Skip to content

Maži darbai – didelių pasiekimų pradžia

Taip pavadinta lapkričio 29 d. Ignalinos rajono vietos veiklos grupės Paliesiaus dvare organizuota šventinė konferencija, kurioje pasidžiaugta naujais projektais kaimo vietovėse, ryškiausiomis bendruomenių ir verslo iniciatyvomis, mokinių konkurso rezultatais ir puikiais pristatymais, kalbėta apie socialinį verslą, turizmo paslaugų vystymosi tendencijas, rekreacinę žvejybą ir kitas naujas verslo galimybes, grožėtasi rankdarbių ir suvenyrų paroda. Renginį vedė ir šventinę nuotaiką kūrė Marius Vilčinskas, koncertavo Gintautas Juodagalvis. Šventę finansavo Žemės ūkio ministerija, prisidėjo Ignalinos rajono savivaldybė. 

Kaip sakė 11-ąjį gimtadienį švenčiančios Ignalinos rajono VVG pirmininkas Antanas Šakalys, smagu, kad kaimo bendruomenės stiprėja, kaime gyvenimas darosi patogesnis ir įdomesnis, randasi vis naujų idėjų, kurios įgyvendinamos sėkmingai bendradarbiaujant su vietos valdžia ir verslu. Daug jėgos ir pasitikėjimo suteikia mokymai, naujos pažintys, išvykos pas kolegas Lietuvoje ir užsienyje. Konferencijos dalyvius sveikino ir bendruomenių darbais, kūrybingumu bei kuriamomis tradicijomis  džiaugėsi Seimo narys Gintautas Kindurys, prisiminęs, kad jam teko dirbti vietos grupės valdyboje, ir savivaldybės mero pavaduotojas Laimutis Ragaišis, linkėjęs dar ryžtingiau siekti savo svajonių.

Rajono vietos veiklos grupės įgyvendinama kaimo plėtros strategija yra dvisektorinė – kaimo plėtros ir žuvininkystės. Žuvininkystei skirtos dvi priemonės: žuvies produktų perdirbimas ir rekreacinė žvejyba. Paramos galimybes pristačiusi Strategijos įgyvendinimo vadovė Ligita Smagurauskienė akcentavo, kad daugiau nei pusė finansavimo lėšų –  apie 1,2 mln. eurų – nukreipta paslaugų, vietos produktų ir darbo vietų kūrimui. Ji džiaugėsi jau gautomis paraiškomis ir sakė nekantriai laukianti naujų. Buvo pristatyti ir pačios vietos veiklos grupės įgyvendinami tarptautiniai projektai „Grybų kelias“, „Žmonės ir bitės“, taip pat lietuviškasis „Nuo ežerų iki jūros“. 

Ignalinos rajono turizmo centro direktorė Marija Garejeva konferencijos dalyviams pristatė turizmo tendencijas Lietuvoje ir rajone. Ji minėjo, kad žmonės vis daugiau keliauja ir nori vis įdomesnių paslaugų. Tradicinis turizmas keičiasi į potyrių ir nišinį turizmą, pritaikytą tam tikrai grupei žmonių pagal jų pomėgius. Ignalinos rajone per metus apsilanko apie 75 tūkst. turistų. Daugiausia iš Vokietijos, Belgijos, Prancūzijos, Didžiosios Britanijos.  

Socialinio verslo galimybes pristatė viena iš jo pradininkių Lietuvoje Violeta Masteikienė, oreivė ir dviejų vaikų mama, kuriai niekada neužteko vienos veiklos ar tradicinio verslo, nes jis nesuteikia tikrosios prasmės. „Prasmė man – santykis su kitu žmogumi, kuris yra paremtas pagarba ir atida, tai – suvokimas, kad gali kažką pakeisti, tai teigiamo pokyčio kūrimas.“, – sakė socialinio verslo propaguotoja. Ji pasakojo savo idėjas įgyvendinsianti Ignalinos rajono Linkmenų kaime kartu su vietos bendruomene. Praėjusiais metais jos sumanyto „Spalvoto meduolio dienų“ renginiai vyko 13-oje Lietuvos miestų, 28 kepyklose apsilankė daugiau keli tūkstančiai žmonių, talkino daugybė savanorių. Iniciatyvos metu surinktos lėšos skirtos rajonų vaikų globos namų kelionėms į Vilnių bei padėkos renginiui organizuoti.

Įdomiais projektiniais pasiūlymais pasidalino ir buvo apdovanoti Naujojo Daugėliškio mokyklos daugiafunkcio centro mokiniai, VVG konkurso laimėtojai. Jaunuoliai pristatė du projektus. Pirmasis „Pagauk žuvytę – išvirk sriubytę“ propaguoja žvejybą ir žuvies patiekalų gamybą, o antrasis – „Kaimo teritorijos pritaikymas visuomenės poreikiams“ – siūlo įrengti medinę pavėsinę ir suolus kaimo renginiams ir susibūrimams. Kaip sakė L. Smagurauskienė, mokiniai taip šauniai padirbėjo, puikiai argumentavo savo mintis, kad belieka atlikti skaičiavimus ir du nauji projektai galės pretenduoti gauti paramą. 

Bendruomenėms pasiūlyta dar viena idėja –  iniciatyva „Keliaujančios architektūros dirbtuvės“. Tai vasaros atostogų metu vykstantis projektas, kuriuo yra siekiama skatinti vaikus ir jaunimą būti aktyviais savo aplinkos kūrėjais, aktyvinti bendruomeninę veiklą ir pilietiškumą mažiausiose Lietuvos miesteliuose. 2017 m. vasaros atostogų metu architektų ir menininkų komandos aplankė 7 miestelius skirtinguose Lietuvos regionuose ir kiekviename surengė 5 dienų kūrybines dirbtuves vaikams ir jaunimui. Atrankos vyksta pavasarį, taigi kaimo bendruomenėms reikia nepraleisti geros progos. 

Vėliau vykusioje apdovanojimų ceremonijoje buvo įteiktos padėkos įstaigoms ir verslininkams, 2018 m. sėkmingai įgyvendinusiems projektus (Erikai Žilėnaitei „Erikos Žilėnaitės sulčių spaudimo paslaugų teikimas ir natūralių sulčių gamyba. Verslo kūrimas“, Ignalinos krašto muziejui „Rojus vakar ir šiandien“, Ignalinos rajono kultūros ir sporto centrui „Inovacijų taikymas organizuojant Ignalinos krašto tradicinius renginius“, Daugėliškio krašto bendruomenei „Šv. Ona – duonos ir vasaros gėrybių ponia“, Paliesiaus dvaro asociacijai „Ignalinos rajono tradicijų puoselėjimas“). 

Verslininkė E. Žilėnaitė apdovanota ir Ignalinos rajono vietos veiklos grupės nominacijoje „Verslo sprinterė“. Rajono vietos veiklos grupės padėka įteikta buvusiai darbuotojai M. Garejevai už  Ignalinos vietos veiklos grupės steigimą ir stiprinimą sutelkiant skirtingų sektorių atstovus kaimo vietovių gerovei kurti. Verslininkui Valdui Gaideliui dėkota už garbingą kovą tarptautiniame žuvienės virimo čempionate pristatant Ignalinos krašto kulinarines tradicijas. Ignalinos kredito unijai – už partnerystę skleidžiant informaciją apie Leader programos finansavimo galimybes ir pagalbą vietos projektų vykdytojams.

Ignalinos rajono savivaldybė įsteigė dvi nominacijas. UAB Aukštaitijos verslo centrui dėkota už  naujas verslo iniciatyvas kaimo vietovėse. Dūkšto krašto bendruomenei – už dėmesį šeimoms, užimtumo ir kūrybiškumo skatinimą, įdomias projektines veiklas ir renginius

Seimo narys G. Kindurys dėkojo UAB TIKKI INN už  periodinį novatoriškų paslaugų turizmo sektoriui kūrimą Ignalinos rajone. Šis paslaugų teikėjas kasmet pasiūlo inovatyvias paslaugas, kurių niekas rajone, o kartais ir Lietuvoje  neteikia. Džiaugtasi Didžiasalio „Ryto“ gimnazija ir jos darbais, įgyvendinant  molio apdirbimo tradicijų atgaivinimą Didžiasalyje. Gimnazija parengė ir įgyvendino Leaderprojektą „Keramika grįžta į Didžiasalį“, kurio lėšomis įkūrė gimnazijoje molio apdirbimo dirbtuvėles.

Savo nominacijas įsteigė ir Ignalinos rajono turizmo informacijos centras. Už darnaus turizmo vystymą nominacija įteikta „Ekožygiai“ vadovei Ritai Ramanauskienei. Už efektyvų vandens turizmo verslo atstovavimą – Aukštaitijos regiono vandens turizmo asociacijos pirmininkui Rimvydui Grušniui. Swedbanko nominacija už klestėjimą atiteko UAB „BHK Lietuva“.

Renginyje nedalyvavęs Europos parlamento narys Bronis Ropė įsteigė specialų prizą – kelionę į Europos Parlamentą. Ji skirta VVG pirmininkui A. Šakaliui, kuris daug laiko skiria visuomeniniais pagrindais dirbdamas kaimo vietovių labui. Na o visai vietos veiklos grupės valdybai kaip padėka už 2018 m. darbus dovanoti kvietimai į „Duokim garo“ filmavimus (prizą įsteigė UAB „TV akademija“). 

Autorės nuotr.

div id=”galerija” class=”stripViewer”>

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje