Skip to content

Įdomi pozicija – pykstu, nes tingiu

Ir kas galėjo pagalvoti, kad sniegas supykdys ignaliniečius? O situacijų yra net ir kurioziškų. Telefonai kaista ir redakcijoje, ir seniūnijose, ir SĮ „Kompata“, ir mero kabinete. Gyventojai išsikrauna, išsirėkia, bet nuo to juk niekas nesikeičia. 

Man, kaip kaimo žmogui (jau keliolika metų), nors šiaip esu grynakraujė ignalinietė ir miesto gyventojų rūpesčius tikrai pažįstu, labai keistai atrodo miesto žmonių nekantrumas ir piktumas dėl savo pačių aplaidumo. Įdomi pozicija – pykstu, nes tingiu. 

Jeigu jūs kad ir dabar atvyktumėte į mūsų kaimą, jūs turbūt nestebtumėte, nes mūsų kiemuose bėdų dėl sniego nėra. Mes turime įsigiję kelių dydžių sniego kastuvų. Ir visi savo kiemus išsivalome pakankamai gerai. Ir teritorijos tikrai nemažos, po 2–3 arus paties kiemo ir dar įvažiavimai. Atvykę galite laisvai pasišokti. O štai situacija mieste labai kardinali. Prasikasti pėsčiomis daugiabučių kiemais – misija neįmanoma. Name gyvena po kelias dešimtis žmonių. Ar vakare, grįžę po darbų, keli vyrai negalėtų sušokti su kastuvais ir išsivalyti šaligatvių, o išsistumdę mašinas ir pačių kiemų išsivalyti? Galėtų, bet daug patogiau snausti prie TV ir telefonu koneveikti visus iš eilės, kad niekas nevalo kiemo. Negana to, dažnai automobilius palieka gatvių pakraščiuose. Dėl to traktoriai, valantys gatves, negali jų tvarkingai išvalyti, o piliečiai, atėję ir radę užverstą sniegu automobilį, nesibodi paskambinti į seniūniją ar į redakciją ir išsakyti pretenzijų dėl „keblo traktorininko“. Jo manymu, kažkas turėtų su šluotele budėti prie jo mašinos ir prieš jam įlipant, nuo padų sniegą nuvalyti. Gal kiek ciniškai skamba, bet išties jūsų pikti ir neteisingi žodžiai verčia į jus žiūrėti apmaudžiai. 

Apverskime smėlio laikrodį kita puse. Dabar akmenukas ir į valdžios daržą. Jau ne sykį sakiau, kad iki tokios situacijos priveda valdžios abejingumas. Pasakiau ir bus taip. Natūralu, kad po tokių veiksmų ir žodžių kyla priešinimosi banga. Tu man šitaip, o aš tau taip… Ir neretai žmonės iš principo elgiasi neprotingai, bandydami atkreipti valdžios dėmesį. Užburtas ratas, bet kažkas turi būti protingesnis ir išsukti iš šio kelio. 

Kad pačiame mieste dėl sniego situacija prasta – akivaizdu. Šaligatviai (ne tik daugiabučių kiemuose) prižiūrimi prastai, ne kartą briste bridau Aukštaičių gatve. Keliai susiaurėję iki neįmanomo. Tarkim, Vasario-16-osios ir Aukštaičių g. sankryžoje automobiliai vos vos prasilenkia, o jei sutinki didesnį krovininį, tenka vienam grįžti atgal – prasilenkti neįmanoma. O pati Laisvės aikštė. O kiemai, kad ir prie valstybinių įstaigų, tokių kaip poliklinika, ligoninė ir kt. Gerai, dar dabar kažkaip judam, o kas bus kai prasidės rimtesnis atšilimas? Iki savivaldybės per Laisvės aikštę ir apskritai visais šaligatviais plauksim valtele. Sniego kiekis tikrai per didelis daugelyje centrinių gatvių, o į šalutines nelabai norisi ir užsukti. 

Ech, atsakymą aš žinau. Nėra pinigų. Taip, visiems mums sunku, bet ar visada nėra padėties be išeities? Sninga, sninga, ar prašo moteris, ar ne… (žodžiai iš dainos), ir snigs dar ilgai. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje