Skip to content

Stebėjimo kameros mieste – šiukšlintojams, naujos paslaugos – visiems

Metų metus gvildename atliekų tvarkymo problemas rajone, o jos, lyg įbetonuotos, nejuda iš vietos. Šokti, dainuoti ir kasmet švęsti jubiliejus tai iš kairės, tai iš dešinės yra labai gerai. Bet reikėtų nepamiršti, kad šalia viso to yra ir kasdienis gyvenimas. Mes – kaip tie paskutinieji mohikanai – apsukę ratą laikom įsikibę to paties ir varom tuo pačiu frontu. Tik liūdna, kad bandymai prasibrauti į rajono žmonių ar net pačios valdžios sąmonę, siekiant parodyti norą GYVENTI IŠ ESMĖS ČIA IR DABAR, atsimuša lyg į sieną. Kaip kažkas pasakė – cirkas išvažiavo, o klounai pasiliko. Tik nebeaišku, kurie iš mūsų klounai! 

Herojiško ar pamišėliško užsispyrimo dėka tas įbetonuotas atliekų problemas vis tik pavyko išjudinti. Ir šiandien džiugiau galime kalbėti apie pajudėjusius ledus, naujoves. 

Gyventojų godos

Po kiekvieno aktualesnio straipsnio spaudoje sulaukiame vis naujų skaitytojų minčių, pasiūlymų, prašymų. Kai kurias mintis peradresuojame tam, kas gali konkrečiai išspręsti vieną ar kitą asmeninę problemą, o kai kurias, skambinusiųjų manymu, aktualesnes visiems, paviešiname. 

Stripeikių kaimo gyventojų rūpesčius „peradresavome“ SĮ „Kompata“ vadovui Valentinui Petkūnui. Stripeikiuose gyvenantys senoliai (įpusėję devintą dešimtį) sulaukė skolų išieškojimo brigados laiško, apie susidariusią kelių dešimčių eurų skolą už atliekų išvežimą, kurių niekas neveža, nes negali privažiuoti. Logikos mažoka, bet skola lyg ir teisėta, nes tokios atliekų tvarkymo taisyklės, kurias patvirtino rajono Taryba, iš dalies remdamasi LR galiojančiais įstatymais, iš dalies – rajono specialistų teiktais pasiūlymais. Šita klausimą SĮ „Kompata“ spręs individualiai.

„Laikraščius skaito tik durneliai“, – patikino viena skaitytoja. O paskui paaiškino, kad ji laikraštyje perskaičiusi straipsnį, atsiliepė į SĮ „Kompata“ kvietimą sudaryti atliekų išvežimo sutartį iš sodų bendrijos „Šilas“. Paskui pasijuto labai nejaukiai, kai kaimynai juoktis iš jos pradėjo, esą tik ji viena tokia neprotinga ir dabar už tai mokanti, o visi kiti nė neketina pasirašinėti jokių sutarčių. 

SĮ „Kompata“ vadovas pasidžiaugė pilietiška ir sąmoninga ignaliniete ir patikino, jog iš tikrųjų tai tik laiko klausimas, kada visiems, net ir patiems piktybiškiausiems piliečiams, bus pateiktos sąskaitos už atliekų tvarkymą. Apgaudinėti kaimyną ir visus rajono gyventojus nėra jokia protingumo įvertinimo išraiška. Greičiau nesąžiningumas ir sukčiavimas, o tai jau panašiau į nusikalstamą veiką ar nuodėmę – čia kaip kas supranta. Juokiasi tas, kas juokiasi paskutinis. Šioje istorijoje taško dar nededame. 

Naujos paslaugos 

Galima teigti, kad nuo šiandien (nuo vakar) oficialiai pradedamos teikti naujos paslaugos ignaliniečiams ir rajono gyventojams. SĮ „Komapta“, tiesdama šiuo atveju savotišką partnerystės ranką, teiks papildomas paslaugas. Ignalinos ir rajono gyventojai nuo šiol vos vienu skambučiu galės išsivežti nereikalingas stambiagabarites (baldus, šaldytuvus, virykles ir pan.), statybines ar pavojingas atliekas į tam skirtą aikštelę Ignalinoje ar, esant labai dideliam kiekiui, net į Uteną. Šios paslaugos kaina Ignalinos mieste svyruoja nuo 10 iki 15 Eur. Priklauso nuo to, kokio dydžio automobilis bus reikalingas atliekų pervežimui. Jei tektų itin didelį kiekį atliekų vežti į Utenos regiono atliekų tvarkymo centrą Utenoje, tada atitinkamai kaina išauga nuo 80 iki 100 Eur. Rajono gyventojams įkainiai skirtųsi, kadangi viskas priklauso nuo atstumo (ar jūs Didžiasalyje, ar Palūšėje). Krovikų paslaugos įmonė neteikia, tai – kiekvieno asmeninis reikalas (nors turbūt galima būtų susitarti su vyrais individuliai). 

Lygiai tokiu pačiu principu SĮ „Kopmata“ teikia ir pervežimo, perkraustymo paslaugas. Įkainiai – tokie patys. Viskas priklauso nuo pervežamų daiktų kiekio, bet suma svyruoja nuo 10 iki 15 Eur. 

Daiktų perkraustymo paslaugomis ignaliniečiai jau spėjo pasinaudoti. Atsiliepimai puikūs! 

Visais atvejais reikia nebijoti skambinti, derintis, tartis su atsakinguoju SĮ „Kompata“ asmeniu tel. 8 686 50124. 

Atsargiai, jus stebi kamera

Kad tauta šiuo klausimu sujudo, liudija ir tas faktas, kad šiukšlintojus net ir patys vietos gyventojai pradėjo sekti ir filmuoti paslėptomis kameromis. Tokie pažeidėjai užfiksuoti šalia Žilvyčių gatvėje esančių konteinerių. Medžiaga perduota policijai. Pradėtas tyrimas. 

Mieste veikiančių stebėjimo kamerų dėka nustatytas asmuo, padegęs konteinerį šalia M. Petrausko muzikos mokyklos. 

Bene opiausia mūsų problema – miesto kapinės, kaimų kapinaitės. Artimiausiu metu miesto kapinės jus „saugos“ stebėjimo kameros, o vėliau periodiškai bus stebimos tai vienur, tai kitur pervežamos kilnojamosios kameros. Viskas dėl mūsų pačių saugumo ir gerovės! Taigi, būkite atsargūs – jus stebi kameros. Sakysite, nėra privatumo. Kapinės jo ir nereikia. O kol neišmoksime elgtis pilietiškai, tol neturėsime ir privatumo. 

Pamąstymas

Mes daužomės į sienas, sprendžiam klausimus, ieškom išeičių, bet labai jau norėtųsi ir bent minimalios visų rajono Tarybos narių iniciatyvos. Nesiplėsime į visas sritis šiandien. Mūsų tema – atliekos. Iš esmės už tvarką ir taisykles balsuojate jūs. Bet reikėtų akyliau įsigilinti šios problemos mąstą, išspręsti ją ir toliau judėti pirmyn. Šokinėjam visur, trepsim ir šen, ir ten, o iki galo dar daug kas nepadaryta.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje