Skip to content

Pėdų masažas – veiksmingas būdas stiprinti sveikatą

MI informacija

Anot specialistų, pėdų akupresūra – labai veiksmingas ir visiškai nekenksmingas būdas, padedantis sustiprinti sveikatą. Sutrikus virškinimui ar suskaudus galvą, kartais užtenka pamasažuoti biologiškai aktyvų tašką ir problemos kaip nebūta. Akupresūra – tradicinis Rytų medicinos gydymo būdas, pagrįstas biologiškai aktyvių kūno taškų dirginimu juos spaudant ar maigant. Azijos šalyse akupresūra buvo taikoma dar prieš mūsų erą. Ne veltui senoliai sakydavo, kad norint ilgai nesenti ir nesirgti, sveika basam palakstyti po rasotą žolę ar pabraidyti po ražienas. 

Nuo neatmenamų laikų žinota, kad delnuose ir pėdose yra biologiškai aktyvių taškų, atitinkančių tam tikrus vidaus organus ir jų dalis. Spaudžiant tam tikrus biologiškai aktyvius taškus, siunčiami impulsai į pažeistą kūno dalį, organą ar ląsteles – suaktyvėja organizmo savigydos procesai. Gerėja kraujotaka, medžiagų apykaita, endokrininės ir limfinės sistemos veikla, todėl greičiau sveikstama. 

Kaip masažuoti 

Biologiškai aktyvius taškus galite maigyti pirštais, užsimovus siuvimo antpirštį, arba specialiu masažuokliu (paveikslėlyje rasite pėdų „žemėlapį“, kuriame pažymėti organų atitikmenys). Ūmiu atveju aktyvų tašką reikia spaudyti, kol negalavimas atlėgsta, bet ne ilgiau kaip 15 min. Jei sergate lėtinėmis ligomis, tašką maigykite, kai tik turite laiko bent 3–4 kartus per dieną po 5–15 min. Kaskart laiką ilginkite. Anot specialistų, greičiausiai šios terapijos poveikis pajuntamas, esant stipriam skausmui, ūmiam sutrikimui. Jei liga lėtinė, kol pajusite pagerėjimą, gali prireikti daugiau laiko. Neišsigąskite, jei po masažo pajusite pablogėjimą, tai – ženklas, kad tas organas sveiksta. 

Skausmingi taškai rodo sutrikimus 

Skausmingas taškas išduoda, kad jį atitinkantis organas nesveikuoja. Taigi pats galite maždaug nusistatyti, kur yra pažeidimų ir, pasitarus su gydytoju, atlikti reikiamus tyrimus. Pavyzdžiui, jei yra skausminga dešinės kojos vidinė kulno dalis (didžiojo piršto pusėje) arba kairės kojos vidinė kulno dalis (po mažuoju piršteliu), tai gali būti ženklas, kad sutrikusi kepenų veikla. Reikėtų išsitirti. Tiesa, iš pradžių tyrimai gali ir nerodyti pakitimų, nes pirmiausia jų atsiranda energiniame lygmenyje, o tik paskui fiziniame. Tad jei kuris nors taškas yra skausmingas, stebėkite savijautą, pagerkite žolinių preparatų, keiskite mitybą ir pan. Sutrikus skydliaukės veiklai, kuo dažniau maigykite ar masažuokite kojos didžiojo piršto pagrindo raukšlę arba visą antrąjį narelį (nuo viršaus). Anot specialistų, ant didžiųjų pirštų išorinės pusės esantys sustorėjimai, nuospaudos (jeigu jų atsirado ne dėl prastos avalynės) gali byloti, kad sutrikusi medžiagų apykaita arba skydliaukės veikla. Nuospauda ar sustorėjimas šalia išsikišusio didžiojo piršto sąnario įspėja apie gresiančias ginekologines ligas. Jeigu pėdos kulną juosia kieta nuospaudų pasaga (sustorėjęs visas kulno lankas), tai gali būti ženklas, kad prastėja sąnarių būklė ir kt. 

Kaip išsidėstę taškai 

Biologiškai aktyvūs taškai yra išsidėstę tam tikra tvarka ir atspindi sumažintą anatominę viso organizmo sandarą. Pavyzdžiui, nykštys (kojos didysis pirštas) atitinka galvą, mažylis ir smilius – rankas, bevardis ir vidurinysis pirštai (3 ir 4 pirštai nuo didžiojo) – kojas. Viršutinis kojos didžiojo piršto narelis atitinka galvą, antrasis – kaklą, piršto raumuo (pagalvėlė) – krūtinę.  Išorinė pėdos (taip pat ir plaštakų) pusė yra mažas kūno atspindys iš nugaros pusės (joje ieškokite sprandą, pakaušį, mentes, stuburą, inkstus atitinkančių taškų). Dešinės pėdos 2-asis pirštas (skaičiuojant nuo didžiojo) atitinka dešinę ranką, 3-asis pirštas – dešinę koją, 4-asis pirštas – kairę koją, 5-asis pirštas (mažylis) – kairę ranką. Kairės pėdos 2-asis pirštas atitinką kairę ranką, 3-asis pirštas – kairę koją, 4-asis pirštas – dešinę koją, 5-asis pirštas (mažylis) – dešinę ranką. 

Verta žinoti 

• Masažuodama didįjį pirštą, galite pagerinti ausų, nosies, akių, smegenų veiklą. Padidės darbingumas, greičiau praeis peršalimo simptomai, galvos skausmas ar depresija. Profilaktiškai ar susirgusi angina, balso stygų uždegimu, spaudykite (arba dygliuotu žiedeliu masažuokite) didžiojo piršto antrąjį narelį. Esant ausų uždegimui, pablogėjus klausai, kuo dažniau spaudykite ir masažuokite didžiojo kojos piršto viršutinįjį narelį, ypač iš šonų.  

• Jeigu yra silpnesni bronchai ar plaučiai, sergate astma, bronchitu, alergija, vargina plaučių ar širdies ligos (sutriko kraujospūdis ir pan.), maigykite pado pagalvėlę, esančią po didžiuoju pirštu (čia yra plaučius, bronchus ir širdį atitinkantys taškai). 

• Esant virškinamojo trakto sutrikimams, jei blogai funkcionuoja žarnynas (užkietėję viduriai, pučia pilvą ir pan.), sutrikusi medžiagų apykaita, masažuokite pėdos centrą (patį pado vidurį ir keltį).  

• Jei turite padidėjusį arba sumažėjusi skrandžio sulčių rūgštingumą, sergate dvylikapirštės žarnos ar skrandžio ligomis (opalige, gastritu), kuo dažniau masažuokite vidinių kulnų centrus. 

• Ginekologinių ligų profilaktikai ar gydymui (esant patologijoms, uždegimams, skausmingoms mėnesinėms ir kt.) veiksminga masažuoti ir maigyti tarpupirščių pagalvėles, esančias tarp trečio ir ketvirto, antro ir trečio bei ketvirto ir penkto kojų pirštų (skaičiuojant nuo didžiojo, t. y. nykščio).

1. Nosis 2. Skydliaukė 3. Trachėja 4. Gerklė 5. Kaktikaulio ir prienosiniai ančiai 6. Antinksčiai 7. Smegenėlės 8. Trišakis nervas 9. Prieskydinė liauka 10. Akys 11. Ausys 12. Limfa 13. Trapecinis raumuo 14. Pečiai 15. Plaučiai ir bronchai 16. Širdis 17. Virškinimo sistema 18. Skrandis 19. Šlapimo pūslė 20. Inkstai 21. Blužnis 22. Dvylikapirštė žarna 23. Tulžies pūslė 24. Kasa 25. Gaubtinė žarna 26. Šlapimo takai 27. Plonoji žarna 28. Besileidžianti žemyn gaubtinė žarna 29. Tiesioji žarna 30. Uodegikaulis 31. Išangė 32. Keliai 33. Kelio sąnarys 34. Klubo sąnarys 35. Kiaušidė 36. Lytiniai organai 37. Hemorojus 38. Nervų sistema 39. Apendicitas 40. Hipofizė 41. Hipertenzija.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje