edukologės Meilės Lukšienės mintis apie šviesiąsias kiekvieno laikmečio prasmes ir jas jungiantį tęstinumą. Seimo nario padėkos ir dovanos įteiktos Ignalinos Česlovo Kudabos progimnazijos direktoriaus pavaduotojai Miglei Rakštelienei ir Didžiasalio „Ryto“ gimnazijos mokytojai Marytei Misiūnienei.   

Buvo apdovanotos ir sportiškiausios mokyklos, Ignalinos rajono sporto žaidynių nugalėtojos. Tai Ignalinos Česlovo Kudabos gimnazija (1 vieta), Vidiškių gimnazija (2 vieta), Naujojo Daugėliškio mokykla-daugiafunkcis centras (3 vieta). Ignalinos kultūros ir sporto centro direktorius Darginas Mikėnas džiaugėsi ir aukštais respublikiniais sporto rezultatais. Mūsų rajono mokyklos nuolat yra tarp geriausiųjų savo grupėje. 

Sveikinimų žodžius ir šventinį jaudulį vainikavo puikus jaunųjų atlikėjų koncertas. Po aukštais neogotikiniais Tverečiaus bažnyčios skliautais skambėjo iš Ignalinos krašto kilusių jaunųjų talentų balsai ir muzika. Mokytojams koncertavo sopranai Justina Kazėnaitė, Eglė Šlimaitė, tenoras Edgaras Davidovičius ir pianistas Justas Čeponis.

Spalio 3 d. 19 nusipelniusių, savo profesijai atsidavusių rajono švietimo bendruomenės atstovų dalyvavo  Švietimo ir mokslo ministerijos, Kauno m. savivaldybės, Kauno vaikų ir moksleivių laisvalaikio rūmų organizuotame Tarptautinės mokytojų dienos minėjimo koncerte Kauno „Žalgirio“ arenoje. 

Apdovanoti mokytojai

1. Romualda Bagdonienė,Ignalinos Česlovo Kudabos progimnazijos pradinio ugdymo mokytoja metodininkė, už nuoširdų pedagoginį darbą, kūrybiškumą, atsakingumą ir bendradarbiavimą.

2. Nijolė Berdikšlienė,Didžiasalio „Ryto“ gimnazijos lietuvių kalbos vyresnioji mokytoja, už ilgametį pedagoginį darbą, mokinių pilietiškumo ugdymą bei puikų jų paruošimą rajono bei nacionaliniams konkursams.

3. Daiva Bielinienė,Ignalinos gimnazijos klasių kuratorė, už profesionalią pedagoginę veiklą.

4. Rima Cibulskienė,Naujojo Daugėliškio mokyklos-daugiafunkcio centro direktorė, už sėkmingą vadybinę veiklą ir nuoširdų bei konstruktyvų bendradarbiavimą su vietos bendruomene.

5. Daiva Cicėnienė,Ignalinos Česlovo Kudabos progimnazijos anglų kalbos mokytoja metodininkė, už nuoširdų pedagoginį darbą, bendradarbiavimą ir atsakingumą.

6. Irutė Drūteikienė,Ignalinos „Šaltinėlio“ mokyklos vyresnioji auklėtoja, už ilgametį nuoširdų ir kūrybišką darbą su vaikais.

7. Gintaras Gruodis,Vidiškių gimnazijos kūno kultūros mokytojas metodininkas, už aukštus sportinius mokinių pasiekimus ir sveikos gyvensenos propagavimą.

8. Lina Gladkauskienė,Naujojo Daugėliškio mokyklos-daugiafunkcio centro pradinių klasių mokytoja metodininkė, už aktyvų dalyvavimą mokyklos bendruomenės veiklose.

9. Laima Kutrienė,Ignalinos Miko Petrausko muzikos mokyklos mokytoja metodininkė, už nuoširdų ir kūrybingą pedagoginį darbą, aktyvią koncertinę veiklą bei mokinių pasiekimus respublikiniuose ir tarptautiniuose konkursuose.

10. Tatjana Leškevičienė,Ignalinos kultūros ir sporto centro metodininkė, už aktyvią visuomeninę veiklą, ilgametį nuoširdų ir sąžiningą darbą.

11. Mantas Valentas,Ignalinos gimnazijos  anglų kalbos vyresnysis mokytojas, už iniciatyvumą ir kūrybiškumą diegiant informacines komunikacines technologijas ugdymo procese bei formuojant gimnazijos įvaizdį.

12. Silva Žiliukienė,Dūkšto mokyklos lietuvių kalbos mokytoja metodininkė, už sąžiningą ilgametį darbą, kūrybiškumo skatinimą ir žmogiškųjų vertybių puoselėjimą.

Autorės nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje