Skip to content

Prieš mūsų rajoną nukelta „Jurgio kepurė“

MI informacija

Šiuo metu Lietuvoje veikia daugybė elektroninių viešinimo priemonių, kuriomis gali naudotis kiekvienas pilietis: tiek informuoti apie padidėjusią korupcijos riziką, neskaidrų viešąjį pirkimą ar sužinoti daugiau apie politikų ryšius, sąsajas bei veiksmų istoriją. Viena tokių priemonių – „Jurgio kepurė“ – http://jurgiokepure.lt – laisvai prieinama svetainė, kurioje pateikiami įvairūs politikų, valdininkų tarpusavio ryšiai, sąsajos su nusikalstamu pasauliu ar privačiomis įmonėmis, deklaruojamas pajamas ir kt. detales. Tai iniciatyva, kuria siekiama didinti savivaldybių skaidrumą bei paprastai ir aiškiai pristatyti savivaldybių tarybas, pateikiant informaciją apie tarybos narių šeiminę padėtį, pajamas, teistumą, išsilavinimą ir kt. „Jurgio kepurė“ pateikė naujausius šalies savivaldybių skaidrumo tyrimų rezultatus. Mūsų rajono savivaldybės skaidrumas siekia 76 proc. ir tarp 60 Lietuvos savivaldybių dar su trimis savivaldybėmis užimame aukštą 7 vietą. 

Tas skaidrumas tirtas keliais aspektais. Informacijos apie darbuotojus išsamumas sudaro 50 proc. (3 vieta), apie rajono tarybą – 100 proc. (1 v.), antikorupcinių priemonių skaidrumas yra 79 proc. (4 v.), informacijos apie įmones išsamumas – 100 proc. (1 v.), apie finansus – 83 proc. (2 v.), apie viešuosius pirkimus – 67 proc. (4 v.), apie dalyvavimą –67 proc. (4 vieta). Septintąją vietą mūsų rajonas dalinasi su Panevėžio, Pasvalio ir Vilniaus savivaldybėmis. Skaidriausia Lietuvos savivaldybė – Joniškio (94 proc.).

Įvairaus pobūdžio korupciją tiria pasaulinė nevyriausybinė organizacija „Transparency International“. Organizacija visuomenei dažniausiai pažįstama dėl jos kasmet skelbiamo korupcijos suvokimo indekso – lyginamojo pobūdžio pasaulinės korupcijos sąvado. Atlieka korupcijos tyrimus įvairiose socialinėse, verslo, politikos ir pan. aplinkose. „Jurgio kepurė“ taip pat viena iš šios organizacijos priemonių.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje