Skip to content

Rudens gėrybių mugėje apdovanoti geriausi ūkininkai ir savivaldai nusipelnę žmonės

Ruduo – atgaiva ūkininkų, kaimo žmonių širdims, kai po didžiųjų darbų galima atsipūsti ir visiems kartu susirinkus  pasilinksminti, vieni kitais pasidžiaugti. Spalio 6 dieną Ignalinoje surengtoje Rudens gėrybių mugėje linksmumo tikrai netrūko. Buvo ir malda, ir tradicinė šventinė eisena, ir visų seniūnijų šaunūs prisistatymai, geriausių ūkininkų ir savivaldai nusipelniusių žmonių apdovanojimai. Kiemeliuose pristatyta vis kita daržovė, išrinktos ir pačios didžiausios bei įdomiausios daržo dovanos. Mugės dalyvius ir svečius linksmino šauni grupė „Dar“.  

Šventė pradėta Ignalinos Švč. Mergelės Marijos Gimimo bažnyčioje mišiomis už Ignalinos kraštą ir jo žmones. Klebonas Vidas Smagurauskas visus kvietė dėkoti Dievui už gerą derlių, už tai, kad esame sotūs ir gyvename pakankamai ramiai. Jis kvietė neužmiršti, kad reikia ne tik daug dirbti, bet ir  pagarbinti Dievą, jam padėkoti, skirti laiko dvasiniams dalykams. Bažnyčioje buvo išrikiuotos kiekvienos seniūnijos suvežtos, soduose ir daržuose užaugintos rudens gėrybės, išpuoštose krepšiuose sukrautos. Duona, vaisiai, daržovės, uogos – viskas, ką darbštūs kaimo žmonės su meile užaugino. Visos gėrybės buvo pašventintos. Duoną prie altoriaus nešė savivaldybės meras Henrikas Šiaudinis ir Lietuvos ūkininkų sąjungos Ignalinos skyriaus pirmininkė Marijona Lukaševičienė, į eilę rikiavosi visų seniūnijų atstovai su savo gėrybių krepšiais.

Po mišių nuo bažnyčios pajudėjo šventinė eisena, kurios priekyje žygiavo Ignalinos Miko Petrausko muzikos mokyklos pučiamųjų orkestras. Šventinėje eisenoje ėjo ir savivaldybės vadovai, ir seniūnijų žmonės, ir šventės svečiai, gyventojai. Gražu buvo žiūrėti į tautiniais drabužiais pasipuošusius, smagiai nusiteikusius, rudeniu ir gražia diena besidžiaugiančius.

Rudens gėrybėmis nešini eisenos dalyviai pasitikti Laisvės aikštėje, kur jau vyko mugės prekyba. Žmonės skubėjo įsigyti vaismedžių ir vaiskrūmių, pirko ūkininkų siūlomų mėsos gaminių, kepinių, vaisių ir daržovių, dairėsi įvairiausių rankdarbių, suvenyrų. Aikštės viduryje, aplink fontaną, savo prekes buvo išsidėstę krepšių pynėjai, dailininkai, tekstilininkai, medžio meistrai. Labai išradingai savo kiemelius išpuošė seniūnijos ir bendruomenės, pristatę daržoves kaip maistą ir vaistą. Šventę nuotaikingai vedė puikuolis burokas ir gražuolė morkytė (Marius Vilčinskas ir Miglė Dubakienė), visą šventę rutuliojosi jų meilės istorija. 

Ignalinos krašto žmones ir svečius pasveikino savivaldybės meras Henrikas Šiaudinis. Jis džiaugėsi gražia švente ir dėkojo rajono ūkininkams už jų darbus, linkėjo sveikatos ir stiprybės auginant duoną ir garsinant savo kraštą. Meras pastebėjo, kad šiuo metu rajone praktiškai nėra nedirbamos, apleistos  žemės, o mūsų ūkininkai grūdinėmis kultūromis užsėja apie 20 tūkst. ha. Nuostabiu oru ir puikiu derliumi džiaugėsi Marijona Lukaševičienė, geriausiai žinanti ūkininkų džiaugsmus ir rūpesčius. Ji kvietė iš visos širdies linksmintis, bendrauti, didžiuotis vieni kitų pasiekimais. Švente džiaugėsi ir ignaliniečius sveikino garbūs svečiai – Europos parlamento narys Bronis Ropė, Seimo nariai Gintautas Kindurys ir Vytautas Rastenis.

Gražios akimirkos buvo geriausių rajono ūkininkų, konkurso „Metų ūkis 2018“ nugalėtojų pagerbimas. Pasveikinti Jurgita ir Saulius Zabolevičiai, Ignalinos rajono Ceikinių seniūnijos Rubelninkų kaimo ūkininkai, užėmę 1-ąją vietą, Kazitiškio kaimo ūkininkė Valerija Aleknienė, užėmusi 2-ąją vietą,  ir konkurso trečiosios vietos laimėtojai Eglė ir Laimis Burokai iš Tverečiaus kaimo.  

Jiems užrištos konkurso nugalėtojų juostos, įteiktos savivaldybės dovanos, gėlės. Ūkininkus taip pat pasveikino Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Ignalinos skyrius, Ignalinos kredito unija, seniūnai ir bendruomenių atstovai. Kaip sakė Marijona Lukaševičienė, rajone tikrai nemažai jaunų, pažangių ūkininkų, vis daugėja modernizuotų ūkių. Ūkininkai visada dosnūs ir į muges atsineša savo rankomis pelnytų dovanų. Merui jie dovanojo ir duonos, ir gardaus sūrio, ir medaus. Nepamiršti liko ir kiti  svečiai. Jiems įteikti naminės duonos kepaliukai.

Rudens gėrybių mugėje paminėta ir Vietos savivaldos diena. Nors oficiali šios dienos minėjimo data yra spalio 10-oji, tačiau nuspręsta švęsti kartu su viso rajono bendruomene. Savivaldybės vadovai įteikė dvylika padėkų nuoširdžiu, atsakingu darbu, prasminga veikla savivaldai nusipelniusiems tarybos nariams, savivaldybės administracijos, seniūnijų darbuotojams.  

Europarlamentaras Bronis Ropė kalbėjo apie besikeičiančius ūkininkus, gerėjantį kaimo žmonių gyvenimą, kvietė visada kreiptis pagalbos. Savo padėkas europarlamentaras įteikė su Europos Sąjungos remiamais projektais sėkmingai dirbančiam Ignalinos rajono savivaldybės Investicijų ir turto valdymo skyriaus vedėjui Vidmantui Čepulėnui ir ūkininkui Vytautui Bučeliui, kuriam dėkota už ekologiško ūkio puoselėjimą, domėjimąsi inovacijomis.

Seimo nariais Gintautas Kindurys ir Vytautas Rastenis į šventę atvyko taip pat ne tuščiomis. Vietos savivaldos dienos proga jie apdovanojo Ignalinos kultūros ir sporto centro direktorių Darginą Mikėną, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Ignalinos skyriaus vadovę Aušrą Čepulienę, taip pat ūkininkams pagalbą teikiančią Žemės ūkio konsultavimo tarnybos konsultantę Genę Ruolienę. Seimo nariai už  gražią ir linksmą šventę dėkojo kultūroms darbuotojams, seniūnijoms ir bendruomenėms.

Kiekviena seniūnija ne tik kiemeliuose ir šventės scenoje pasirodė, išradingai pasakojo apie savo pasirinktos daržovės naudą, maistines bei gydomąsias savybes. Ignaliniečiai pagerbė pupas. Virtomis pupomis jie visus vaišino ir į Pupų kiemą kvietė užeiti. Seniūnui Valentinui Rumbučiui kiemelyje talkino „Šaltinėlio“ mokyklos šaunios moterys, o scenoje pristatant pupas – mažieji darželinukai.

Ignalinos seniūnija vaišino morkų sultimis, morkų pyragais ir morkų saldainiais. Linkmeniškiai puikavosi įvairių dydžių moliūgais ir moliūgėliais,  Didžiasalis ir Tverečius – cukinijomis, mielagėniškiai siūlė bulvių patiekalų, Dūkšto žmonės gyrė svogūnus ir kepė skanius svogūnų žiedus. Kazitiškis susivežė mugėn didžiausius kopūstus, Vidiškės  pristatė prastą, bet tokį naudingą ir lietuvio stalui be galo reikalingą burokėlį. Naujasis Daugėliškis kvietė į Žirnių kiemą, kur galėjai ne tik žirnienės paskanauti, bet ir žirnių sveikatingumo takelį išbandyti. Žirniuose pabraidyti nepabijojo meras Henrikas Šiaudinis, sakęs kad mielai tokį sveikatingumo takelį namie pasidarytų.  Ceikininiai pagerbė nuo šimto ligų gydantį česnaką. O jau jų kiemelyje stovinti gražioji karvutė česnakų akimis traukė visų dėmesį.

Mugės pabaigoje buvo išrinktos didžiausios ir įdomiausios daržovės, apdovanoti jas išauginusieji. Patį didžiausią moliūgą, svėrusį 45,5 kg, mugėn atgabeno Linkmenų seniūnija. Linkmeniškiai atsiėmė prizus ir už didžiausią (20,6 kg) cukiniją ir kilograminę morką. Didžiausią pomidorą (770 g) išaugino ignalinietė Stasė Rastenienė, o 15 kg kopūstą – Gintautas Grinius. Tarp svogūnų laimėjo Vytauto Kazėno iš Dūkšto atvežtas pusę kilogramo sveriantis puikuolis. Konkurse puikavosi ir beveik 5 kg Mykolo Bartašiūno išaugintas arbūzas. 

J. Baltakio ir E. Gvozdovo nuotr.

Daržvių sėklos internetu: nojus.lt

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje