Skip to content

Prasidėjo vilkų medžioklės sezonas

MI informacija

Spalio 20 d. įsigaliojus aplinkos ministro įsakymui dėl vilkų sumedžiojimo limito prasidėjo vilkų medžioklės sezonas. Įsakymas skelbia, kad tvirtinamas 110 vilkų sumedžiojimo limitas, tačiau kol kas leidžiama sumedžioti 60, o dėl likusių bus sprendžiama vėliau. Taigi, ministerija nusprendė medžioklės limitą tvirtinti dviem etapais: pradžiai leidžiama sumedžioti dalį limito, o vėliau sprendžiama, ar leisti sumedžioti kitą dalį.

Aplinkos ministras Kęstutis Navickas savo „Facebook“ paskyroje pakomentavo nustatytą limitą: „Šių metų sprendimas dėl vilkų sumedžiojimo kvotos yra dviejų etapų, kurie reikalingi maksimaliai taikant atsargumo principą. Taigi, pradžiai yra patvirtinama tokia pati kaip ir ankstesniais metais 60-ies vilkų sumedžiojimo kvota. Remiantis atnaujintu Vilko apsaugos planu, papildomą 50-ies vilkų sumedžiojimo kvotą bus galima išduoti, jeigu medžioklės sezono metu bus išnaudota sumedžiojimo kvota, taip pat įvertinus vilkų populiacijos paskutinės apskaitos duomenis.“ Vilkų medžioklės sezonas trunka iki balandžio 1 d. arba yra nutraukiamas anksčiau, išnaudojus numatytą sumedžiojimo limitą. Pernai metais 60-ties vilkų limitas buvo išnaudotas vasario 3 d. ir po kelių dienų medžioklės sezonas nutrauktas, tačiau dėl rajonavimo jau iki tol beveik du mėnesius medžioklė vyko ne visoje Lietuvos teritorijoje. Pernai metų ir ankstesnių metų patirtis rodo, kad 60-ties vilkų limitas sumedžiojamas dar nepriartėjus medžioklės sezono pabaigai. Pagal atnaujintą Vilko apsaugos planą, vilkų apskaita pagal pėdsakus sniege atliekama vasario ir kovo mėn. ir apibendrinama iki gegužės 1 d. Tad svarstant, ar pratęsti limitą, naujausia vilkų apskaita bus ta pati, kurios duomenis ministerija turi ir dabar – atlikta praėjusią žiemą.

Praėjusią žiemą atliktos vilkų apskaitos pagal pėdsakus sniege,  vykdytos medžiotojų ir apibendrintos Valstybinė saugomų teritorijų tarnybos, rezultatas yra suskaičiuotos 34 vilkų šeimos. Į šį skaičių atsiremiama nustatant didžiausią galimą vilkų sumedžiojimo limitą tam sezonui – vilkų šeimų skaičius padauginamas iš koeficiento 3,25. Vadovaujantis Vilko apsaugos planu, 110 limitas yra didžiausias galimas limitas, per apskaitą suskaičiąvus 34 šeimas. Sprendžiant dėl limito, turėtų būti atsižvelgiama ir į kitųs duomenis apie vilkų populiaciją bei į žalos statistiką.

Kaip skelbia Aplinkos ministerija, šiemet lyginant su ankstesniais metais, vilkų daroma žala nėra išaugusi. Tačiau kol kas remiamasi tarpiniais žalos duomenimis, nes ganiavos sezonas dar nėra pasibaigęs. Nepaisant reikšmingai nekintančios žalos statistikos, auga ūkininkų ir juos palaikančių politikų nepasitenkinimas ir spaudimas ministerijai nustatyti kuo didesnį vilkų sumedžiojimo limitą dėl vilkų daromos žalos. Kad medžioklė būtų labiau susieta su žalos problema, limitas yra rajonuojamas. Aplinkos ministro įsakyme išskirti rajonai, patyrę didesnę vilkų žalą: 30 vilkų numatyta sumedžioti Alytaus r., Anykščių r,. Elektrėnų, Ignalinos r., Kaišiadorių r., Kalvarijos, Šalčininkų r., Šilalės r., Tauragės r., Trakų r., Ukmergės r., Utenos r., Varėnos r., Vilniaus r. ir Zarasų r. savivaldybių teritorijose. Kitus 30 vilkų numatyta sumedžioti likusioje Lietuvos teritorijoje – išnaudojus šį limitą ministras galės laukti, kol bus sumedžioti vilkai rajonavimui išskirtose teritorijose, ir tik po to spręsti, ar paskirstyti ir kaip paskirstyti likusią 50-ties vilkų limito dalį.

Nuo šių metų medžiotojai yra įpareigoti paimti ir pateikti kiekvieno sumedžioto vilko mėginius (raumens gabalėlį, iltinį dantį ir patelės gimdą) moksliniams sumedžioto vilko amžiaus, genetiniams ir produktyvumo tyrimams. Lietuvoje tokie tyrimai daugelį metų neatlikti. Tikimasi, kad jie suteiks daugiau žinių apie vilkų populiacijos būklę.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje